V.K. u Akademska četvrt

[Mioković za MojFaks] Stoji iza svojih riječi: 'Ničega mi nije žao, sve bih ponovio, a iz HDZ-a izlazim samo ako me izbace'

Razgovarali smo s Mihovilom Miokovićem. Smatra da nema zbog čega žaliti.

29. rujna 2021 17:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon što je u ponedjeljak na svom Facebook profilu Mihovil Mioković najavio svoju ponovnu kandidaturu za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, u svojoj je objavi postavio i oko 96 računa vezanih uz nabavku svakojakih stvari za rad Zbora. Među spornim stvarima oko kojih se i počelo pisati u medijima bili su, među ostalim, sef za oružje, nekoliko mobitela, laptopa i torbi.


Ovaj je popis ubrzo postao temom većine domaćih medija, a u grupama studenata na društvenim mrežama pršte komentari na iznesene podatke i cifre utrošene na antistres-loptice, kemijske olovke, unajmljivanje Mercedesa i slične stavke uz učestali komentar da se ovako troši u maniri članova HDZ-a.


Na studentskim grupama su svakojaki komentari na ovu temu, ali i nezaobilazni memeovi /
Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom Stjepan Radić - Sava


Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom Stjepan Radić - Sava


Među ostalim, trenutno se vodi rasprava u grupi jer se navodno neke objave brišu /
Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom Stjepan Radić - Sava


Optužbe padaju sa svih strana / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom Stjepan Radić - Sava


>>>Od Studentskog zbora do političke fotelje: Stvaraju li se već na fakultetima budući uhljebi?<<<


Danas su se na Facebook stranici SUZG-a javili i anonimni članovi Zbora koji tvrde da ništa o svemu nisu znali te da ne podržavaju ovakvo trošenje novčanih sredstava.


"Ne žalim za ni za čim, osim…"


Mioković nam pak kaže da sve radi transparentno. "Evo, u zadnja dva dana ne stignem sve ni čitati, ni odgovarati na poruke, mobitel mi stalno zvoni", govori nam. "Ništa nisam maknuo s Facebooka. To je moj način rada. Transparentan sam bio, transparentan jesam, i takav ću i ostati u budućnosti. Ovo je maksimalna razina transparentnosti koja može biti i ne žalim uopće za time što sam to objavio. Jedino za što žalim je što su mi se potkrala neka imena, a zbog GDPR-a je to problem, ali za to sam spreman snositi posljedice", nastavlja.


>>>Potres nije poštedio ni studentske domove: Cvjetno i Sava bez struje, na Šari padali ormarići, popucali zidovi... FOTO


Priznaje da bi objavu podataka sada ipak drugačije izveo, nakon konzultiranja s pravnicima. "Ovo je bilo čito iz razloga jer je sutra Skupština, a oni moraju dobiti sve potrebne materijale tri dana prije sjednice. To sam objavio u ponedjeljak, dakle tri dana i ne žalim za to što sam napravio. A vezano za GDPR, to je zapravo popis studenata koji su bili pogođeni potresom. Za to mi je jedino žao, to je moja greška, prihvaćam krivnju i spreman sam snositi posljedice", pojašnjava za MojFaks.


>>>Više od godine dana čekaju u skladištu: Iz SC-a javljaju – još uvijek ima studenata koji nisu preuzeli svoje stvari nakon potresa<<<


Oglasio se Studentski zbor: traže ostavku


Danas se preko službenih Facebook stranica oglasio i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji se ograđuje od Mihovila i traži od njega ostavku.


"Kao studentski predstavnici dužni smo reagirati i poslati poruku da nam je ovakvo ponašanje i rasipništvo neprihvatljivo, to nije Studentski zbor, to nisu studentski predstavnici! Ovim sramotnim poslovanjem i našom neupućenošću (ali ne zbog nezainteresiranosti, već zbog Predsjednikove oholosti da djeluje sam), neupitno je, i potpuno opravdano, narušen ugled studentskih predstavnika. Obvezujemo se djelovati potpuno javno i transparentno kako bi se povjerenje u studentsko predstavništvo u što bližoj budućnosti povratilo. Zbog svega navedenoga smatramo da kolega Mioković treba odstupiti s mjesta predsjednika i povući kandidaturu za idući mandat. Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu uputili smo prijedlog za opozivom predsjednika Mihovila Miokovića zbog narušavanja ugleda Studentskog zbora i nesavjesnog upravljanja financijama Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu", stoji u njihovoj objavi. 



"Kandidirat ću se i za predsjednika Hrvatskog studentskog zbora!"


Mihovil na status Studentskog zbora jedino komentira da je sve napravio samostalno. "Za ovo se jesam pripremao, transparentnost je moj način rada i to je izazvalo revoluciju u svim krugovima. E sada, što se tiče njihovog opoziva koji je anoniman, sutra je završna sjednica Skupštine kada ću sam sebe predložiti za V.D-a, dakle vršitelja dužnosti do prvih izbora koji će vjerojatno biti sredinom 10. mjeseca, odnosno kada prođu konstituirajuće sjednice svih zborova sastavnica", priča svoje planove za MojFaks.


>>>Najmlađi zagrebački skupštinar, bivši FER-ovac predlaže: Prosjek ne bi trebao biti glavni kriterij za stipendije, a umjesto pokaza vrijedit će iksica<<<


"Jedino što mogu reći vezano uz ovaj komentar je da se nimalo ne dvojim ponovno kandidirati za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i najavljujem kandidaturu predsjednika Hrvatskog studentskog zbora ako i kada budem izabran",
kaže iskreno.


