V.K. u Akademska četvrt

Nezadovoljni povratkom na fakultet! Studenti ekonomije sasuli 'drvlje i kamenje': 'Što je s nama koji nemamo smještaj u Zagrebu?'

Hrvatski zavod za javno zdravstvo prošlog je petka objavio nove preporuke za održavanje nastave na fakultetima u kojima se većina dosadašnjih mjera ukida te se studenti vraćaju na kontaktnu nastavu, u skladu s akreditiranim programima.

7. ožujka 2022 16:52
Ekonomski fakultet u Zagrebu

Ekonomski fakultet u Zagrebu Foto: MojFaks

Podsjetimo, iz HZJZ-a javljaju da se, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju i značajke Omicron varijante virusa SARS-CoV-2, ukidaju sve mjere i preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima.


Ukidanje mjera odnosi se na predavanja, seminare, vježbe, ispite i konzultacije, što znači da se visokoškolska nastava izvodi prema akreditiranom studijskom programu na klasičan, kontaktan način, kao i nastava uživo, uz prisutnost nastavnika i studenta na visokom učilištu.


Isti dan je i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na svojim Facebook stranicama obavijestio studente da su krenuli u proces usklađivanja rada s novim preporukama, no ne bez opaske da su time nezadovoljni.


Nove preporuke stigle nakon što je semestar već počeo


"Iako izmjena preporuka HZJZ-a dolazi kada je već započeo semestar i bez prethodne najave, Ekonomski fakultet - Zagreb mora se prilagoditi u svom djelovanju preporukama nadležnih tijela", pišu u svojoj objavi uz napomenu da se povratak organizira u nekoliko faza.


>>>Stigle epidemiološke preporuke za ljetni semestar: Evo što je najbitnije<<<


Prijelazno razdoblje zbog lakšeg snalaženja u novonastaloj situaciji


Prva faza je bila ukidanje ograničenja za ulazak i korištenje prostora fakulteta, a druga je da od danas knjižnica opet radi uobičajenim radnim vremenom. No, s fakulteta javljaju kako će studentima dati "prijelazno razdoblje" za povratak u predavaonice do 19. ožujka 2022. godine.


"Prepoznajući specifičnosti pojedinih situacija u kojima se nalaze neki od naših studenata, osigurat ćemo prijelazno razdoblje kako bismo pojednostavili povratak studenata na naš Fakultet i rješavanje osobnih izazova s kojima će suočiti. Navedeno podrazumijeva da će se trenutni način održavanja nastave provoditi do 19.3.2022., nakon čega će se sva nastava organizirati isključivo u dvoranama, a o rasporedu po dvoranama bit ćete informirani krajem sljedećeg tjedna", pišu u objavi.


>>>Zbogom hibridna nastavo! Od danas sva predavanja na fakultetima – UŽIVO: 'Nadamo se da je ova priča završila'<<<


No, povratak u klupe najavljen je kada je već semestar krenuo s hibridnom nastavom, pa su studenti pohrlili u komentare izraziti svoje veliko nezadovoljstvo.





"Pozdrav, zašto svima govorite da se fakultet mora prilagoditi preporukama HZJZ da bude uživo? Uz Ekonomski, studiram i Medicinski fakultet, i na primjer, oni se ne moraju prilagoditi te nastava će i dalje biti online za dobar dio predavanja ili seminara, a isključivo vježbe koje podrazumijevaju kontakt s pacijentom su uživo. Pa mene sad zanima, kako jedan Medicinski fakultet (na kojem se zapravo uče stvari koje ću primjenjivati jednog dana) može imati hibridni način nastave, a jedna ekonomija isto to nije sposobna provesti?", upitao je student, na što mu s fakulteta odgovaraju da bi svi fakulteti trebali provesti ovu odluku.


"Ovo je bacanje u vatru nas koji nismo iz Zagreba"


"Poštovani, što ako netko bude u izolaciji, dobije koronu? Kako će onda bit predavanje za te osobe? I koliko će trajati to prijelazno razdoblje za traženje smještaja? Ovo je bacanje u vatru za nas studente koji nismo iz Zagreba. Nije moguće je da svi nađu stan, većina je otkazala domove. I većina uopće ni ne razumije tu logiku da se usred semestra koji je već dovoljno stresan svima, sad i stresiramo oko traženja stana koje je zahtjevno i ne može se dogoditi u 14 dana. Samo pokušavam shvatiti ovu logiku jer neće biti pošteno ako netko bude zakinut", napisala je studentica u komentarima.


S fakulteta su joj kazali kako su svjesni potencijalnih novih stresnih situacija, stoga su studentima i dali vrijeme prilagodbe.


>>>Velike promjene za tisuće hrvatskih studenata: Digitalne diplome, nema više 'ozbiljnog' rada uz redovni studij…<<<


"Hvala vam što ćete se pobrinuti za moj smještaj u Zagrebu"


"Hvala Vam što uzimate u obzir individualne situacije. Obzirom da mi je prodekan početkom semestra potvrdio da će nastava nastaviti ići hibridno, odjavila sam studentski dom. Od srca Vam hvala što ćete se pobrinuti za moju individualnu situaciju i smještaj u Zagrebu", napisala je studentica sarkatično.


Uz njih, javila se još nekolicina studenata s primjedbama oko toga da nemaju više smještaj u Zagrebu, kao ni financije za isti, a nekolicini se također ne sviđa vraćanje u predavaonice jer spadaju u rizične skupine. Također, studente je zanimalo i što je s onima koji neće stići u prijelaznom periodu doseliti u Zagreb zbog privatnih razloga, zdravlja, posla i slično, hoće li gubiti na dolascima. 


>>>Ustavni sud 'srušio' odluku Stožera: Studenti na fakultetima više ne moraju imati COVID potvrdu<<<


"Jasno je iskomunicirano kako su odluke vezane za izvođenje nastave uslijed COVID-19 krize podložne promjeni u bilo kojem trenutku, ovisno o epidemiološkoj situaciji i odlukama nadležnih institucija, koje u ovom slučaju ne ovise o nama. Vaši nastavnici će svakako imati razumijevanja za situaciju i izaći Vam ususret kako bi što bolje uskladili privatne obveze i nastavak studija", kazali su s fakulteta.

Još vijesti