Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Samo za one dubljega džepa: Evo koliko su ove godine SKUPLJI stanovi u studentskim gradovima

Nova akademska godina, novo poskupljenje smještaja. Privatni iznajmljivači s nestrpljenjem očekuju početak predavanja i dolazak studenata u sveučilišne gradove - trljaju ruke, dižu cijene najma...evo koliko su stanovi poskupjeli ove sezone.

30. rujna 2019 13:13
Samo za one dubljega džepa: Evo koliko su ove godine SKUPLJI stanovi u studentskim gradovima

Samo za one dubljega džepa: Evo koliko su ove godine SKUPLJI stanovi u studentskim gradovima Foto: MojFaks

Početak akademske godine značajno je utjecao na cijene najma stanova u Zagrebu, a rast cijena pokazuju i ostali gradovi sa većim brojem fakulteta, a to su Rijeka, Split, Zadar, Osijek i Varaždin, piše Njuškalov tim. Od promatranih većih sveučilišnih gradova prosječno najskuplji najmovi su u Zagrebu, i to u četvrtima Gornji grad – Medvešćak i Donji grad. U Zagrebu su najpovoljniji stanovi za najam u Dubravi.


foto: Facebook@dubrava.hr

...Koliko košta studentski život u većim hrvatskim gradovima? Najdetaljniji troškovnik za brucoše...


Gledano prema tipu stana, u ovim gradovima je najam prosječnog stana od 40 kvadrata u zgradi za čak 21 posto skuplji u odnosu na stan iste veličine u kući. U Zagrebu je ta razlika daleko viša, i iznosi 39 posto. Interesatan je podatak da je najam stana u Zagrebu od 60 kvadrata za čak 38 posto skuplji od najma onog od 40 kvadrata. Najmanja razlika je između stanova od 40 i 30 kvadrata, tek nešto više od 1 posto.

Najveće poskupljenje Varaždin, Rijeka jedina bez rasta cijena


U svim prikazanim gradovima, osim Rijeke, prosječna cijena takvog stana je porasla u odnosu na prošlu godinu. Najveći rast u odnosu na prošlu godinu je imao Varaždin i to za više od 20 posto. Zagreb u odnosu na 2013. godinu ima za 21 posto više cijene najma stana od 50 kvadrata, a samo u odnosu na prošlu godinu cijene su više za 9 posto. Prosječna cijena najma stana od 50 kvadrata u Splitu viša je za oko 5 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je u Zadru ta cijena viša za preko 7 posto, piše Njuškalo.

foto: Facebook@Brandy Faith Welld

Najveći skok cijena najma u odnosu na prošlu godinu ostvarili su veliki stanovi sa preko 120 kvadrata te male garsonijere do 30 kvadrata. Primjerice, u Zadru je garsonijera od 30 kvadrata skuplja za najam i više od 15 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, dok je u odnosu na 2013. godinu cijena najma takve garsonijere viša za 22 posto. U Zagrebu, pak, stanovi prosječne veličine, između 60 i 80 kvadrata bilježe 10 posto više cijene u odnosu na prošlu godinu, dok su u odnosu na 2013. godinu cijene najma ovakvih stanova i za preko 20 posto više.

Popularni zagrebački kvartovi


Početkom akademske godine poveća sa potražnju jednosobnih i dvosobnih stanova. U zagrebačkoj Trešnjevci prosječna cijena mjesečnog najma stana 30 kvadrata iznosi nešto više od 2.500 kuna, dok je za dvostruko veći stan potrebno prosječno izdvojiti 3.963 kune. Razlika između stanova ove kvadrature je viša u Trnju gdje prosječna cijena mjesečnog najma stana od 30 kvadrata iznosi 1.742 kune, dok je onog od 60 kvadrata 3.670 kuna. Na Maksimiru ćete za stan od 30 kvadrata prosječno mjesečno morati izdvojiti 2.428 kuna, dok za 60 kvadrata prosječna mjesečna cijena najma stana u ovom kvartu iznosi 3.516 kuna. Od promatranih kvartova najpovoljnija je Dubrava gdje se prosječne cijene najma stana od 30 kvadrata kreću oko 1.500 kuna, dok je prosječna cijena najma dvostruko većeg stana 2.306 kuna.


Cijene u drugim sveučilišnim gradovima: Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Zadar


Trenutno se na Njuškalu nudi gotovo 3.000 stanova za najam u Splitu, a najviše na Žnjanu i Sućidaru. U Splitu je cijena najma stana od 60 kvadrata za čak 60 posto viša u odnosu na upola manji stan. No, razlike su drugačije na razini kvartova. Primjerice, prosječna cijena mjesečnog najma stana od 30 kvadrata na Žnjanu iznosi 2.083 kune, dok je prosječna cijena mjesečnog najma stana od 60 kvadrata u tom kvartu 3.816 kuna. U kvartu Pujanke, prosječna cijena mjesečnog najma za 30 kvadrata iznosi 1.937 kuna, dok najam dvostruko većeg stana iznosi 2.432 kune. Na Sućidaru, pak, za stan od 30 kvadrata ćete morati izdvojiti 1.759 kuna mjesečno, dok za dvostruko veći stan morate posegnuti u džep za još 1.000 kuna.

U Osijeku su cijene najma stanova nešto niže, te je prosječna cijena stana od 30 kvadrata 1.191 kunu, dok je prosječna cijena mjesečnog najma stana od 60 kvadrata 1.928 kuna. Najviše se nude stanovi u kvartovima Gornji grad-centar te Donji grad i Jug II.

...Zar ovo nije studentski smještaj iz snova? Vlasnica odlučila ponuditi studentima ovaj pravi mali raj za samo 500 kuna! FOTO...


Što se grada Rijeke tiče, najveća ponuda je u centru te kvartovima Zamet i Turnić. Za stan od 30 kvadrata u Rijeci prosječno ćete morati izdvojiti 1.876 kuna, a za dvostruko veći stan 2.736 kuna. U centru Rijeke prosječan najam stana od 30 kvadrata iznosi oko 2.200 kuna, dok cijena najma stana od 60 kvadrata iznosi 3.500 kuna. S druge strane u kvartu Turnić cijene najma su preko 20 posto niže. Tamo je prosječna cijena najma stana od 30 kvadrata oko 1.700 kuna, dok je prosječna cijena najma dvostruko većeg stana 2.470 kuna.

U Zadru se najviše stanova nudi u kvartovima Diklo i Borik te na Polutoku. Prosječna cijena mjesečnog najma stana od 30 kvadrata iznosi 2.032 kune dok je dvostruko veći stan 36 posto skuplji, 2.768 kuna.

...Ovako bi studentski smještaj trebao izgledati: je li ovo najljepša kuća za studente u Hrvatskoj?...


Jedan od studentskih gradova u Hrvatskoj je i Varaždin gdje je, kao što smo već rekli, zabilježen rast od 20 posto u vidu cijena najma stanova. Prosječna cijena mjesečnog najma stana od 30 kvadrata u centru Varaždina iznosi 1.456 kuna, dok najam stana od 60 kvadrata tamo vrijedi 2.210 kuna mjesečno.

L.B./izvor: Njuškalo
foto: arhiva/mapio.net

Još vijesti