V.K. u Akademska četvrt

Studenticu izbezumio sustav za prijavu stipendije: 'Pita me jesam li derište ili grijeh?!'

Na upit 'U kojem ste srodstvu sa studentomstudenticom?', u padajućem izborniku za biranje odgovora studenti su, među inima, mogli odabrati 'derište' i 'grijeh'.

20. listopada 2021 16:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prijave na natječaj za stipendiju zahtijevaju kompletiranje potrebne dokumentacija i potvrda, ali često i ispunjavanje online obrazaca s unaprijed zadanim opcijama. I dok neki traže fizičke dokumente na svoje adrese, nekima je dovoljno da studenti samo upišu svoje podatke u sustav koji ih potom pohrani u svoju bazu.


Kako smo već pisali, nedavno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo Natječaj za stipendiranje studenata nižeg socio-ekonomskog statusa i posebnih skupina. Prijava za ovu stipendiju odvija se online, točnije, pomoću sustava u koji studenti unose osobne podatke kako bi konkurirali za ovu stipendiju.


>>>Objavljen natječaj za najpopularniju hrvatsku stipendiju: 10 tisuća studenata primat će 1200 kuna mjesečno<<<


Među ostalim pitanjima na koje je potrebno odgovoriti, u sustavu se pojavljuje i ono: "U kojem srodstvu ste sa studentom/studenticom?". Općenito gledajući, ovo pitanje nije diskriminirajuće prirode, no, odgovori u padajućem izborniku s druge strane, bi mogli biti.


Kako prenosi 24sata u čiju se redakciju javilo nekoliko nezadovoljnih studenta, u padajućem izborniku dobili su nekolicinu različitih opisa odnosa "što su oni studentu". Tako se, na primjer, vidi da se može odabrati: majka, otac, partner, pradjed... No, među svim opisima odnosa, tu su se pronašla i dva koja su zbunila mnoge. Naime, kako je vidljivo prema fotografiji koju je slikala nezadovoljna studentica, ima pravo birati je li kandidat "derište" ili "grijeh".Jesam li grijeh? / Foto: screenshot via 24sata.hr


"Ruga li se ovo netko s nama ili što je ovo?", upitala se zgrožena studentica.


>>>Navijači Hajduka nude stipendije vrijedne 8000 kuna: Provjeri možeš li se prijaviti<<<


Kako se još nekoliko studenata javilo s istim problemom, redakcija spomenutog portala obratila se i Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) za komentar. Iz MZO-a poručuju da su testirali sustav koji funkcionira kako bi i trebao. Napominu da se ne radi o problemu unutar samog sustava prijave, nego do problema s ekstenzijama prijevoda podešenima na računalima studenata.


Kako navode, sporne riječi su zapravo "brat" (na engleskom "derište") i riječ "sin" (na engleskome "grijeh").Ili sam derište? / Foto: screenshot via 24sata.hr


"Na službenu adresu e-pošte drzavne-stipendije@mzo.hr zaprimili smo upit studentice dana 14.10.2021. vezan uz podatke u padajućem izborniku 'srodstvo s članom kućanstva' u Izjavi o članovima kućanstva. Po primitku e-pošte, Sustav je testiran u testnoj i produkcijskog inačici od strane Sveučilišnog računskog centra (Srce) te je utvrđeno da se podaci ispravno prikazuju i da nema smetnji u radu (niže dostavljamo prikaz testiranja). S obzirom da u Sustavu nije došlo do greške u prikazivanju podataka, Srce je utvrdilo da se najvjerojatnije radi o automatskom prijevodu teksta u internetskom pregledniku studentice, odnosno da studentica ima instaliranu ekstenziju koja automatski prevodi stranicu sa engleskog na hrvatski i da je ta ekstenzija riječi 'brat' i 'sin' prepoznala kao engleski jezik i prevela ih na hrvatski 'derište' i 'grijeh'. Studentici je odgovoreno na adresu e-pošte s istim više navedenim objašnjenjem i zamolbom da pristupi Sustavu s drugim internetskim preglednikom", kazali su iz Ministarstva.


Podsjetimo, i dalje se možete prijaviti za ovu stipendiju, zaključno do 3. studenoga 2021. u 12 sati. Kao datum podnošenja prijave uzimat će se datum elektroničkog zaprimanja prijave u pisarnici Ministarstva. Sve detalje oko prijave na Natječaj možete pronaći ovdje.


izvor: 24sata.hr

Još vijesti