V.K. u Akademska četvrt

Studenticu izbezumio sustav za prijavu stipendije: 'Pita me jesam li derište ili grijeh?!'

Na upit 'U kojem ste srodstvu sa studentomstudenticom?', u padajućem izborniku za biranje odgovora studenti su, među inima, mogli odabrati 'derište' i 'grijeh'.

20. listopada 2021 16:19
Grijeh ili derište

Grijeh ili derište Foto: Foto: screenshot via 24sata.hr/Screenshot

Prijave na natječaj za stipendiju zahtijevaju kompletiranje potrebne dokumentacija i potvrda, ali često i ispunjavanje online obrazaca s unaprijed zadanim opcijama. I dok neki traže fizičke dokumente na svoje adrese, nekima je dovoljno da studenti samo upišu svoje podatke u sustav koji ih potom pohrani u svoju bazu.


Kako smo već pisali, nedavno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo Natječaj za stipendiranje studenata nižeg socio-ekonomskog statusa i posebnih skupina. Prijava za ovu stipendiju odvija se online, točnije, pomoću sustava u koji studenti unose osobne podatke kako bi konkurirali za ovu stipendiju.


>>>Objavljen natječaj za najpopularniju hrvatsku stipendiju: 10 tisuća studenata primat će 1200 kuna mjesečno<<<


Među ostalim pitanjima na koje je potrebno odgovoriti, u sustavu se pojavljuje i ono: "U kojem srodstvu ste sa studentom/studenticom?". Općenito gledajući, ovo pitanje nije diskriminirajuće prirode, no, odgovori u padajućem izborniku s druge strane, bi mogli biti.


Kako prenosi 24sata u čiju se redakciju javilo nekoliko nezadovoljnih studenta, u padajućem izborniku dobili su nekolicinu različitih opisa odnosa "što su oni studentu". Tako se, na primjer, vidi da se može odabrati: majka, otac, partner, pradjed... No, među svim opisima odnosa, tu su se pronašla i dva koja su zbunila mnoge. Naime, kako je vidljivo prema fotografiji koju je slikala nezadovoljna studentica, ima pravo birati je li kandidat "derište" ili "grijeh".


Grijeh ili derište Grijeh ili derište Foto: Foto: screenshot via 24sata.hr/Screenshot


Jesam li grijeh? / Foto: screenshot via 24sata.hr


"Ruga li se ovo netko s nama ili što je ovo?", upitala se zgrožena studentica.


>>>Navijači Hajduka nude stipendije vrijedne 8000 kuna: Provjeri možeš li se prijaviti<<<


Kako se još nekoliko studenata javilo s istim problemom, redakcija spomenutog portala obratila se i Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) za komentar. Iz MZO-a poručuju da su testirali sustav koji funkcionira kako bi i trebao. Napominu da se ne radi o problemu unutar samog sustava prijave, nego do problema s ekstenzijama prijevoda podešenima na računalima studenata.


Kako navode, sporne riječi su zapravo "brat" (na engleskom "derište") i riječ "sin" (na engleskome "grijeh").


Grijeh ili derište Grijeh ili derište Foto: Foto: screenshot via 24sata.hr/Screenshot


Ili sam derište? / Foto: screenshot via 24sata.hr


"Na službenu adresu e-pošte drzavne-stipendije@mzo.hr zaprimili smo upit studentice dana 14.10.2021. vezan uz podatke u padajućem izborniku 'srodstvo s članom kućanstva' u Izjavi o članovima kućanstva. Po primitku e-pošte, Sustav je testiran u testnoj i produkcijskog inačici od strane Sveučilišnog računskog centra (Srce) te je utvrđeno da se podaci ispravno prikazuju i da nema smetnji u radu (niže dostavljamo prikaz testiranja). S obzirom da u Sustavu nije došlo do greške u prikazivanju podataka, Srce je utvrdilo da se najvjerojatnije radi o automatskom prijevodu teksta u internetskom pregledniku studentice, odnosno da studentica ima instaliranu ekstenziju koja automatski prevodi stranicu sa engleskog na hrvatski i da je ta ekstenzija riječi 'brat' i 'sin' prepoznala kao engleski jezik i prevela ih na hrvatski 'derište' i 'grijeh'. Studentici je odgovoreno na adresu e-pošte s istim više navedenim objašnjenjem i zamolbom da pristupi Sustavu s drugim internetskim preglednikom", kazali su iz Ministarstva.


Podsjetimo, i dalje se možete prijaviti za ovu stipendiju, zaključno do 3. studenoga 2021. u 12 sati. Kao datum podnošenja prijave uzimat će se datum elektroničkog zaprimanja prijave u pisarnici Ministarstva. Sve detalje oko prijave na Natječaj možete pronaći ovdje.


izvor: 24sata.hr