Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Stigle preporuke: Dulji praznici, savjet fakultetima – ipak online… Nove mjere u veljači!

Jučer su predstavljene nove, restriktivnije mjere kojima se pokušava smanjiti broj novozaraženih koronavirusom. Predlažu se i izmjene u obrazovanju.

27. studenog 2020 11:44
Stigle preporuke: Dulji praznici, savjet fakultetima – ipak online… Nove mjere u veljači!

Stigle preporuke: Dulji praznici, savjet fakultetima – ipak online… Nove mjere u veljači! Foto: MojFaks

Čitava je Hrvatska jučer u iščekivanju dočekala novi paket mjera za suzbijanje virusa. Osim što se zatvaraju ugostiteljski objekti (barovi, kafići, noćni klubovi), a restoranima djelatnost ograničava isključivo na usluge pripremanja i dostavljanja hrane, studentski restorani zasad su izuzeti ove mjere. Kako je rečeno na predstavljanju, obrazovanju je dodijeljen poseban režim i posvećena mu je posebna pažnja.

...Povratak online nastave u Zagrebu? Još 30 studenata u karanteni: Stižu nove preporuke za fakultete...


Svaki društveni kontakt sada je irelevantan


"Što se tiče održavanja što normalnijeg društvenog života, ako usporedite druge zemlje, imali smo puno normalniji život nego mnoge druge zemlje Europe. Važno mi je obrazovanje, rad i proizvodnja, uz okvirni cilj zaštite zdravlja građana", istaknuo je premijer Andrej Plenković. Na temelju tih prioriteta, mjere stavljaju fokus na ono što je bitno, dodao je. "Svaki društveni kontakt, to znači biti s nekim na večeri, na fešti, u kafiću, disku ili drugdje, u ovom trenutku je luksuz koji je irelevantan. Za zdravlje građana svaki luksuz društvenog kontakta koji nije nužan je nebitan. Sve što možete izbjeći, a da nije nužno, nije posao i nije obrazovanje u ovom trenutku je nebitno", naglasio je premijer.

Obrazovanje u posebnom režimu


Obrazovanje ima poseban režim. Fakultetima je preporuka da se ide na online nastavu, osim onih studija koji podrazumijevaju izvođenje programa praktikuma, laboratorijskih vježbi i sl. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za eventualni prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima.

...Odluku prepustio fakultetima! Ministar Fuchs poručio: \'Imaju smjernice, mogu i sami organizirati nastavu!\'...


Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u suradnji s HZJZ-om predložio je da se trajanje školskih praznika, koji su predviđeni od Božića do Sveta tri kralja, produži za tjedan dana kako bi nakon obiteljskih druženja osigurali dodatni tjedan s epidemiološkog aspekta.

Ovo je danas i službeno potvrđeno. Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj imat će tjedan dana dulje školske praznike. Odluka je to kojom se nakon božićnih i novogodišnjih blagdana pokušava osigurati što bolja stabilnost unutar školskih ustanova i sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

...Nejasan raspored, kolizije, previše zadaće... Više od 3 tisuće studenata ocijenilo online nastavu: Slažete li se s njima?...


Iako škole same mogu birati modele nastave, o školskim praznicima odlučuje isključivo Ministarstvo obrazovanja koje je sada pokrenulo izmjene pravilnika i uskoro će na javnom savjetovanju biti iznesen prijedlog o duljim školskim praznicima. Tako će učenici umjesto do 11. siječnja sada na praznicima biti do 18. siječnja. Tjedan dana dulji praznici osigurani su na način da će škole ukinuti praznike iz veljače koji su novost u obrazovnom sustavu, a prije pandemije su uvedeni zbog skijaške sezone.

"Kako bismo uložili dodatne napore u smanjenju kretanja stanovništva, kao i da bismo nakon blagdanskih druženja osigurali da škole počnu s radom sa što manje pozitivnih slučajeva i slučajeva samoizolacije djelatnika i učenika odlučili smo promijeniti školski kalendar praznika i produljiti praznike nakon Nove godine. Praznici bi tada trajali do 18. siječnja", poručili su za Večernji list iz Ministarstva obrazovanja.


Ovisno o epidemiološkoj situaciji u cijeloj državi, u veljači će se donostii nove odluke koje se tiču obrazovnog sektora.

L.B./foto: Darko Ba, MojFaks