Poziva nadležne da sve pročešljaju


Unazad dva dana od njegove objave kandidature, mediji su se raspisali o njemu i njegovom radu. Upitali smo ga kako se nosi s medijskom pozornošću vezanom uz njegov dosadašnji rad. "Odlično. Nemam nikakvih problema jer nemam što skrivati, sve što sam objavio bilo je u potpunosti transparentno i stojim svima i dalje na raspolaganju. A što se tiče nadležnih institucija, njih pozivam da slobodno dođu i pročešljaju ama baš sve", kaže nam Mioković.


Kako napominje, njemu je primarni cilj bila apsolutna financijska transparentnost. "Ovo je prvi puta unazad 25 godina od kad postoji Studentski zbor koji je baš i nedavno slavio svoj rođendan, da je jedan predsjednik objavio apsolutno svaki račun koji je potpisao. I ja stojim iza svakog računa i svakog potpisa i mogu odgovoriti na sva pitanja koja mi se postave vezane uz to", kaže Mioković i nadodaje kako prima puno poruka podrške za svoje djelo te da ne stigne na sve odgovoriti. "Opet ponavljam, ne žalim ni za čim. U krajnjem slučaju, sutra će Skupština sama odlučiti što i kako žele raditi", kazao je.


"Iz HDZ-a izlazim samo ako me izbace..."


Upitali smo ga i za političku stranu cijele situacije iz razloga što se, posebice među studentima, često spominje njegova stranačka pripadnost. "Odstupio sam s mjesta Predsjednika HDZ-ove mladeži još za vrijeme izbora za Predsjednika Studentskog zbora. Nikada nisam planirao istupiti iz stranke, niti planiram. Želim ostati član jer sam vjeran stranci. Jedini način da ja ne budem član HDZ-a je da me oni sami izbace", poručuje Mioković.


Među ostalim spornim stvarima, u domaćim se medijima može vidjeti kako je sporan bio i sef za oružje, stoga smo ga pitali i za to. "Što se tiče samih sefova, oni su kupljeni jer je nabavljena tehnička oprema koja vrijedi 200 tisuća kuna. Ured Studentskog zbora nije toliko sigurno mjesto, točnije, postoji mogućnost da se to lako obije i upravo iz tog razloga kako bismo zaštitili tu opremu od potencijalne krađe, ona se nalazi u tom sefu i zato smatram da je totalno opravdan razlog nabavljanja sefa. Kada sam išao tražiti ponude za sefove na internetu, izbacivalo mi je najviše sefove za oružje. Služi svrsi jer se ni meni nije dalo tako lako otvoriti, ali dovoljno su sigurni jer se bez ključa ili šifre ne mogu otvoriti", tvrdi.


>>>[INTERVJU] Jučer maturant, danas najmlađi vijećnik u Hrvatskoj: 'U Koprivnicu uskoro stižu studentski dom i McDonald's'<<<


Mioković još jednom ponavlja da je sada sve na radu skupštine. "Apsolutno stojim iza svoje odluke i kandidature. Nemam što za skrivati, to je moj način rada. Ako članovi Skupštine smatraju da je to neopravdano, da to nije njihov način rada, to je na njima. Ja svoju kandidaturu dajem opet, glasanje je tajno, i svako neka glasa po svojoj savjesti", kaže za MojFaks.


"Ja u konačnici izvršavam sve za što je meni Skupština dala povjerenje. Drugim riječima, članovi Skupštine donose proračun, ne donosim ga ja sam, ja ga se samo držim. To izgleda ovako", kreće pojašnjavati. "Predsjednik daje prijedlog proračuna članovima predsjedništva. To prolazi kod članova predsjedništva. Nakon što oni to odobre, ide na Skupštinu, oni su glavni za sve. Skupština je meni dala povjerenje i za apsolutno sve što se tiče i nabave opreme i promo materijala. I zato mogu svima odgovoriti na sva pitanja koja imaju, a zato i čvrsto branim svoj stav da je ovo bilo ispravno rješenje“, pojašnjava detaljno za MojFaks.


"Da mogu, opet bih sve napravio isto!"


Osim što je već spomenuo svoje neke planove za budućnost, Mioković je naglasio i neke stvari za koje se zalaže. "Zalažem se za uspostavu studentske poliklinike, izgradnje kampusa Borongaj, digitalizaciju sustava i izgradnju sveučilišne sportske dvorane. O detaljima možemo drugi puta. No što je zajedničko i ključno u svim tim projektima je da se trebaju brojni bitni akteri pronaći za zajedničkim stolom, a za to već postoji interes. Samo je pitanje dana kada će se sve to posložiti. Ono što sam ja kao Predsjednik studenata mogao napraviti je upravo ovo – apsolutna financijska transparentnost. Da mogu, opet bih to napravio, unatoč svim pritiscima i napisima koji su bili. Realno sam to i očekivao, ali smatram da javnost ima pravo znati kako se troši njihov novac, ali napominjem, koji je striktno namijenjen radu Studentskog zbora. Ako član Skupštine može dobiti ove račune, onda mislim da može to vidjeti i svaka osoba u ovoj državi koja plaća porez", završava Mioković.

Još vijesti