V.K. u Akademska četvrt

Počeli prosvjedi zbog COVID potvrda! Studenti palili lampaše pred FFZG-om, dekan poručio: 'Ja o Ustavu pojma nemam...'

Zbog novih mjera Stožera koje sutra stupaju na snagu, ispred nekoliko zagrebačkih fakulteta studenti su održali prosvjede kojima traže povlačenje odluke o obaveznim COVID potvrdama.

15. studenog 2021 16:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Danas su ispred zgrade Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu postavljeni lampaši, no ne zbog smrtnog slučaja nego od strane prosvjednika koji su se danas nešto prije podne okupili ispred Filozofskog kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo uvođenjem novih protupandemijskih mjera.


Sutra, 16.s tudenoga, nove, strože preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske trebale bi stupiti na snagu. Kako aktivno pišemo proteklih tjedan dana, nove mjere Stožera odnose se na obavezu predočenja negativnih PCR testova, dokaza o preboljenju ili EU digitalnih COVID potvrda pri ulasku u prostore javnih i državnih službi, čemu su se priklonili i određeni domaći fakulteti poput Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Filozofski fakultet u Zagrebu.


>>>Na ovom zagrebačkom fakultetu rekli 'ne' COVID potvrdama: 'Nećemo od studenata tražiti nikakav dokaz o cijepljenju'<<<


Kako se najavljivalo putem društvenih mreža tijekom posljednjih nekoliko dana, građani Zagreba okupili su se, zajedno sa studentima, na prosvjedu protiv uvođenja obaveznih COVID potvrda, prvo ispred Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a potom i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovim se povodom prosvjednicima pred zgradom FFZG-a obratio i dekan Miljenko Jurković.


"Mi smo komplicirana i velika ustanova"


Dekan je na početku zahvalio svima na dolasku i naglasio kako su svi zasad sigurni jer sljdeća dva tjedna imaju nastavu online, kako su i najavili tokom prošlog tjedna. Nakon što su prosvjednici nekoliko puta upali dekanu u riječ, zamolio je da to ne rade.


"Mi od sutra, poštujući odluke Stožera i Ministarstva moramo kontrolirati sve naše zaposlenike na ulasku na fakultet. Mi smo komplicirana i velika ustanova i tokom naredna dva tjedna ćemo lijepo pokušati dobiti praksu i vidjeti kako se to radi", pojašnjava dekan i nadodaje kako će nakon iduća dva tjedna donijeti odluku kako će se nastava organizirati nakon toga, slušajući sve odluke i preporuke koje donesu nadležna tijela.


>>>Veliki povratak online nastave: I ovo sveučilište prelazi 'na daljinu'! Evo što se mijenja od 15.11. i na kojim fakultetima<<<


"Sve odluke su privremene dok se ne donesu nove. Vi me danas pitate nešto o čemu ja ne znam. Što će biti za dva tjedna vidjet ćemo kada proučimo i pomno razradimo odluke našeg Stožera. Tek ćemo tada donijeti nove odluke", kazao je okupljenima dekan.


Na prosvjedu se okupilo nekoliko desetaka studenata s transparentima i lampašima /
Foto: screenshot via Facebook.com


Na njegove su se riječi nadovezali prosvjednici s upitom o tome koje se mjere donose ako je i sam Stožer objavio da se potreba za predočenjem COVID potvrda ne odnosi na studente, na što je dekan kazao kako je to točno, osim ako fakultet ne donese drugačiju odluku.


Širenje zaraze u bolnicama


Naredni upit došao je od studentice koja se pritom pozvala na nedavno istraživanje.


"Ukoliko izlaze istraživanja u kojima se govori da cijepljeni i necijepljeni jednako šire zarazu, iz kojeg razloga i na koji način necijepljeni šire zarazu? Čak štoviše, oni koji imaju propusnice ulaze u bolnice i raznoraznim srčanim ili onkološkim bolesnicima donose zarazu zbog implementacije tih potvrda. Ako svi jednako šire zarazu, koji je razlog implementacije potvrda?", upitala je prosvjednica, na što joj je dekan odgovorio da njegov odgovor ne može biti stručan te da ovo pitanje preusmjere u medicinsku struku.


