Ivana Petrić u Akademska četvrt

'Što ćeš s tim kad završiš?': Studenti nam otkrili koje fakultete u Hrvatskoj smatraju beskorisnima

Svatko se vodi vlastitim kriterijima prilikom izbora fakulteta pa je tako nekome bitno da bude zapošljiv nakon diplome, netko će izabrati studij zato što ga interesira neovisno o tome kakvo je stanje struke na tržištu rada, a netko treći će možda pohađati fakultet samo zbog studentskih prava. No, smatraju li studenti da u Hrvatskoj postoje i fakulteti koji su, žargonski rečeno, 'niš koristi'?

20. ožujka 2018 15:28
studenti ispred faksa

studenti ispred faksa Foto: MojFaks

Iako znamo da nije tako, teško je tijekom studija (pa možda i nakon) pobjeći od predrasude da je neki fakultet korisniji ili pak manje koristan od onog na kojemu mi studiramo. Na hodnicima različitih fakulteta čut ćemo različite razgovore među studentima pa će tako budući inženjeri elektrotehnike uvjeravati kolegu da "ovi s Filozofskog neće vjerojatno raditi ništa konkretno u životu", a budućim ekonomistima je možda neshvatljivo zašto ljudi upisuju novinarstvo "kada se novinarstvom danas svi bave neovisno o fakultetu".


U razgovoru sa studentima i bivšim studentima saznali smo koje oni fakultete smatraju beskorisnima, a morali su i navesti razlog zašto. Premda se većina složila da je najbeskorisniji fakultet onaj koji studenta ne zanima, ovdje su neki od odgovora studenata na temu:

"Smatram da je beskorisno studirati bilo što iz područja društvenih znanosti. Prema mom mišljenju, za to se ne bi smjeli dijeliti doktorati i slične titule jer ne doprinose razvoju društva već služe pukom pričanju priča. Sve to bi trebalo staviti pod zajednički naziv \'drustveni kolegij\' ili \'drustveni forum\' pa prilagodit nomenklaturu titula. Ne mislim da je to nešto beskorisno, ali doktorat iz filozofije ili politologije se ne može mjeriti s doprinosom doktorata iz prirodnih ili tehničkih znanosti (promatramo neki normalni sustav, a hrvatski gdje je 90% fakulteta drastično snizilo kriterije). Mislim da je studij povijesti, zapravo arheologije da budem precizniji, po znanstvenim nalazima bliži recimo geografiji koja je na PMF-u nego filozofiji pa bi ga trebalo smjestiti gdje mu je mjesto", bivši student zagrebačkog PMF-a.

"Rekla bih da su u Splitu beskorisni preddiplomski studij na ekonomiji i FESB-u jer završiš stručni studij na Kopilici pa upišeš diplomski na EFST-u ili na FESB-u", studentica Pravnog fakulteta u Splitu.

"Ja mislim da je totalno beskorisno studirati neke jezike tipa bugarski, makedonski, kirgistanski... Sigurna sam da je potražnja znanja tih jezika jako mala, a i ono malo što postoji puno lakše odrade neki izvorni govornici (kojih uvijek ima)",
studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.


"Po meni, najbeskorisnije je studirati neke dvopredmetne smjerove na Filozofskom s kojima je teško dobiti posao ne samo u Hrvatskoj, nego bilo gdje u svijetu. Idealan primjer za to su primjerice komparativna književnost i indologija. Okej, kvote nisu velike i ne upisuje ih se baš toliko puno, ali po meni bi bilo bolje takav studij upariti s nečim s čim imaš više šanse dobiti posao. Dakle, ako već želiš studirati komparativnu književnost, onda barem uzmi k tome engleski ili nešto takvo", studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

...Predrasuda ili loša reputacija? Studenti nam otkrili na kojim fakultetima ne bi studirali NI U LUDILU i zašto...


"Mislim da je beskorisno studirati indologiju i te \'čudne\' smjerove na Filozofskom fakultetu. Iako ljudima koji ih studiraju šire vidike, kasnije nisu baš zapošljivi na tržištu rada... Pod \'čudne\' bih rekla da spadaju i etika i filozofija... Što ćeš s tim? Nekako mi se čini da su te struke imale smisla u antičko doba", studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

...IMENOM I PREZIMENOM: Ovo su najbolji profesori po odabiru njihovih studenata...


"Svaki fakultet ti je beskoristan ako samo ideš na faks, osim ako nije farmacija, medicina ili FER. Na svima ostalima moraš na beskonačan broj praksi i mučiti se duplo. Ekonomija, filozofski - smjerovi filozofija, logika i ti neki smjerovi pa onda pravo", bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Beskorisno je studirati novinarstvo ili bilo što povezano s medijima. Eventualno zbog skupljanja poznanstava, ali se apsolutno sve može naučiti volontirajući. Jeftinije je i manje ti vremena pojede, a možda negdje i nešto zaradiš. Bolje pet godina iskustva u medijima nego pet godina faksa koji te još uvijek uči da je internet NOVI medij. Slično mislim i za programiranja i web tehnologije - tečajevi, tutoriali, praćenje najnovijih događaja u tom svijetu i samodisciplina su recept. To su \'skillovi\' koje ne možeš glumiti - ili znaš ili ne znaš", bivši student Odjela za kulturologiju u Osijeku.

...Razlozi da izdržiš do kraja: Najbolje stvari koje su studenti doživjeli na fakultetima u Zagrebu, Osijeku i Zadru...


"Beskorisno je studirati nešto što te ne zanima. U mom slučaju to je bilo strojarstvo na FESB-u. No, našao sam posao u roku par dana nakon diplome. Malo su me zeznuli s obzirom na to da sam mislio da ću odmoriti par mjeseci"
, bivši student splitskog FESB-a.

...Vrijediš više ako ideš na faks: Imaju li naši studenti predrasude prema mladima koji ne studiraju?...


"Mislim da je beskorisno studirati novinarstvo jer kao što možemo vidjeti dosta se ljudi, koji apsolutno nisu novinarske struke, odlično snašlo u tim vodama. Valjda trebaš biti samo pismen i imati soli u glavi", student povijesti sa Sveučilišta u Zadru.


Ne može se reći da je jedno korisno, a drugo beskorisno studirati jer svatko ima vlastite preferencije, baš kao i definicije "korisnog". No, nadamo se da će studenti nakon završetka fakulteta pronaći svoje mjesto pod suncem (čitaj ne dugo ostati na burzi rada) te da će svoje znanje primjenjivati ondje gdje će se ono cijeniti. Na koncu, nadamo se da će živjeti od toga što su završili ako to imaju u cilju.