Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Pregled najbeskorisnijih diploma u Europi: Ako ovo završite, nikada nećete naći posao

Ako ste se ikada zapitali studirate li skroz neko beskorisno područje s čijom diplomom vjerojatno nikada (pa ni onda) nećete naći zaposlenje, sada je tu i odgovor na vaše pitanje.

30. listopada 2018 17:04
Pregled najbeskorisnijih diploma u Europi: Ako ovo završite, nikada nećete naći posao

Pregled najbeskorisnijih diploma u Europi: Ako ovo završite, nikada nećete naći posao Foto: MojFaks

Možda su neke diplome beskorisnije od drugih, no neke su totalno beskorisne. Ili barem tako kaže portal Vice. Budući da Vice svoje redakcije gaji gotovo po cijelom svijetu (pa tako postoji Vice Meksiko, Vice Australija, Vice Srbija itd.), zamolili su svoje novinare iz europskih redakcija da sastave popis najbeskorisnijih fakultetskih diploma u Europi.

Izvor: Shutterstock

Ovo je upravo ta lista:

Velika Britanija i studij stand up komedije na Sveučilištu Kent


Izvor: Unsplash

Postdiplomski studij stand up komedije savršene su za ljude koji od prvog dejta pričaju kako su užasno duhoviti, iako doslovno ništa duhovito nisu sposobni ispričati. Sveučilište Kent jedino je koji nudi studij iz ovog "životnog teatarskog izraza". Tijekom samo dva semestra, studenti nauče kako pisati vlastite šale i kako ih pričati na pozornici ispred dvije stotine ljudi. Opće je poznato da noćni klubovi od komičara zahtijevaju magistarsku diplomu kako bi ga pustili na binu, zato vrijedi uložiti u ovajstudij kako biste sljedećih 40 godina životarili u besparici.

U Nizozemskoj se može pohađati studij za cirkuske izvođače na Sveučilištu Codarts u Rotterdamu



Sveučilište Codarts nudi obuku iz svih velikih klasičnih cirkusantskih vještina – od žongliranja do hodanja po užetu. Ipak, ni uz najbolju volju ne možemo ignorirati tužnu istinu: cirkusi izumiru i  nisu više što su nekad bili. Primjerice, većina država ili je već zabranila ili radi na zabranjivanju korištenja divljih životinja u ove svrhe. A zašto ići u cirkus osim u nadi da će se tigar oteti kontroli i osvetiti svojim mučiteljima? Uz razvoj VR tehnologije, današnju djecu je teško impresionirati – tako da će čak i klaun koji žonglira teško moći da naći posao na dječjim rođendanima.

U Danskoj možete studirati dizajn performansa


Izvor: Unsplash

Sveučilište Roskilde od 2004. nudi studentima priliku da u CV dodaju stavke kao što su "analiza, razvoj, i menadžment nastupa na festivalima i konferencijama". Ali u maloj danskoj bari nema mjesta ni za postojeće direktore festivala i koordinatore scenskih nastupa. Posjlednjih godina, mnogi diplomirani dizajneri performansa teško se zapošljavaju, pa ova katedra dobiva sve manje novca. Od zaposlenih diplomaca, vrlo malo njih radi u nečemu iole nalik struci. Možda teorija koja se na fakultetu uči ne priprema studenta za stvarni svijet? Možda organizatoru događanja diploma uopće nije ni potrebna? Student Christian E. Nilsen koji je završio dizajn performansa kaže da je studirajući shvatio da je ta diploma više sprdnja nego nešto upotrebljivo.  

Na Sveučilištu Beč možete dobiti diplomu iz numizmatike


Izvor: Pixabay

Numizmatika je znanost koja proučava kako drevne zlatnike i srebrnjake, tako i moderan novac. Mali primjer zašto je besmisleno studirati ovo: zavucite ruku u džep, iskopajte novčanik. Teško da ćete u njemu naći puno keša jer je 2018. godina, sve se plaća karticom, telefonom, internetom ili verzijama digitalne valute. Kad budemo nekako pohvatali šta su uopćte te kriptovalute, Bitcoin će vjerojatno izbaciti iz upotrebe kreditne kartice, baš kao što je audio streaming ubio CD industriju. Dakle, upotrebna vrijednost vještina koju Sveučilište u Beču nudi svojim mladim numizmatičarima se drastično smanjuje, možda čak i nestaje. Ne računajte na numizmatiku, nećete se obogatiti od nje.

U Portugalu možete studirati mir, sigurnost i razvoj na Sveučilištu Coimbra pa kasnije baciti diplomu


Izvor: Unsplash

Cijeli svijet gori, svakog dana smo sve bliži nuklearnoj apokalipsi, kako to predvidjeti? Ako pitate Sveučilište Coimbra, rješenje je u konceptualno-teoretskom diplomskom studiju koji se bavi pitanjima mira, sigurnosti, razvoja te humanitarizma. Nije najjasnije kakva karijera čeka diplomce. Jedino ako se uči kako sagraditi bunker sposoban izdržati nuklearne udare, u kom slučaju ćemo ponovo razmotriti zaslužuje li ovaj diplomski studij mjesto na ovom spisku.

U slučaju da vas zanima koje su još diplome u Europi beskorisne, to možete saznati na linku.


...\'Što ćeš s tim kad završiš?\': Studenti nam otkrili koje fakultete u Hrvatskoj smatraju beskorisnima...


...Za skrivanje cuge ili kao pomoć u kuhinji? Riješi KVIZ i saznaj za što će ti jednog dana služiti diploma...


...Je li diploma mladima u Hrvatskoj \'samo papir\'? Poslodavcima važna jedna druga stvar osim diplome – evo o čemu je riječ...


Ivana Petrić
izvor: Vice
foto: Pixabay

Još vijesti