Ivana Petrić u Akademska četvrt

I u student servisima spajaju oko Gospe: Doznajemo u kojim gradovima u ponedjeljak nećete moći podići ugovore

Sljedećeg tjedna, u utorak, blagdan je Velike Gospe što znači da se u Hrvatskoj toga dana ne radi. Budući da je ovdje 'običaj' spajati neradne dane s radnima koliko god i kad god je to moguće, izgleda da će se istom 'tradicijom' voditi i pojedini studentski servisi. Naime, neki od njih spojili su ponedjeljak s utorkom pa čak i odlučili raditi skraćeno ovog petka.

9. kolovoza 2017 17:24
Oglasna ploča student servisa

Oglasna ploča student servisa Foto: MojFaks

Studentski servis zagrebačkog SC-a objavio je na svojim stranicama da u ponedjeljak, 14. kolovoza, neće raditi. Naime, taj ponedjeljak se nadovezuje na blagdanski utorak, a izgleda da nisu štedjeli ni na petku jer će tada raditi skraćeno.

Kao što znamo, ljeti nastupa "boom" studentskih poslova, posebice onih sezonskih, što studentima koji ne mogu raditi tijekom akademske godine predstavlja rijetku priliku da popune budžet no neki od njih neće moći predati svoje ugovore u ponedjeljak. Primjerice, studenti koji u ponedjeljak posjete zagrebački Student servis "poljubit će vrata", a u petak 11. kolovoza morat će požuriti jer isti radi od 7 do 13 sati.

Prema podacima iz 2014. godine, koje je iz studentskih centara prikupio H-alter, opciju studentskog rada koristilo je 75 435 studenata, što je gotovo 65 posto ukupnog broja redovitih studenata upisanih u akademsku godinu 2013./2014, piše. Važno je istaknuti da mnogi studenti zbog natrpanog rasporeda te akademskih obaveza ne mogu tijekom semestra raditi pa im je zato ljeto idealno vrijeme kada to mogu činiti.

K tome, Studentski servis SC-a u Zagrebu neće raditi iako je radni dan bez obzira na to što su primjerice, prema financijskom izvještaju iz 2016. godine, među prihode naveli "donaciju iz državnog proračuna" u iznosu od 35 milijuna kuna. Osim toga tu je i "donacija iz proračuna" u istom iznosu. Podsjećamo, državni proračun pune građani Hrvatske, a građani su ujedno i roditelji studenata kojima su potrebne usluge studentskih servisa za vrijeme radnih dana.

Zbog procvata studentskih poslova ljeti i toga što je SC dijelom financiran od građana, vrlo je čudno što neće raditi u ponedjeljak, na radni dan. Studentski centri pa ujedno i servisi su pod ingerencijom Ministarstva znanosti i obrazovanja kojima smo uputili upit da prokomentiraju ovu situaciju, naime, kako je moguće da tako velik student servis, poput ovoga od zagrebačkog SC-a, ne radi u ponedjeljak.

U drugim većim sveučilišnim gradovima studentski servis radi prema uobičajenom radnom vremenu, a u Osijeku će saznati u ponedjeljak


Premda je student servis zagrebačkog SC-a najveći u Hrvatskoj te kroz njega godišnje prođe više tisuća studenata kao i stotine poslodavaca, njegovi zaposlenici, čini se, mogu otići produženi vikend, točnije mini godišnji odmor.

Kako biste znali hoće li i drugi studentski servisi u Hrvatskoj napraviti istu stvar, provjerili smo radno vrijeme studentskog servisa u Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Varaždinu te student servis Karlovac s podružnicom u Zagrebu.

Rade u Rijeci, Splitu, Karlovcu, Varaždinu, a u Osijeku i Zadru još "ne znaju"


Student servisi ljeti rade po ljetnom radnom vremenu, a dan prije Velike Gospe, u ponedjeljak, većina ih radi po uobičajenom radnom vremenu. No, i tu se nalazi iznimka, a riječ je o osječkom Student servisu. Oni će navodno saznati u ponedjeljak rade li skraćeno te rade li uopće taj dan što je vrlo teško povjerovati.

Niti u Zadru se ne zna točno hoće li student servis u ponedjeljak sigurno raditi skraćeno. Voditeljica zadarskog Student servisa, Gordana Bakmaz, rekla nam je da tu informaciju još nije dobila od nadređenih, ali da je moguće da će se raditi skraćeno do 13 sati. U petak rade po uobičajenom radnom vremenu.

...Više ne morate brinuti zbog poreza: Studenti napravili aplikaciju koja provjerava koliko ste zaradili preko SC-a...


