Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Prije smo tamo išli po odjeću, danas po znanje: U ovom gradu studenti iz Hrvatske imaju stipendije do 40 tisuća kuna

Trst, grad u Italiji, nekada je, osobito u vrijeme Jugoslavije, bio prava shopping meka za Hrvate. Danas je pak mjesto visokog obrazovanja u koje hrle brojni hrvatski studenti jer ondje imaju stipendije do 40 000 kuna.

18. rujna 2018 16:20
 Prije smo tamo išli po odjeću, danas po znanje: U ovom gradu studenti iz Hrvatske imaju stipendije do 40 tisuća kuna

Prije smo tamo išli po odjeću, danas po znanje: U ovom gradu studenti iz Hrvatske imaju stipendije do 40 tisuća kuna Foto: MojFaks

"Moram priznati da Trst uistinu želi na svoje Sveučilište privući što je moguće više studenata iz brojnih država. Nas iz Hrvatske, posebno iz Rijeke i Istre koje su uistinu blizu, ima velik broj, no jednako je tako i sa Slovencima, Srbima kao i sa studentima iz udaljenijih država. Trst naprosto vrvi studentskom populacijom što mu daje posebni ugođaj, specifični šarm.", riječi su to s kojima je ekipu Novog lista u Trstu dočekao Riječanin Filip Popovic, student političkih znanosti na Università degli Studi di Trieste, jednoj od najboljih sveučilišnih ustanova u Italiji.

Mladima je dobro živjeti u Trstu... izvor: Pixabay

I ne, nije to osobna impresija njezinih 20 tisuća studenata i tisuću profesora, nego činjenica da je u zadnjih deset godina unutar nezavisnog sustava vrednovanja talijanskih visokoškolskih ustanova dva puta bio na drugom mjestu. Sveučilište koje će uskoro, 2024. godine, proslaviti prvo stoljeće postojanja, ove godine obilježava 80. rođendan svoje znamenite središnje zgrade koja se natkrilila nad zaljevom u koji se nastanio Trst, piše Novi list.

Trst ima dobru perspektivu za mlade ljude


Trst se početkom zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća našao u velikim problemima. Mnoga su radna mjesta nestala što je rezultiralo i iseljavanjem mlađe populacije. Broj stanovnika se u to vrijeme smanjio za tri posto što baš i nije malo. Grad je rapidno stario, prijetilo mu je ozbiljno urušavanje. No njegova je velika sreća da mu je tada na čelu bio karizmatični Riccardo Illy, političar širokih svjetonazora, čovjek koji čega se god dohvati – postiže uspjeh. Trst se pod njegovim vodstvom snažno okreće – znanosti. Iako u njemu djeca iz Hrvatske pretežito studiraju društvene znanosti, silno postaje važan i u fizici, posebno zahvaljujući izgradnji Sinchotrona nedaleko Bazovice koji ide u red značajnijih istraživačkih centara tog tipa u Italiji.

...600 naših studenata u susjedstvu: Ljubljana sve popularnija među Hrvatima - provjerite zašto...


"U Trstu je jako ugodno živjeti. Sad je ovdje manje ljudi, ali na večer vam se traži mjesto više. Jako je puno mladih, a i turisti su u zadnje vrijeme otkrili Trst tako da sve zajedno ima jedno dobro multikulturno ozračje. Generalno, Trst svoj razvoj i uopće svoju budućnost vidi kroz jačanje znanosti i privlačenje stranih studenata. Ni meni ponekad nije jasno gdje im je u svemu tome računica, no kad znam da je primjerice moj studij političkih znanosti najbolji u Italiji, jasno mi je da na njega studirati dolaze domaći i strani studenti. Znate, nije mala stvar znati da čak 70 posto studenata s mog fakulteta u prvoj godini nakon diplome dobiva posao.", ističe Filip kojem je cilj nakon studija završiti u – diplomaciji.

Odlične stipendije


Investicija u znanost je u Trstu bila pravi preokret. Trst, koji se zbog svoje izolirane pozicije na krajnjem sjeveroistoku Italije, i to u jednom dodatno zavučenom "rukavcu" jedva i percipira kao dio te velike države, u novo je vrijeme postao središtem jedne od bogatijih regija Italije. Zbog orijentacije na malo i srednje poduzetništvo kao i na maksimalnu posvećenost agronomiji, kao i nešto skupljim oblicima turizma, obala oko Grada i Lignano Sabbiadora poznata je i kao "austrijska rivijera", standard regije je među najvećim u Italiji. Način ekonomskog razvoja koji se primjenjuje, pa i zahvaljujući preporoditelju Illyju, nazvan je pak "North-East model".

Impresivna zgrada Università degli Studi di Trieste gdje Filip studira... izvor: iuslit.units.it

"Standard u Trstu kao ni u čitavoj Italiji koja se još uvijek nalazi u recesiji nije pretjerano visok. No, uspoređujemo li ga s našim prosjekom koji iznosi 700 eura, ovdje je ipak bolje. Primjerice, konobari u ovom lokalu sigurno mjesečno zarađuju oko 1 200 eura. To je kod nas već vrlo visoka plaća. Svi vam strani studenti u Trstu, a nije ih malo, imaju pravo na stipendiju. Njezina se visina kreće po prilici od 2 300 do 5 100 eura godišnje. Parametar za njezin izračun je visina primanja obitelji, a s obzirom na to da su naša znatno manja od talijanskih, stipendije studenata iz Hrvatske su razmjerno više. Ono što je također obaveza, ispravni je ugovor o podstanarstvu. Kontrola tih ugovora je rigorozna, u slučaju prijevare slijede i drakonske kazne – na kraju naše stipendije uglavnom prelaze četiri tisuće eura. Što je jako dobar iznos ", ispričao je student.

...Zašto je baš Njemačka najpoželjnije odredište hrvatskih studenata koji žele studirati u inozemstvu?...


Kako ne bi bio kad su cijene studentskog života u Trstu vrlo korektne. Primjerice, stanovi u središtu grada jesu skuplji, najam manjih za dvoje studenata je oko 500 eura, no izmicanjem na periferiju taj se iznos smanjuje. Stoga, da bi se godinu dana bilo podstanarom u Trstu, u pravilu treba izdvojiti dvije do 2 500 eura. Što je iznos jednak – najmanjim stipendijama.

...7 zemalja u kojima možeš studirati besplatno (jedna je odmah \'iza ugla\')...


"I ne samo to. Studenti godišnju prehranu plaćaju 600 eura. S takvim se iskaznicama može ručati na mnogim mjestima, ne samo u nekakvim specifičnim menzama. Dodamo li tome i gradsku autobusnu kartu koja mjesečno zapada 27 eura, jasno je da stipendija, posebno ako je viša, pokriva gotovo sve troškove koje student ima u Trstu. Osnovni je život tu oko 3 500 eura. Prema tome, još i ostaje za troškove poput laganije kod kuće pripremljene večere, put do Rijeke, pa i poneki izlazak u Via Torino.", pojasnio je Filip.

Trst nekada nije bio ono što je danas, osobito ne za studente i mlade... izvor: Pixabay

Zanimljivo je vidjeti da je Trst, koji su mnogi Hrvati ostavili u prošlosti nekadašnjeg odlaska u kupovinu, stasao u pravi sveučilišni grad koji mladima osigurava perspektivu. Što je još bolje, i mladi Hrvati mogu ondje "ganjati" svoju akademsku karijeru uz stipendije u velikom iznosu.

Cijeli članak o životu u Trstu iz "studentskog kuta" pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: Unsplash