Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Preko 230 hrvatskih studenata i profesora dobili stipendije za Central European University do 2009.

Raspisan je natječaj za stipendije za diplomski studij i doktorate na međunarodnom sveučilištu u Budimpešti.

23. rujna 2009 16:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Institut za razvoj obrazovanja, ovlašteni predstavnik Central European Universityja (CEU) za Hrvatsku, objavljuje da je raspisan natječaj za upis na studij i za stipendije za akademsku godinu 2010./11. CEU je međunarodno sveučilište za diplomsko (Master) i poslijediplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih znanosti te zaštite okoliša i matematike. CEU se nalazi u samom srcu Europe, u Budimpešti, a službeni jezik na kojem se studira je engleski. Paralelno uz natjecanje za upis na studij, kandidati se natječu za potpunu i/ili djelomičnu financijsku potporu za studij (koju ostvaruje 80% primljenih studenata). Tekst natječaja i detaljnije informacije o programima dostupne su na stranicama internetskog portala o stipendijama www.stipendije.info 

 

U proteklih 10 godina prosječno 20-ak hrvatskih studenata svake godine studira na različitim studijskim programima na CEU. U akademskoj godini 2008./09. na CEU je studiralo 1541 studenata iz više od 100 zemalja diljem svijeta, među kojima je bilo 37 hrvatskih studenata, što čini studijsko iskustvo na CEU izrazito međunarodnim. Od 1999. godine, ukupno je 410 kandidata iz Hrvatske konkuriralo za upis na studij na CEU, a 234 ih je dobilo potpune ili djelomične stipendije do kraja 2008. godine. 

 

CEU kvalificiranim i sposobnim studentima otvara mogućnost za razvoj karijere na međunarodnoj razini. Čak 90% studenata, nakon stjecanja CEU diplome, uspijeva pronaći posao unutar sljedeća dva mjeseca. Stariji diplomandi sveučilišta danas obnašaju dužnosti na visokim pozicijama u institucijama poput Ujedinjenih naroda-a, Svjetske banke, ministarstava vanjskih poslova, PricewaterhouseCoopers ili rade na prestižnim sveučilištima poput Oxforda ili Harvarda. 

 

CEU je sveučilište akreditirano u SAD-u i u Mađarskoj te dodjeljuje američke akademske titule i to primarno iz područja humanističkih i društvenih znanosti, kao i iz područja zaštite okoliša i matematike. CEU programi su prilagođeni Bolonjskom procesu te se nude jednogodišnji i dvogodišnji diplomski (Master) programi ovisno o broju godina studija na preddiplomskoj razini.  

Više od 80% studenata primljenih na CEU ima mogućnost primiti jedan od mnogih oblika financijske potpore, posebice studenti na diplomskoj razini studija. Na doktorskoj razini studija, CEU nudi punu financijsku potporu za programe u trajanju do 3 godine, što pokriva troškove programa, zdravstveno osiguranje te mjesečni džeparac u iznosu od otprilike 700 eura.  

 

Rokovi su prijavu na sve programe CEU već su u siječnju 2010. te u ožujku 2010 godine, a otvoreni su i prijevremeni rokovi za prijave čiji je rok u studenom 2009. godine. Više informacija o studijskim programima i rokovima za prijavu na CEU možete dobiti na stranici www.stipendije.info. Detaljne informacije o CEU, kao i službene brošure, dostupne su u Institutu za razvoj obrazovanja, Preradovićeva 33/I, 10000 Zagreb (telefon: 01/4817-195; e-mail: iro@iro.hr; web: www.iro.hr), ovlaštenom predstavniku za CEU za Hrvatsku.

Još vijesti