V.K. u Akademska četvrt

Kad Porezna zakuca na vrata: Sve situacije u kojima će vas dodatno provjeravati ako primate socio-ekonomsku stipendiju

Iako su se prijave za državne stipendije, rang-liste i rokovi za žalbe odigrali još početkom akademske godine, nedavno je na društvenim mrežama osvanula slika e-maila u kojemu se požurnicom od studenata traži dodatna papirlologija. Jeste li provjerili svoje mailove?

17. svibnja 2021 18:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prijava na natječaj za dodjelu državnih stipendija uvijek je stresna, kao i čekanje rezultata. Način prijave za državne stipendije trebao bi biti što je jednostavniji i lakši, kao i mehanizmi provjere prijavljenih podataka, no na žalost i dalje se u procesu ponekad događaju greške.


Na društvenim su se mrežama pojavili upiti zabrinutih studenata kojima su stigli mailovi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a koji su se prijavili za državnu socio-ekonomsku stipendiju financiranu iz projekta "Dodjela stipendija studentima nižeg socio – ekonomskog statusa." Naime, kako stoji u mailu, radi se o provjeri određenih nepodudarnosti u Poreznoj upravi kad je ukupan iznos uplaćenih rata stipendije u pitanju. Evidentirano je više novaca no rata stipendije pa su iz MZO-a zatražili pojašnjenje.


>>>Općine diljem Hrvatske 'love u mutnom': Blokirale isplatu simboličnih stipendija jer 'nema faksa' i 'nema novaca'! Istražili smo je li to ZAKONITO...<<<


"Naknadnom provjerom, koju Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi u suradnji s nadležnim tijelima, utvrđeno je da iznos evidentiran u Poreznoj upravi pod stavkom Stipendije i potpora djetetu za školovanje do 15. godine života odnosno do završetka osnovnoškolskog obrazovanja do propisanog iznosa, prelazi ukupan iznos uplaćenih rata državne stipendije", stoji u mailu koji je dobila jedna studentica.


Kad proknjiže više novca no rata stipendije...


S obzirom na specifičnost spomenutu u mailu, pogledali smo u Pravilnik u čijem prilogu stoji spomenuta točka 28. "Stipendije i potpora djetetu za školovanje do 15. godine života, odnosno završetka osnovnoškolskog obrazovanja, ukupno do propisanog iznosa",  što zapravo spada u neoporezive primitke koji ulaze u izračun prihoda. Zanimalo nas je u kojim se sve situacijama može dogoditi pogreška zbog čega bi vas u Poreznoj upravi mogli primijetiti kao "problematičan" slučaj te zatražiti dodatne provjere prihoda.


Nije dugo trebalo da se zabrinutoj studentici ispod njene objave na Facebooku jave studenti s istim i sličnim problemima čime svjedoče da vas ovakav mail može iznenaditi i u nekim drugim situacijama kad primate financijsku pomoć, kako od općine u kojoj živite, tako i iz privatnih izvora.


Studentica Sveučilišta u Splitu, M.B., komentirala je kako su joj zabunom uplatili općinsku stipendiju za koju je prethodno potpisala kako ju odbija. Kako bi riješila svoj problem, morala je naknadno slati potvrdu o raskidu ugovora s općinom i potvrdu o povratu isplaćenih sredstava.


>>>Upozorenje svima koji primaju OPĆINSKE stipendije! Studentica revoltirana: 'Moja općina nije isplatila stipendiju studentima, a razlog je bizaran'<<<


Petra, inače studentica na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu imala je isti problem i dobila isti mail. Njen je slučaj da je otkazivala jednu stipendiju kada je saznala da konkurira za državnu. "Imam jednog brata u osnovnoj školi i jednog u srednjoj i oni ne primaju nikakve stipendije ni ništa. Nisam trebala čak ni vaditi ništa s Porezne za njih, nego samo za sebe. Imala sam dva neka obrasca za povući, svaki s drugim datumom i to je bio dokaz da ne dobivam druge stipendije", govori.


