L.B. u Akademska četvrt

Pripreme za zimske rokove započele: Online ili uživo? Evo kako će se izvoditi ispiti na ovim fakultetima

Ispiti će se provoditi pod strogim epidemiološkim mjerama, koje podrazumijevaju znatno manje skupine studenata u velikim dvoranama, vremenske razmake između pojedinih grupa te redovno provjetravanje.

31. Siječnja 2022 13:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pred studentima diljem Hrvatske zimski su ispitni rokovi, a većina fakulteta Sveučilišta u Rijeci najavljuje da će se ispiti organizirati uživo. Ipak, zbog epidemiološke situacije bit će to bitno drugačiji zimski ispitni rok od uobičajenog jer većina dekana ističe da će se ispiti provoditi pod strogim epidemiološkim mjerama, što podrazumijeva znatno manje skupine studenata u velikim dvoranama, vremenske razmake između pojedinih grupa te redovno provjetravanje i dezinficiranje prostorija.


Hibridno na nekim…


Na nekim ustanovama, poput Pravnog fakulteta, manji dio ispita provest će se i online, a kako navodi dekanica prof. dr. Vesna Crnić Grotić, takav oblik ispita imat će samo studenti viših godina studija i to za manji broj kolegija, piše Novi list.


>>>Zagrebački profesor osmislio aplikaciju protiv varanja na ispitima: Instalira se u 2 klika, a evo kako radi<<<


"Većinom će se ispiti održavati uživo za manje skupine studenata uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Ukoliko bude studenata koji će za vrijeme ispitnih rokova biti u samoizolaciji ili pak iz nekih drugih zdravstvenih razloga ne budu mogli doći na fakultet i za njih će se provesti posebno online ispitivanje. U zimskom smo semestru provodili hibridnu nastavu na način da su se predavanja istovremeno održavala u dvoranama i online za one studente koji nisu bili na fakultetu", kaže dekanica.


…isključivo uživo na drugim fakultetima


Isti hibridni model nastave koja se u realnom vremenu prenosi online u zimskom semestru proveden je i na Ekonomskom fakultetu, čiji dekan prof. dr. Alen Host najavljuje da na toj ustanovi online ispitivanja studenata neće biti. "Svi će ispiti biti uživo, u više dvorana uz sve epidemiološke mjere. To nosi određene organizacijske probleme. Lakše bi bilo organizirati online, ali online ispiti nose druge probleme", kaže prof. dr. Host.


>>>[FOTO] Studentica medicine zbog ove haljine dobila opomenu i 'pala' na ispitu<<<


Na online organizaciju ispita ne pomišljaju ni na Fakultetu zdravstvenih studija, jer kako navodi dekanica prof. dr. Daniela Malnar, takav oblik provjere znanja nije se ni prije prakticirao i o organizaciji ispita uživo nije se ni sekunde dvojilo. "Ispiti će se provesti uživo uz sve epidemiološke mjere, što znači da ako imamo 30 studenata, organizirat će se grupe s njih 10 u svakoj prostoriji u različito vrijeme. Ukoliko netko od studenata u vrijeme pisanja ispita bude COVID-pozitivan, s njim će se dogovoriti poseban termin kada bude u mogućnosti pisanja ispita", najavljuje prof. dr. Malnar.


Dvojbi o načinu provođenja zimskog ispitnog roka nije bilo ni na Filozofskom fakultetu, jer kako navodi dekan izv. prof. dr. Aleksandar Mijatović, nastava u zimskom semestru održana je uživo, a uživo se planira i održavanje predstojećih ispitnih rokova u veljači. "Kao i kroz cijeli semestar, prilagođavat ćemo se izazovima pojedinačnih situacija, držeći se dvostrukog načela održavanja kvalitete nastavnog procesa te sigurnosti studenata i zaposlenika kojima želim zahvaliti na odgovornosti i discipliniranosti. Ponosni smo na ispravnu procjenu da izgrađivanje međusobnog povjerenja, usredotočenost na zajednički cilj, imaju prednost pred uvođenjem provjera. Sada je pred svima nama ljetni semestar u koji možemo ući ohrabreni, ne spuštajući ljestvicu opreza, s obzirom na sasvim očekivanu nepredvidivost pandemije", ističe dekan.


>>>Zaradio 175 tisuća kuna na prodaji ispita: Hakirao sveučilište i 'dilao' ispitnim pitanjima<<<


S obzirom da Medicinski fakultet, kaže dekan prof. dr. Goran Hauser, gotovo na svim kolegijima ima usmene dijelove ispita odluka je da se ispiti na toj ustanovi u zimskom roku provode uživo, a i na Tehničkom fakultetu, dodaje dekan prof.dr.sc. Duško Pavletić cijelo vrijeme trajanja epidemije inzistira se na provođenju ispita uživo. "Raspored provođenja ispita prilagođen je epidemiološkim mjerama, kao i što smo u zimskom semestru imali nastavu uživo koja je također kapacitetima bila prilagođena epidemiološkim mjerama te se istovremeno prenosila online za studente koji nisu bili u dvorani", navodi dekan.


Nastava u zimskom semestru na Pomorskom fakultetu, dodaje dekan prof. dr. Alen Jugović, provodila se s manjim grupama studenata i s velikim razmacima među njima, a na isti će se način provesti ispiti koji će se organizirati u manjim grupama i u većem broju fakultetskih prostorija.


>>>Varanje na ispitima 200 posto češće – studenti sve kreativniji: Šalabahter na psu, dronovi, savjeti s TikToka...<<<


izvor: Novi list