Ivana Petrić u Akademska četvrt

Referada naša žalosti: Studenti nam ispričali kako su im odlasci u referadu zagorčali studiranje

Dok neki studenti u referadu odlaze s osmijehom jer ondje radi ljubazno osoblje spremno pomoći, drugi studenti dobiju nervozu želuca od same pomisli na prolazak kroz vrata referade. U ovim drugim referadama ne rade ljubazni službenici pa umjesto da studentima pomognu ponekad im mogu otežati studiranje.

11. listopada 2017 17:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Poslove administrativne prirode poput podizanja potvrde o studiranju ili upisnice na fakultet obavljamo u referadi. K tome, referada je zadužena za informiranje studenata o terminima ispita, a osoblje mora biti na raspolaganju studentima u vezi pitanja vezanih za studiranje.

Na nekim fakultetima u Hrvatskoj studenti odlaze u referadu sa zadovoljstvom te izlaze iz nje s osmijehom, a na nekim u referadi doživljavaju živčani slom jer im zaposlenici ne daju prave informacije, ne žele odgovoriti na pitanja, neljubazni su i boluju od "baš me briga za sve, pogotovo za ovaj posao" sindroma. Studenti kojima je odlazak u referadu pravi horor ispričali su nam situacije iz referade koje zaposlenicima nikako ne idu na čast.

Neke studente je referada gotovo koštala nastavka studija i puno živaca


Stvari često nisu crno-bijele pa tako od studenata FER-a i PMF-a možete čuti da su tete iz njihovih referada jako ljubazne i da su im riješile hrpu administrativnih problema. To su savjesni zaposlenici koji dobro obavljaju svoj posao, ali što s onima zbog kojih se studenti ježe odlaska u referadu?

Bivša studentica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu imala je vrlo neugodnu situaciju u referadi koja joj je skoro poremetila nastavak studija. Studenticu su u referadi toliko razljutili da se na kraju morala obratiti direktno prodekanu kako bi riješila problem.

"Moj problem s referadom EFZG-a bio je u tome da sam trebala upisati 4. godinu preddiplomskog studija, no, kako su prebacili kolegij 'Poduzetništvo' (koji sam položila) s 2. godine na 4. godinu, ispalo je da mi fali 6 ECTS bodova za upis 4. godine. Meni je to bilo besmisleno - pa ne možete tako mijenjati raspored kolegija i oduzimati pošteno zarađene ECTS bodove. Prvo sam otišla glavnom voditelju referade - kaže mi gospodin: 'Ne možemo vam priznati nešto što niste ni upisali'. Iako u referadu najčešće idem sa stavom da će sve krenuti po zlu - jer uvijek i krene, izbezumila sam se! Napisala sam molbu s detaljnim obrazloženjem o položenom kolegiju (za koji nisu mijenjali apsolutno ništa, samo ga prebacili na četvrtu godinu) – molba odbijena. Napisala sam žalbu na njihovu odluku - i ona je odbijena. Kad su me dobro naljutili, napisala sam pismo prodekanu za nastavu, sve detaljno objasnila, dokumentirala i, između ostalog, upitala: 'Zašto se uvijek ide na štetu studenata koji krvavo plaćaju taj fakultet?' Prodekan je sve riješio, odobrio mi je upis 4. godine. To je sve skupa bilo pet minuta posla i par klikova mišem u studomatu pa se postavlja pitanje: koliko studenata je zakinuto na sličan način i koliko ih je plaćalo godine faksa samo zato što se nekome od nadležnih nije dalo informirati niti izaći ususret studentima?", pita se ogorčena studentica.

...Projekt 'Knjiga žalbi i pohvala': problem većine fakulteta su sporost i kratko radno vrijeme referada...


...Adio referada: potvrdu o studiranju uskoro ćeš moći printati kod kuće!...


Druga priča govori o pasivnosti osoba koje su zaposlene u tajništvu jednog od odjela na Sveučilištu u Zadru. Događaje iz referade koje nam je bivša studentica ovog fakulteta ispričala zbili su se prije dvije godine i nisu bili niti malo ugodni. Osobito zato što je ona živjela u Zagrebu, a izvanredno studirala u Zadru.

