V.K. u Akademska četvrt

Profesor s Pravnog fakulteta poručio kolegama: 'Ako te studenti živciraju, promjeni posao čovječe!'

Isprika na kašnjenju je normalna i kulturna stvar, no očito ne za svakoga.

3. ožujka 2022 15:22
studenti, predavanje, studenti ispred faksa,

studenti, predavanje, studenti ispred faksa, Foto: Shutterstock

Nije neka novost ako profesori kasne na predavanja i ispite. Studenti se često, posebice za vrijeme ispitnih rokova nalaze u situaciji gdje svoj usmeni ili pismeni čekaju po nekoliko sati, no, profesora nigdje na vidiku.


Odnos između profesora i studenta pojašnjen je čak i u akademskom bontonu. Studenti ga moraju znati, a pretpostavljalo se da ga znaju i profesori, no to ponekad nije slučaj.


>>>[VIDEO] Kako se pristojno ponašati na fakultetu? Objašnjava profesorica koja je napisala 26 stranica akademskog bontona<<<


Profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vedran Đulabić, nedavno je saznao kako se njegovi kolege ne ispričaju studentima ukoliko kasne na ispite, što ga je potaklo da ih i prozove.


„Danas mi kažu studenti pravnog studija da postoje kolege profesori koji po dva sata kasne na usmene ispite i ni isprike, niti ičega. Moram priznati da je to katastrofa i da za to nema opravdanja. Takvima mogu reći, ako te studenti živciraju, promjeni posao čovječe!“, napisao je profesor jučer na svom Twitter profilu.„Kad se ekscelencija pojavila, ničice bismo padali od zahvalnosti“


Profesor je na svojem Tweetu dobio skoro 300 lajkova u jednom danu, a u komentare su se javili mnogi. „Meni je katastrofa što vi smatrate da takvi profesori trebaju imati izbor hoće li otići s faksa. Takvo ponašanje je za otkaz i točka. Nije mu ćaća ostavio faks u nasljedstvo da se tako ponaša. Ja se ne sjećam da mi je u pet godina na FER-u kasnio ijedan usmeni“, napisao je jedan korisnik. „Ah, te moderne tričarije; u moje se vrijeme na nastavu dolazilo u 8:00 i kad se ekscelencija pojavila, ničice bismo padali od zahvalnosti“, napisala je jedna komentatorica kako su usmeni izgledali u njeno vrijeme.


>>>Plaća da netko položi ovaj ispit umjesto nje! Zagrebački profesor odgovara: 'Oni koji su dosad znali za 3, to će sada biti 2...' Evo što se promijenilo<<<


Jedan korisnik joj je odgovorio: „Da, da. Ispit iz Rimskog počne u 19 sati. Javljam se da odgovaram prvi. Odgovaram 50 minuta sam. 19:50 je, iza mene još 13 ljudi. Ne znam što je bilo dalje“, kaže.


„Totalno lejm, moram priznati“


„Pola usmenih ispita na koje sam izlazio je kasnilo barem pola sata“, napisao je jedan komentator, na što mu je profesor Đulabić odgovorio: „Pola sata je jedno, dva sata je drugo“. Isti mu je komentator uzvratio da je njegov osobni rekord bio „tri i pol sata čekanja“, pa profesor je tražio pojašnjenje je li usmeni kasnio toliko dugo ili on samo nije stigao na red, na što mu je korisnik kazao: „Nije ni počeo! 3,5 sata nakon zakazanog početka se pojavio profesor i samo hladno prozvao prvu grupu...“, piše korisnik. „Totalno lejm, moram priznati“, piše profesor u odgovoru.Profesor Đulabić u komentarima je razgovarao s još nekoliko komentatora koji su pisali svoja negativna iskustva s profesorima. „Kad se sjetim jednog u Rijeci koji ne da je kasnio satima, nego bi došao idući dan. Jednom kad sam ga mimoilazio na hodniku i zamolio trenutak vremena da ga nešto pitam uoči ispita, nije se ni zaustavio nego me samo pogledao i bez riječi odšetao dalje… Al ajde, prošao to iz prve“, prisjetio se korisnik, na što mu ej profesor Đulabić odgovorio: „Ne razumijem to, zaista. Biti zahtjevan i tražiti znanje je jedno, ali biti gnjida je nešto sasvim drugo“, napisao je.

Još vijesti