L.B. u Akademska četvrt

Posljednje 2 godine školovanja 'izgubljene': Udarac na obrazovanje u Hrvatskoj nenadoknadiv?

Štrajk i potpuni lockdown obilježili su školsku godinu 2019.2020. Prošle godine je izostao lockdown, ali tu su zato bili to online nastava i samoizolacije u koje su odlazili cijeli razredi i po nekoliko puta, a učenici, barem oni stariji, nosili su maske cijelo vrijeme.

27. kolovoza 2021 12:50
natpis na zidu kraj save

natpis na zidu kraj save Foto: MojFaks

Cijeli taj niz događaja daleko je od uobičajenih uvjeta školovanja i zasigurno je utjecao na usvajanje gradiva i znanja od strane učenika.


>>>Više od 100 zemalja zatvorilo svoja sveučilišta! Današnji studenti su IZGUBLJENA GENERACIJA? Ovo su posljedice pandemije koje će osjetiti mladi<<<


Kako bi doznali u kojoj mjeri građani smatraju da su posljednje dvije godine školovanja 'izgubljene', na EduCentar portalu proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo više od 300 ispitanika.


Polovica građana smatra kako su posljednje dvije godine "izgubljene"


Čak 58 posto ispitanika misli kako su posljednje dvije godine školovanja na neki način "izgubljene". Uslijed epidemije i nepripremljenih profesora na online nastavu, posljednje dvije godine su nenadoknadive, smatraju ispitanici.  Pritom ističu da su s djecom u većoj mjeri nastavu radili roditelji nego profesori, što je bilo posebno kontraproduktivno za učenike završnih razreda srednje škole koji su se pripremali za maturu.


>>>Treba li 'ZAMRZNUTI' ovaj semestar? Studentica zagrebačkog fakulteta tvrdi: Ponašati se kao da je sve normalno je – nerealno!<<<


Pored stvaranja nepovoljnijih okolnosti za učenje i širenje znanja, pandemija je učenicima oduzela podjednako važnu socijalnu komponentu: nije bilo maturalnih putovanja i večera, norijade te izlazaka koji za mnoge predstavljaju sastavni dio odrastanja i školovanja.


Svaka četvrta osoba (24 posto) smatra kako u posljednje dvije godine nisu svi učenici jednako (loše) prošli. Učenici čiji profesori su se relativno dobro snašli u novonastaloj situaciji i koji su online nastavu dočekali spremni i dobro pripremljeni, imali su sasvim korektnu nastavu tijekom pandemije.


>>>Hoće li 'generacija korona' nositi trajne 'ožiljke'? Nakon propusta na fakultetima čekaju ih manje plaće na prvim poslovima<<<


S druge strane nalaze se đaci čiji nastavnici i profesori se nisu uspjeli prilagoditi posebnostima online nastave, ili nisu bili motivirani za rad u takvim uvjetima, što je rezultiralo niskom razinom kvalitete nastavnog procesa.


Na koncu, petina sudionika istraživanja (18%) vjeruje kako ništa nije izgubljeno jer je gradivo ionako pretrpano nepotrebnim informacijama pa je učenicima dobro došlo da se njegova količina smanji.


>>>Studirat će dulje, ali više nije mogla: Zagrebačka studentica pauzirala godinu zbog korone i online nastave<<<

Još vijesti