Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Sigurne stipendije, smještaj i posao: Evo zašto sve više mladih hrli na studij vojnog pomorstva

Školovanje za časnika u vojsci sigurno nije lako, ali se isplati – studenti imaju osiguranu novčanu potporu, smještaj te po završetku i posao...

13. veljače 2019 10:04
Sigurne stipendije, smještaj i posao: Evo zašto sve više mladih hrli na studij vojnog pomorstva

Sigurne stipendije, smještaj i posao: Evo zašto sve više mladih hrli na studij vojnog pomorstva Foto: MojFaks

U splitskoj Lori zainteresirani maturanti mogli su prošlog vikenda obići studij vojnog pomorstva i upoznali se s mogućnošću studiranja i zapošljavanja u ratnoj mornarici, piše portal vijesti.hr. Školovanje za časnika u hrvatskoj vojsci nije lako, a najbolje to znaju kadeti koji već prolaze obuku.

Izvor: unist.hr.

"Nije teško jer ovo je poziv jer ako to voliš u ovome ćeš ustrajati, radit ćeš i nećete ništa slomiti, nećeš posustati. Samo trud, rad i sve se može.", rekao je za RTL Petar Vukšić, kadet studijskog programa Vojno pomorstvo. Budućim studentima osigurane su stipendije, a nakon završetka studija i zaposlenje.


...Vojni studiji sve popularniji među mladima: Nakon besplatnog studiranja – siguran posao...


...Žena u \'muškom\' poslu: Jedina vojna pilotkinja u Hrvatskoj podučava studente letenju...


Kapetan fregate Luka Mihanović te ujedno nastavnik na Hrvatskom vojnom učilištu, kaže da je interes odličan jer je ulazni kapacitet ograničen temeljem potreba Hrvatske ratne mornarice za koju je prošlu godinu bio 30, a ovu 25, tako da su mu popunili ukupan kapacitet prošle godine. Ističe da je bilo tri puta više zainteresiranih od slobodnih mjesta, a ove godine očekuju da će to ići iznad pet puta. U obilasku su učenici srednjih škola imali priliku saznati što se od njih očekuje.  Maturantica Erika kaže da voli more i da bi rado upisala ovaj studij i dodaje da se za upis traži B razina na maturi.

"Fakultet je jako zanimljiv meni je otac radio u vojsci pa eto malo dosta me zanima i razmišljam se čak upisati.", rekao je srednjoškolac Roko.

Izvor: unist.hr.

Praksa se provodi i na brodovima ratne mornarice. Odnedavno flota ima i najmlađeg člana - protip obalnog ophodnog broda “Omiš”, koji je opremljen suvremenim navigacijskim sustavom I naoružanjem.  A do završetka još četiri takva broda, stići će i nove generacije časnika koje će ploviti na njima.

Televizijski prilog o studiju vojnog pomorstva pogledajte na linku.

autor: MojFaks
izvor: vijesti.hr/RTL
foto: unist.hr

Još vijesti