V.K. u Akademska četvrt

Nastava tek počela, preporuke se već promijenile: Najvažnija se tiče svakodnevnog mjerenja temperature

Najbitnija izmjena: odsad je bitno mjeriti temperaturu kod kuće.

8. listopada 2021 15:37
Mjerenje temperature

Mjerenje temperature Foto: Shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja objavio je izmijenjene Preporuka za održavanje nastave na fakultetima.


Nastava na fakultetima ove je akademske godine počela kontaktno. Kako su objavili prije početka predavanja, studenti i zaposlenici svih hrvatskih sveučilišta moraju se pridržavati protuepidemijskih mjera propisanih od nadležnih institucija.


>>>Njih se čekalo! Konačno stigle preporuke za fakultete: Povratak predavanja uživo – ali u skraćenoj varijanti?<<<


Jučer su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavili izmijenjene preporuke za održavanje nastave na fakultetima. Većina preporuka ostaje ista kako je to bilo objavljeno prošli mjesec, no izbacuju se (i dodaju) neki dijelovi.


Tako je promjena u točki 12. u kojoj se detaljno pojašnjavalo o rasporedu nastave. Naime, u ovoj odredbi govorilo se o skraćivanju nastavnog sata kako bi se dobilo više vremena za dezinfekciju prostora u kojima održava nastava, a taj dio je izbačen. Drugim riječima, prostorije se više ne dezinficiraju nakon svakog predavanja, već na početku i na kraju radnog dana.


Mjerenje temperature


Novost u preporukama je i mjerenje temperature. Prema dosadašnjim preporukama, svi su studenti i zaposlenici morali na početku akademske godine "potpisati izjavu o preuzimanju obveze mjerenja tjelesne temperature prije svakog dolaska u visoko učilište", što se sada više ne mora.


Također, sada je uvedeno da "nastavnici, studenti i drugi zaposlenici visokih učilišta te druge osobe dužni su mjeriti tjelesnu temperaturu kod kuće prije dolaska na visoko učilište."


>>>Opći povratak na kontaktnu nastavu? Ministar tvrdi: 'Fakulteti su spremni za dolazak studenata'<<<


Naredna izmjena je da svi osim studenata i nastavnika, dakle stranke, posjetitelji i druge osobe koje dolaze na visoko učilište "podvrgavanju se mjerenju tjelesne temperature na ulazu u visoko učilište." Također, uvedeno je i da "visoka učilišta koja imaju pozitivno iskustvo mjerenja temperature studentima i zaposlenicima na ulazu mogu nastaviti s navedenom praksom, no naglasak je na mjerenju temperature kod kuće", određuje nova preporuka.

Još vijesti