Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Nastava ipak uživo? Radeka poručio: 'Smjernice od svibnja NISU primjenljive, sve je spremno za povratak na fakultete!"

Akademska godina koja je na izmaku završava se po objavljenim Preporukama za preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku nastavu na visokim učilištima (Sveučilišta, Veleučilišta i Visoke škole) s obzirom na epidemiju COVID-19 od 20. svibnja, koje je napisao i u svibnju objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

25. kolovoza 2020 13:03
Nastava ipak uživo? Radeka poručio: 'Smjernice od svibnja NISU primjenljive, sve je spremno za povratak na fakultete!

Nastava ipak uživo? Radeka poručio: 'Smjernice od svibnja NISU primjenljive, sve je spremno za povratak na fakultete!" Foto: MojFaks

Nova akademska godina trebala bi se izvoditi po već postojećim Preporukama od 20. svibnja, na kojima HZJZ planira minimalno intervenirati da bi bile aktualnije. Na jučerašnjoj press-konferenciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, studenti su spomenuti tek nakon upita novinara, a aktualni ministar Radovan Fuchs samo je istaknuo da fakulteti imaju odriješene ruke. Ministar Fuchs poručio je da "akademske ustanove imaju propisane epidemiološke smjernice i na njima je da organiziraju nastavu u skladu s time".

...Doznajemo PREPORUKE za početak godine! Tijekom sastanaka Radne skupine, o studentima ni RIJEČI: \'Za fakultete je već sve razrađeno...\'...


Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Igor Radeka je u Novom danu N1 televizije govorio o potrebi da Ministarstvo znanosti i obrazovanja donese smjernice za rad visokih učilišta, kao što su one donesene za škole. Kazao je da se smjernice još čekaju, piše N1.

"Ministar je imenovao članove Radne skupine koji bi trebali donijeti smjernice za početak akademske godine. Nas zanima što je s tim smjernicama? Potrebno je napraviti okvir kao što je napravljen i za vrtiće, osnovne i srednje škole. Okvira još nema, a žurba je jasna. Upute koje su za visoka učilišta u svibnju napravljena sada su neprimjenjive. Tamo piše da se nastava treba izbjegavati, a sada epidemiološka situacija govori da je sve spremno za povratak na visoka učilišta", rekao je Igor Radeka.

Kazao je i kako ga je ministar obrazovanja Radovan Fuchs uputio na to da sveučilišta imaju autonomiju, ali Radeka kaže kako se ona ne odnosi na upravljanje.

...Odluku prepustio fakultetima! Ministar Fuchs poručio: \'Imaju smjernice, mogu i sami organizirati nastavu!\'...


"Ministar je rekao da razumije situaciju, no spominjao je i autonomiju sveučilišta. Autonomija sveučilišta se preširoko shvaća, ona se ne odnosi na upravljanje i način rada na visokim učilištima. Institucije očekuju okvir prema kojim bi trebali raditi. No, osim sveučilišta imamo i ustanove koje ne spadaju pod njegovu autonomiju. Upute i smjernice za narednu akademsku godinu se očekuju. Mnogi studenti studiraju van mjesta boravka i to čini situaciju složenijom. Studenti su u nezavidnoj situaciji jer ne znaju hoće li se vratiti u domove, u kojima je smješteno samo 10 posto studenata koji dolaze na studij iz drugih mjesta, a 90 posto studenata uglavnom je u privatnom smještaju", rekao je Radeka.

"Nije smještaj jedino pitanje. Mnoge su profesije, studiji, regulirani su standardima koje zahtijevaju izravnu komunikaciju i rad koji se ne može odviti online", dodao je za kraj.

A.Z.
izvor: N1
foto: efzg.unizg.hr

Još vijesti