Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Priprema se Zakon o studentskom radu: Saznali smo koji će studentski predstavnici raditi na njemu

Izrada nacrta zakona o studentskom radu okupila je 14. ožujka Radnu skupinu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Koliko je ovo bitno pokazuje i činjenica da je premijer Plenković osobno pozvao studente da sudjeluju u izradi budućeg zakona.

24. ožujka 2017 15:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, na stranicama Ministarstva do prekjučer nije stajalo ništa o sastanku Radne skupine, a jedna od tema o kojoj će se raspravljati bit će i pravo izvanrednih studenata na rad preko studentskog servisa. Podsjetimo, student prve godine zagrebačke Ekonomije, Marko Leskovar, pokrenuo je peticiju koja traži za izvanredne studente pravo na rad, a potpisalo ju je 7000 ljudi.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja izostala je reakcija na njegovu peticiju i to čak četiri tjedna pa studentska javnost nije niti mogla znati da će i to biti predmet razmatranja. Iz Ministarstva smo dobili odgovor da su članovi Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Hrvatske udruge poslodavaca, Vijeća studentskih centara, Hrvatski studentski zbor, Nacionalno vijeće učenika RH te predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

U Radnoj skupini sjedit će i predstavnici studenata


Studentski predstavnici koje je izabrao HSZ, u Radnoj skupini su zamjenik predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Marko Lepoglavec i Šimun Rogoznica iz Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Budući da Studentski zbor o ovom sastanku nije izvijestio javnost na svojim stranicama, porazgovarali smo s Markom Lepoglavcem koji je objasnio što se događalo na sjednici i zašto studente još uvijek nisu informirali o tome.

...Osnovana Radna skupina za studentski rad: Zašto nitko iz Ministarstva nije obavijestio studente?...


...Izvanredni studenti nakon peticije kreću u prosvjed? Iz MZO-a već mjesec dana nema odgovora...


"Radna skupina sastala se prvi put 14. ožujka i na tom sastanku su se upoznali svi dionici, bila je kratka prezentacija koja je pokazala koje su ideje, što se zapravo tu treba raditi. Prezentacija je bila okvirna s crticama, a na tom sastanku je dogovoreno da u roku od dva tjedna svi dionici i sudionici sastanka daju neke svoje prijedloge. Ti prijedlozi se trebaju poslati do 28. ožujka, a HSZ trenutno radi intenzivno u komunikaciji između svojih članova da naprave svoj prijedlog koji ćemo mi uputiti u Radnu skupinu. Zato nismo davali nikakve informacije u javnost jer na sastaku Radne skupine nije bilo još ništa konstruktivno razmatrano već su se dogovarale smjernice, a daljnje korake znat ćemo tek nakon 28. ožujka. Na prvoj radnoj sjednici kada se vide neke ideje i smjernice koje će obuhvatiti izrada novog Zakona onda ćemo informirati sve studente i zainteresiranu javnost"
, otkriva Lepoglavec.


Foto: arhiva/MojFaks

Kako kaže Lepoglavec, prijedlog, odnosno peticija studenta koja traži pravo rada za izvanredne studente, već se razmatrala na par sjednica HSZ-a. Još uvijek traže modalitet uključenja izvanrednih studenata u sustav studentskog rada.

...Kreće izrada budućeg zakona o studentskom radu: Hoće li izvanredni studenti moći raditi preko SC-a?...


...Trebaju li izvanredni studenti raditi na studentski ugovor? Suprotstavljena mišljenja mladih i stručnjaka...


"Također tu je bitno naglasiti regulaciju prava svih studenata, kako redovnih tako izvanrednih, ali bitno je tu obraditi i slučaj poslijediplomskih studenata koji trenutno nemaju nikakva prava pa radimo i na tom segmentu", kaže Lepoglavec.

Svi studenti su pozvani na sudjelovanje u izradi nacrta o studentskom radu, a svoje prijedloge možete poslati Hrvatskom studentskom zboru ovim linkom.

Podsjećamo ovim putem da nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja još uvijek nisu odgovorili na upit o tome tko su poimence osobe koje ih zastupaju i predstavljaju unutar Radne skupine.

Ivana Petrić
foto: Bruno Zlomislić/MojFaks

Još vijesti