V.K. u Akademska četvrt

Sud presudio: Svi studenti ovog sveučilišta moraju se cijepiti ili će ih izbaciti! Hoće li ovakve odluke postati trend?

Diskursa o cijepljenju nikad dosta. Kod nas je i dalje aktualno pitanje o cjepljenju ako nas na to prisli poslodavac, no, što ako Sveučilište pritisne studente? Američka sveučilišta to rješavaju - sudom!

28. srpnja 2021 14:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

I dok je cijepljenje tema diskusija, koliko u javnosti i politici, toliko i među priajteljima, liječnicima, teoretičarima zavjere i inima, sveučilišta 'preko bare' ovu diskusiju vode na sudu.

Pisali smo o ideji Borisa Johnsona, premijera Velike Britanije, koji je predložio cijepljenje svih studenata koji bi se trebali najesen vratiti na kampuse. Podsjetimo, Britanci su se pobunili na društvenim mrežama protiv njegovog prijedloga, britansko Ministarstvo obrazovanja nije dalo nikakav konkretni komentar, a sindikati profesora i učitelja su se pobunili.


>>>Britanski premijer predlaže: Studenti se mogu vratiti na kampuse, ali samo nakon dvije doze cjepiva<<<


Međutim, dok se u Velikoj Britaniji vodi online borba za i protiv prijedloga, "preko bare" stiže vijest kako je američki sud donio presudu u korist Sveučilišta Indiana koje od svojih studenata zahtijeva punu procijepljenost kako bi se mogli vratiti uobičajenoj, kontaktnoj nastavi.


>>>Ponuda koju je nemoguće odbiti? Ova država plaća punu školarinu i smještaj studentima koji se cijepe<<<


Trenutno, 607 kampusa u Americi čeka na odobrenje ovakvog zakona, dok s druge strane grupe studenata koji su protiv ovakvih pravila masovno protestiraju. Također, po pitanju cijepljenja, jedino studenti koji iz medicinskih, religijskih ili etičkih razloga ne mogu primiti cjepivo to ne moraju učiniti, a u skupinu "necjepiša" spadaju i studenti koji mogu slušati predavanja u potpunosti online, no to se ne odnosi na Sveučilište Indiane.

Detaljnije, Teenvogue prenosi kako je prošli tjedan federalni sudac presudio da Sveučilište Indiana ima pravo tražiti od svojih studenata da se cijepe prije povratka na kampus. Kako navode, presuda je išla u korist za politiku cijepljenja unutar državnih institucija jer su stotine takvih obrazovnih institucija već uvele obavezu cijepljenja, a izvijestila je Kronika za Visoko obrazovanje.

"S krajnjim ciljem vraćanja naših kampusa u normalno funkcioniranje, počevši od jeseni 2021. semestra, svi studenti sveučilišta Indiana (uključujući IUPUI), nastavnici i osoblje morat će imati cjepivo protiv COVID-19 i biti potpuno cijepljeni prije povratka u kampus“, prenosi Teenvogue politiku Sveučilišta Indiana.


>>>Nova hit nagrada: Studenti koji se cijepe mogli bi dobiti još jedan ispitni rok<<<


'Ako odbiju cjepivo, postoje posljedice!'


"Morate biti potpuno cijepljeni do 15. kolovoza ili kad se vratite u kampus nakon 1. kolovoza, ovisno o tome što je ranije", navodi se u politici, koja je kasnije predviđala da cjepiva moraju biti odobrena od strane FDA. "Osoba se smatra potpuno cijepljenom dva tjedna nakon što je uzela sve doze cjepiva (2 doze za Pfizer, Moderna; 1 doza za Johnson & Johnson)", stoji u obluci.


Sveučilište traži od studenata, nastavnog osoblja i svih ostalih zaposlenika da potvrde svoj cijepljeni status, a uključuje i malo „slobodnog prostora i vremena“ za one koji dolaze s međunarodnih lokacija gdje je cjepivo možda manje dostupno. Ako ljudi odbiju cjepivo, postoje posljedice.


"Za studente će otkazati njihove registracije i upise na kolegije, ukinuti pristup CrimsonCard-u, ukinuti pristup Sveučilišnim sustavima (Canvas, e-pošta itd.) i neće im biti dopušteno sudjelovanje u aktivnostima na kampusu", piše dalje. "Profesori i osoblje koji odluče ne ispunjavati uvjet cijepljenja više neće moći biti zaposleni na Sveučilištu Indiana. Rad na daljinu i neispunjavanje zahtjeva za cjepivom COVID-19 nije opcija", prenosi Teenvogue.


>>>Profesor s Pravnog fakulteta o cijepljenju: 'Možda nama cijepljenima za par godina naraste treće oko ili uho...'<<<


U lipnju je, kako je izvijestio NPR, osam studenata tužilo fakultet zbog te politike, nazivajući je neustavnom i kršenjem osobne autonomije. Kao što je NPR tada primijetio, mnoge obrazovne ustanove već odavno zahtijevaju druge vrste cijepljenja za polaznike. U prigovoru studenata se navodi kršenje 14. amandmana američkog Ustava. Kao usporedbu, naveli su i eksperiment sifilisa Tuskegee, unatoč nekim ključnim razlikama. "Sveučilišni mandat ne predviđa dobrovoljni i informirani pristanak za uzimanje cjepiva, temeljnog načela medicinske etike, što Institut Tuskegee također nije uspio", uspoređuju pobunjeni studenti.


Ukratko, Tuskegee je bio eksperiment koji je trajao nevjerojatnih 40 godina, a radilo se o studiji gdje su Sveučilište Tuskegee regrutiralo 600 crnaca u državi Alabami, od kojih je njih 399 imalo sifilis, dok 201 muškarac nije. Ispitanicima nikada nije rečeno o kakvoj se studiji radi, niti su im rekli da su zaraženi sifilisom, već samo da "imaju lošu krv". Umjesto toga, ponudili su im besplatne obroke, liječničke preglede pa čak i osiguranje za pokop.Tek 40 godina nakon početka ove monstruozne studije, novinari su je razotkrili javnosti, 1972. godine.

"Situacija ovdje daleko je od prošlih grešaka u medicinskoj etici poput Tuskegee studije", napisao je američki okružni sudac Damon Leichty u novoj presudi, prema NPR.

Predstavnik sveučilišta rekao je NPR-u da sveučilište cijeni "brzu i temeljitu presudu". Odvjetnik za studente rekao je da se planiraju žaliti na odluku.


izvor: teenvogue.com