U jednokratne potpore knjiže se i dekanova, rektorova i slične nagrade


Iako se na prvu činilo zbunjujuće zašto se javljaju za "stipendije i potpore djetetu do 15.-te godine života", tek u mailu bolje pojašnjavaju da pod ovu točku knjiže i "razne jednokratne potpore (dekanova, rektorova nagrada i sl.) te nam je navedeno potrebno opravdati JOPPD obrascem", piše u mailu. Od svoje smo sugovornice dalje saznali da je potražila te obrasce, sve poslala na vrijeme i nije dobila nikakav odgovor. "Poslala sam im sve i ništa mi nisu javili. Sjela mi je stipendija pa se nadam da ju neću morati vraćati!", kaže za MojFaks.


"U mailu baš piše da moram navesti da više ne primam nikakvu stipendiju. Stoga sam otišla na e-građani po te obrasce kako bih priložila sve, iako i dalje ne shvaćam zašto je bitno tko je u mojoj obitelji osnovnoškolac, a tko srednjoškolac jer su oni tražili moje podatke o mojoj bivšoj stipendiji, koja je inače, bila iz privatnih izvora, ne javnih", kaže nam.


U općini znaju zeznuti kad prilikom uplate navedu "stipendija" umjesto "jednokratna pomoć"


Bilo je upita i vezanih uz jednokratne pomoći koje općina uplaćuje svojim studentima zbog straha od ispadanja s liste za državnu stipendiju. Kako je navedeno, u točku 28. spadaju i jednokratne pomoći, no ovisi kakve, a prema komentarima ovih studenata, u ovu točku ne spadaju jednokratne pomoći iz općine i/ili županije.


Na upit zabrinute studentice: "Smijemo li primiti jednokratnu pomoć od općine ili ćemo imati problema?", kolega joj odgovara: "Možeš, lani su tražili potvrde od općine/grada da je jednokratna pomoć jer općina/grad često prilikom uplate navedu da je riječ o stipendiji, a ne o jednokratnoj pomoći pa stvore problem jedni drugima."


Kad odjednom proknjiže višemjesečnu pomoć...


Razgovarali smo i s J.T, studenticom Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Đakovu, koja nam je objasnila svoju prošlogodišnju situaciju. "Član obitelji mi pomaže financijski još od srednje škole, i to je sve pravno ovjereno i sve što ide uz to. Oni nisu 6 mjeseci uopće proknjižili te iznose koje sam dobivala (1000 kn) te je ispalo da ja primam drugu stipendiju, a to nije stipendija. Slala sam im sve moguće dokumente koji potvrđuju moju priču i na kraju su shvatili da je njihova greška", prepričava kroz smijeh za MojFaks.


U članku 19. (1) stoji: "Za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Ako se stipendija financira iz ostalih izvora, student može nastaviti primati tu stipendiju, ali mu primitak te stipendije ulazi u izračun dohodovnoga cenzusa. Stipendijom se smatra mjesečna novčana naknada koju student ostvaruje na temelju statusa studenta", što je vjerujemo, zbunilo studente koji su dobili jednokratnu pomoć iz javnih izvora.


Već smo ranije pisali o tome kako studenti mogu dobiti državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa, iako im prihodi unutar domaćinstva prelaze minimalne propisane iznose, konkretno onima čiji roditelji rade u inozemstvu, a sve zbog manjkavog sustava kontrole koji su MZO-u na raspolaganju. No, kada su porezi i primitci unutar RH u pitanju, tu će svakako imali bolji uvid u vaša primanja.


>>>Štede za male luksuze: Gastarbajteri zarađuju vani, a njihova djeca uzimaju stipendije za najugroženije. Evo zašto to i MOGU!<<<


Zbog toga je uvijek dobro znati u kojim će vas situacijama možda neugodno iznenaditi ovakva poruka iz Ministarstva te kako na nju reagirati.

Još vijesti