V.K. u Akademska četvrt

Nevjerojatan novi studij: Francusko sveučilište nudi diplomu iz 'pića, jela i življenja'

Tijekom ovog studija polaznici uče o hranu, pići i (lagodnome) životu, a već sad im se nude poslovi! Gdje da se prijavimo?

10. Siječnja 2022 15:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište je pokrenulo novi diplomski program posvećen hrani, piću i življenju. I da, za to se dobije diploma, a studentima su osigurani poslovi odmah poslije diplome.


Jedno od najprestižnijih sveučilišta političkih znanosti u Francuskoj odsad nudi magisterij iz BMV-a (boire, manger, vivre), što u prijevodu znači piti, jesti i živjeti. Iće, piće i žiće, tako postaje punopravna tema akademskog izučavanja, gdje drugdje doli u ovoj zemlji poznatoj u čitavome svijetu baš po svojoj gastronomiji, modi, "bonvivanstvu", ali i životnoj filozofiji koju karakterizira "joie du vivre" (radost življenja i duha).

Kako piše BroBible, ovaj novi magistarski program na sveučilištu Sciences Po Lille u sjevernoj Francuskoj nudi kolegije o gastro-diplomaciji, prehrambenoj tehnologiji, hrani i lokalnoj prehrani, ali i borbi protiv seksizma u kuhinji.


>>>Mladi koji studiraju i rade u Francuskoj oštro kritizirali seriju 'Emily u Parizu': 'Jedno su ipak pogodili…' <<<


Francuski predsjednik Emmanuel Macron proglasio je 2021. godinu "godinom francuske gastronomije", a 15 studenata od 70 prijavljenih za ovu jedinstvenu diplomu izabrano je i upisano na magisterij "hrane, pića i življenja".


"Za strast i spašavanje svijeta"


"BMV nije ni Michelinov vodič ni zajednička soba za studente", kazao je predavač Benôit Lengaigne, bivši direktor škole koji je odrastao u obitelji trgovaca vinom u Boulogne-sur-meru. "To je jedan od najboljih načina da se 20-godišnjim studentima rasplamsa strast za promjenom ili spašavanjem svijeta kroz svoju buduću profesiju", piše BroBible.


"Bacili smo na ovaj smjer ne znajući što ej u njemu, ali je fascinantno. To je magisterijski program koji nas ujedinjuje oko jedne strasti: svijeta gastronomije i hrane“, kazala je Clémence Ricart, studentska ambasadorica BMV-a.


>>>Prva u povijesti fakulteta dobila punu stipendiju: Živjela skromno sa samohranom majkom, a sad studira na prestižnom sveučilištu<<<


Kada su prvi puta najavili otvaranje ovog programa svojim studentima, oni su to navodno ismijali. A sada, svi oni zavide svojim kolegama koji su upisali ovaj zanimljiv diplomski studij. Studenti upisani na ovaj magisterij već dobivaju ponude za posao od nekih "velikih imena u svijetu francuske hrane", prenose od Guardiana.


Prvo smo se pitali hoće li se naši budući poslodavci nasmijati kada bi u životopisu vidjeli naslov 'pij, jedi, živi'", rekao je anonimni student. "Ali, s obzirom na povratne informacije, uvjereni smo kako će ovo uspjeti", kaže za kraj.


Izvor: brobible.com


Još vijesti