"Diplomski studij upisala sam izvanredno u Zadru te sam ostala živjeti i raditi u struci u Zagrebu. Odlazila sam na ispite, ponekad i konzultacije pa i prezentacije seminara kada je to bilo potrebno i ako mi je posao dopuštao. Prije nego sam otišla na taj diplomski, tajnica bivšeg fakulteta gdje sam završila tri godine preddiplomskog studija, rekla mi je: 'Vidjet ćeš kada dođeš tamo da je naša referada bila mila majka. A i tamo će te malo poprijeko gledati jer si iz Zagreba'. Mislila sam da pretjeruje, a zapravo je stvarnost bila takva da je ublažila cijelu situaciju. Jedna od žena koja je radila u referadi mog odjela bila je užasna i davala je poluinformacije. Preciznije, bile su u pitanju dvije djevojke, jedna je bila susretljivija, a jedna je doslovno šutjela nakon što sam proputovala preko 300 km da bih ju pitala jedno pitanje. Ona je šutjela i gledala u mene, a ja sam s čuđenjem gledala u nju i nisam mogla vjerovati dokle seže njen bezobrazluk jer mi je rijetko odgovarala na mailove, a i kada bi odgovorila to su uglavnom bile nepotpune informacije.  Jednom mi je prekipjelo pa sam ju pitala u čemu je problem jer živim miljama daleko od fakulteta i zbilja se trudim da dam sve u roku i da sve stignem i da ona igra dosta veliku ulogu u tome svemu jer bi mi trebala biti na raspolaganju za određena pitanja kako bih bila što bolje informirana. Ta ista tajnica iz referade odgovorila mi je da je 'ona samo tajnica i da joj nije jasno što ja očekujem od nje'. Isto tako, ona je bila krivac zašto su mi se ovjereni dokumenti vraćali nazad kada sam tražila priznavanje jednog kolegija koji sam položila na bivšem fakultetu. To mi je rekla profesorica iz tog kolegija i naglasila da to nije bilo do nje nego do tajnice. Kada je otišla na porodiljni svima je valjda laknulo jer su došle raditi žene koje su bile otvorene za studente. No, nisam ja jedina imala problem s njom. Imali su i drugi i bila je poznata po tome što studente ne 'ferma' ni pola posto, a njen posao je da bude tu za nas i da odgovara na pitanja u vezi fakulteta kada nam nešto nije jasno", ispričala nam je studentica.

Mladić koji je nedavno diplomirao na Fakultetu političkih znanosti ispričao je svoj dojam o studentskoj referadi. Kaže da bi svaki put od zaposlenika dobio kolutanje očima kada bi došao riješiti neki problem u referadu.

"Moje tete u referadi su bile jednostavno indiferentne. Ponašale su se kao da je njihov posao nešto sasvim drugo i kad bih došao s nekim 'studentskim' pitanjem često bi dobio težak uzdah i duboki okretaj očima, a nerijetko je bilo i totalnog ignoriranja. Kao, otići ću ako me dovoljno dugo ne doživi", zaključuje mladić.

Posljednja priča s referadom dolazi iz sa splitskog Prava. Ondje je svatko od zaposlenika studentici drugačije tumačio njihov Pravilnik o studiranju. Budući da je studentica očekivala da će joj netko od njih dati ispravnu informaciju, samo se naživcirala nakon odlaska u referadu.

...'Studiram po Bolonji, a završit ću na klonji': Pjesme o studiranju koje će vas nasmijati do suza...


"Naši u referadi se ne mogu usuglasiti oko nekih pravila i tumačenja pravilnika o studiranju. Primjerice, oni su se uhvatili nekog pravila da se studij može po redovitom studiranju produžiti za još maksimalno polovinu predviđenog trajanja. Znači, ako studiraš medicinu integrirano 6 godina, možeš je studirati zapravo 6 plus 3 godine. Ako farmaciju od 5 godina, možeš je 5 plus 2,5 odnosno 2. Ne možeš upisati pola godine tj. samo jedan semestar. I po tome su nam tvrdili jedni u referadi da je osmi upis godine izvanredan , a u pravilniku o studiranju nije ništa takvo pisalo nego samo da se redovno svaka godina može ponavljati jedanput (teoretski petogodišnji studij mozes studirati redovno 10 godina, a šestogodišnji 12). I onda dođem ja u referadu, meni kažu da može. Dođe kolega pa mu kažu ne može(ovisi na koga naletiš od službenika). Nakon toga dođe kolegica - njoj kažu da možda ipak može. Pa vijećaju unutra. Onda dođe opet ovaj spomenuti kolega i kažu mu da može. Čini mi se da nekada više mi studenti znamo nego zaposlenici referade", kaže nam studentica.

Ove priče iz referade ne bi trebale obeshrabriti one koji su ondje napraviti tek prve korake, a to su brucoši. Nažalost, ne možete se u svim referadama informirati kako treba jer dobar rad referade puno ovisi o službenicima. Ono što vam možemo savjetovati jest da budete uporni sa svojim pitanjima i inzistiranju na rješavanju stvari koje referada mora i rješavati.

Još vijesti