>>>Đikić i Lauc imaju poruku za studente koji bi se radije zarazili nego cijepili: 'To nije dobra ideja iz dva razloga…'<<<


Potom, dekan Jurković ponavlja da je odluka donesena za naredna dva tjedna. "Za vas je irelevantna budući da je za vas nastava online. Nova odluka dolazi krajem drugog tjedna i vrijedit će na dalje. Odluka će biti na temelju onoga što odluči država", smiruje situaciju dekan.


"Zašto testirate samo necijepljene, a ne i čistačice?"


Prosvjednici su upitali dekana i za testiranja na njihovom fakultetu pozivajući se na znanstvene radove iz medicine koji svakodnevno izlaze. "Zašto tjerate čistačice da se cijepe i onda ih ne testirate, a testirate samo one koji se nisu cijepili? Na ovaj način gazite po znanstvenim činjenicama, a vaša je dužnost kao znanstvene institucije ne gaziti po znanstvenim činjenicama ako to radi Stožer", upitao je netko.


Foto: screenshot via Facebook.com


Dekan je naveo kako je ta izjava nečije pravo na iznošenje mišljenja. "Ja kao čelnik ustanove donosim odluke u skladu sa preporukama. Tokom drugog tjedna ćete saznati kako će nastava dalje funkcionirati", poručio je prosvjednicima. "Budite uvjereni da radimo za dobrobit svih studenata i svih zaposlenika Filozofskog fakulteta. Ja se na vašem mjestu ne bih puno brinuo", tvrdi Jurković na što su se prosvjednici nasmijali.


"Ja o Ustavu pojma nemam"


Nakon nekoliko dobačenih komentara dekanu, poput "nisi školovao", jedna je prosvjednica postavila pitanje ustavnosti odluke Stožera za uvođenjem COVID potvrda.


"Objasnite nam kako onda autonomija fakulteta ima veze s Ustavom?", upitala je prosvjednica. "Ja o Ustavu pojma nemam jer nisam pravne struke", na što su mu prosvjednici dobacili kako se to vidi na što je dekan zamolio na mir kako bi dovršio svoju izjavu. "Nisam pravne struke i na ovo pitanje ne mogu odgovoriti, ali što mogu reći jest da su sloboda i autonomno pravo svake osobe samo do one mjere dok to isto pravo ne ugrožava druge", smatra.


>>>Imaju li studenti pravo na ustavnu tužbu zbog COVID potvrda? Podolnjak: 'Odluke dolaze ishitreno – propitivat će se njihova ustavnost'<<<


Nadalje u razgovoru prosvjednici kažu kako se priča okreće, ponovno se pozivajući na to da i cijepljeni i necijepljeni isto šire zarazu. "Oni doktori s potvrdama tako ugrožavaju zdravlje mojih starijih članova obitelji koji leže u bolnicama. Stoga postavljam pitanje. Ako vam netko preporuči da učinite krivično djelo, hoćete li to učiniti? Jer širenje zaraze je po meni krivično djelo", tvrdi prosvjednica uz naglasak na to da oni koji imaju potvrdu šire zarazu i time štete drugima. "Moja sloboda trenutno ne šteti nikome drugome", kazala je.


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


Uskoro se iz grupe opet netko spomenuo ustavnost odluke, no dekan je za kraj samo zahvalio svima što prosvjeduju i naglasio kako su sve odluke privremene i u interesu svih, u onoj mjeri u kojoj je to moguće.


"Kada se dogodi da nisu (mjere) u interesu svih, onda se to rješava demokratskim putem. Pratit ćemo situaciju i radit ćemo ono što je najbolje za sve. Dobro je da izražavate svoja mišljenja jer su nama su važna kao jednoj visokoj instituciji", zahvalio je dekan prosvjednicima i kazao kako se nada da će se vidjeti opet.


Za kraj, prosvjednici su mu rekli da mora pročitati Ustav za domaću zadaću te su nastavili zviždati.

Još vijesti