Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Zbog ovakvog nemara kaznili su profesore u Sarajevu: Studenti upozoravaju na isti problem i na zagrebačkim fakultetima

Na dva sarajevska fakulteta nedavno su kažnjeni profesori zbog prekasnog objavljivanja rezultata pismenih ispita, čiji je rok objavljivanja, prema Zakonu o visokom obrazovanju KS u Sarajevu, pet dana od održavanja ispita.

21. svibnja 2019 15:07
Zbog ovakvog nemara kaznili su profesore u Sarajevu: Studenti upozoravaju na isti problem i na zagrebačkim fakultetima

Zbog ovakvog nemara kaznili su profesore u Sarajevu: Studenti upozoravaju na isti problem i na zagrebačkim fakultetima Foto: MojFaks

Studenti u Sarajevu su se požalili za Klix.ba kako rezultate pismenih ispita čekaju i po mjesec dana, a iz nekih predmeta studenti Pravnog fakulteta prisiljeni su izaći na drugi ispitni rok, bez da su dobili rezultate sa prvog.

Novinari Klix.ba stoga su se obratili Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove koja im je objasnila kako njihovi inspektori redovno provode nadzore profesora i fakulteta u Sarajevu, a na nekim fakultetima utvrđeni su propusti.


Kazne od 19 tisuća kuna


"Nedostatke su utvrdili na dva fakulteta radi čega su izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu od 22.000 KM, odnosno fakultetima po 5.000 KM, profesorima po 5.000 KM i po 1.000 KM dekanima", objašnjavaju iz sarajevske inspekcije.

Izvor: freepik

Dakle, svakom profesoru kojem je utvrđen ovaj propust izrečena je kazna od gotovo 19 tisuća kuna, kao i fakultetu na kojem predaje. Osim toga, zasebno je i dekanima tih fakulteta izrečena kazna od gotovo 3.800 kuna.

Poput Zakona o visokom obrazovanju KS, i Pravilnik o studiranju Sveučilišta u Zagrebu jednako tako nalaže da rezultati pismenog ispitnog roka moraju biti objavljeni unutar pet dana od održavanja ispita, a rezultati usmenog ispita moraju biti objavljeni isti dan.

Problemi i u Zagrebu


Studentica Filozofskog fakulteta požalila nam se na iste probleme. Iako su rezultati usmenih ispita uvijek bili objavljeni isti dan, ispričala nam je kako je rezultate nekih pismenih ispita znala čekati i do 10 dana.

"Ponekad su rezultati znali dolaziti i dan prije drugog ispitnog roka.  Mislim da je to jako neodgovorno jer si studenti ovakvim načinom rada ne mogu napraviti raspored učenja i izlaska na ispite", kazala je.

Izvor: freepik

Osim toga, naglasila je i kako profesori znaju čitati rezultate ispita i imena i prezimena studenata na predavanju, što jednako tako smatra nedopustivim.

Postoji li opravdanje?


Druga studentica istog fakulteta također se složila da su joj se ovakve situacije znale događati, ali u nekim slučajevima to i opravdava jer, kako kaže, postoji jako puno studenata kojima ispiti moraju biti ispravljeni, a još je teže pogotovo ako je riječ o kompliciranijim zadacima. Studentica Ekonomskog fakulteta kaže da je rezultate dosad čekala najduže sedam dana, pa se previše time ne zamara.

"Znalo se događati, ali sve je to od profesora do profesora i njihovom načinu rada", objasnila je.

Zbog ovakvih problema zagrebačkih studenata obratili smo se Filozofskom fakultetu, kao i prosvjetnoj inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali odgovore još čekamo.

Paula Hađur
Izvor: Klix.ba
Foto: Freepik @katemangostar


...Dobra ideja ili...? Na poznatom sveučilištu studenti pišu lažne ispite kako bi se riješili straha od polaganja pravih ispita


...Kad odustaneš nakon 11. pokušaja: Studenti otvorili dušu i ispričali nam koliko su najviše puta pali na ispitu