...Kruži među SC-ima: 'Crna lista' poslodavaca postoji, ali nije dostupna studentima...


Student servis u Splitu će u ponedjeljak 14.8. raditi do 13 sati, u Rijeci će student servis raditi kao i inače od 7 do 16 sati. Od 7 do 15 sati radit će studentski servis u Varaždinu, a student servis Karlovac, s podružnicom u Zagrebu, radit će od 7 do 15. To znači da je studentski servis Karlovac jedini otvoreni studentski servis taj dan u Zagrebu, a smjestio se na adresi Antuna Mihanovića 28.

"Svako ljeto strahujem da se student servis ne zatvori na nekoliko dana zbog blagdana ili godišnjih"


Član Studentskog centra Karlovac s podružnicom u Zagrebu pa ujedno i student servisa jest studentica Martina s Fakulteta političkih znanosti. Martina ne zabušava nego provodi radno ljeto pa mora često posjećivati studentski servis. Studentica kaže da svake godine strahuje da će servis zatvoriti preko ljeta zbog godišnjih odmora i slično jer joj je bitno da su njihova vrata otvorena.

...Posao obavljen, a love nema? Evo kako postupiti ako ti poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora...


...Satnice veće nego ikada prije: Zbog manjka radnika u turizmu studentski poslovi cvjetaju...


"Radim kao student već godinama i pošto sam inače iz Karlovca tako sam kod odabira studentskog servisa odabrala upravo karlovačku podružnicu u Zagrebu. Svako ljeto se bojim da će promijeniti radno vrijeme, skratiti ga, zatvoriti poslovnicu na neko vrijeme zbog godišnjih, spajanja blagdana i slično i drago mi je da se to i ove godine nije dogodilo. S obzirom na to da radim svaki dan nemam previše izbora oko toga kada mogu otići u student servis po ugovor ili podignuti račun od prošlog mjeseca, a kada bi skratili radno vrijeme to bi mi moglo biti dosta problematično. Vjerujem da je situacija ista i kod drugih studenata u drugim student servisima", kaže studentica.

Upravo zbog velikog broja studenata koji svakodnevno dižu ugovore, vrlo je čudno i nekorektno prema studentima  što neki od njih ne rade u ponedjeljak i što imaju skraćeno radno vrijeme u petak. Budući da su studentski servisi u sklopu studentskih centara pod ingerencijom Ministarstva znanosti i obrazovanja te se dijelom financiraju iz džepa građana, poslali smo upit Ministarstvu za komentar, ali odgovor na upit do kraja pisanja članka nije stigao.

***
Odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja stigao je nedugo nakon objave našeg članka te ga prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je Vaš upit u svezi radnog vremena studentskih servisa nadležnih studentskih centara u dane koji prethode, odnosno slijede nakon blagdana Velike Gospe. Također, u svom upitu tražite komentar Ministarstva, a vezano uz informaciju da će neki studentski centri imati skraćeno radno vrijeme, odnosno da će spajanjem dana produžiti neradno vrijeme servisa što će, kako ističete, utjecati na mogućnost korištenja usluga studentskih servisa od strane većeg broja studenata u vrijeme kad je najintenzivnija dinamika studentskog rada.

 S obzirom na navedeno, očitujemo se kako slijedi.

 Ministarstvo znanosti i obrazovanja ističe velik značaj instituta studentskog rada koji se obavlja posredstvom nadležnih studentskih servisa kao jednog od studentskih prava te izuzetno značajnog mehanizma zaštite studentskog standarda, a pogotovo za studente slabijega socio-ekonomskog statusa.

 Stoga, ističemo da Ministarstvo očekuje od svih studentskih centara kao javnih ustanova za studentski standard da budu maksimalno na usluzi studentima. Napominjemo činjenicu da su studentski centri javne ustanove čiji su osnivači sveučilišta/veleučilišta i čije je primarna svrha pružanje usluga redovitim studentima u području prehrane, smještaja, studentskog rada te kulturnih i sportskih programa namijenjenih studentima. Ističemo i činjenicu da studentski centri kao pravne osobe imaju svoja tijela upravljanja (ravnatelj, upravno vijeće) u čijoj su nadležnosti svi organizacijski aspekti poslovanja ustanove te isti snose odgovornost za uspješno obavljanje svih radnih zadataka i djelatnosti u okviru takve ustanove.

 Ministarstvo očekuje od svih studentskih centara da stave u prvi plan kvalitetnu uslugu prema studentima, uključujući i kvalitetno pružanje usluge posredovanja pri povremenom i privremenom zapošljavanju  studenata te osiguravanje maksimalne dostupnosti iste u okviru propisanog radnog vremena."

Još vijesti