V.K. u Akademska četvrt

Zbog kolegija mijenjali uvjete upisa na KIF-u! Studenti revoltirani, a dekan poručuje: 'Kolaju netočne informacije...'

Problem nastaje oko (ne)polaganja kolegija skijanje koji nosi 6 ECTS boda, koji povlači za sobom još nekoliko problema od kojih je najozbiljniji taj da neki studenti nisu mogli 'upasti' u studentski dom u novoj akademskoj godini.

21. rujna 2021 16:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nedavno se na naš redakcijski mail javio student treće godine Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rafael Dubrović, koji je i predstavnik studenata u studentskom zboru Kineziološkog fakulteta. Detaljno nam je opisao nezavidnu situaciju u kojoj su se, kako on tvrdi, zatekli studenti treće godine koji su, do početka nove akademske godine, trebali odslušati i položiti obavezni kolegij Skijanje koji nosi 6 ECTS bodova.


Teorijski dio odslušan, praktični nije organiziran


"Svi su upisali skijanje kao i generacije prije", započinje. Nastava za ovaj kolegij već se dugi niz godina održavala na talijanskom skijalištu Sappada, no, s obzirom na lockdown i lošu epidemiološku sliku Europe u razdoblju od siječnja do ožujka, studenti ove generacije nisu bili u mogućnosti otputovati u Italiju i položiti kolegij.


"Fakultet nije uzeo u obzir nikakav hibridni model sa Sljemenom ili Platkom, već praktičnu nastavu jednostavno nisu održali i studentima su onemogućili da dobiju potpis i da polažu predmet te osvoje 6 ECTS-a. Većinu teorijske nastave studenti su odslušali online. Tada im je usmeno preneseno koja će kompenzacija biti omogućena s obzirom na ne organizaciju nastave, a to je upis 2 ECTS-a više u nadolazećem semestru, iako skijanje nosi 6, dok su na KIF-u u Splitu logično studentima ponudili protuvrijednost od 6 ECTS-a", tvrdi student.


Studenti Skijanje polažu u Italiji od 1995. godine / Foto: screenshot via Facebook@Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu


S Fakulteta se pozivaju na izvanredne okolnosti


Student se dalje poziva na obavijest sa stranica Fakulteta u kojoj stoji kako su ispisali studente iz kolegija te će ga, slijedom ove odluke, morati upisati ponovno u novoj akademskoj godini. "To će imati posljedice na svakog studenta generacije", kaže naš sugovornik.


Uz ovo, stoji i napomena da će svim studentima koji protivno Odluci ipak upišu kolegij Skijanje, isti biti izbrisan iz sustava i neće moći naknadno upisati neki drugi predmet više godine studija s istim brojem ECTS bodova.


>>>Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: 'Ove godine mora biti drugačije!' Imamo odgovor prodekanice<<<


Pozivajući se na ovu Odluku, student kaže da im je oduzeto pravo koje su do sada imale sve druge generacije. "Neki neće moći upisati sve predmete u novoj akademskoj godini, a neki neće moći upisati dodatne premete, dakle onemogućeno im je osnovno pravo koje su imale prijašnje generacije prije njih", tvrdi student i napominje kako s fakulteta "samo odmahuju rukom i govore kako je iznimna situacija", kaže za MojFaks.


Revoltirani opisanom situacijom, studenti ove generacije zahtijevali su sastanak s dekanom i na kraju im je to i omogućeno. Kako navodi student, na sastanku su prisustvovali: prodekanica za nastavu i studente Maja Horvatin, dekan Tomislav Krističević, predsjednik Studentskog zbora Kineziološkog fakulteta, studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu i studenti ove generacije.


"Oni su prisutnim studentima s generacije pokušali predstaviti kako je iznimna situacija i da oni ne vide problem u tome što im nisu organizirali nastavu, što su im ispisali predmet bez osnove i što su im uskratili da upišu jedan do dva predmeta i naravno da ne vide u tome problem kada će to povećati vjerojatnost za povećanjem prihoda fakulteta", nastavlja ovaj student.


Za kraj je dodao da studenti i dalje ulažu napore pa zahtijevaju pisane odgovore od strane nadležnih, kao svojevrsnu garanciju za usmena obećanja.


>>>Jedriličari, skiperi, kajakaši: Ovo su POPULARNI smjerovi za koje se studenti otimaju<<<


Nakon što na je student uputio u svoju verziju priče, kontaktirali smo stranke koje su prisustvovale ovom sastanku: dekana Kineziološkog fakulteta Tomislava Krstičevića, suradnicu u Uredu studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu Lanu Kotlo, ali i Ministarstvo znanja i obrazovanja.


Je li prekršen Pravilnik o studiranju na Sveučilištu u Zagrebu?


Ubrzo nakon postavljenog pitanja, javila nam se Lana Kotlo, koja je kao suradnica u Uredu Studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu dobila ovlaštenje od Borisa Rajića, Studentskog pravobranitelja u mandatu, da preuzme rad na ovom slučaju.


"Uprava fakulteta je stajališta da se praktična nastava iz predmeta 'Skijanje' nije mogla izvesti. Ona uključuje odlazak studenata na putovanje u Italiju u trajanju od 10 dana koje nisu uspjeli organizirati jer je organizator otkazao dogovor tek u zadnjem tjednu veljače. Postoje tvrdnje sa strane studenata i Uprave koje govore u prilog tome je li se nastava mogla dovoljno prilagoditi pandemijskim uvjetima ili nije mogla biti održana niti uz maksimalne napore fakulteta", započinje komentirati cijelu situaciju za MojFaks.


Među ostalim, postavili smo pitanje je li se prekršio Pravilnik o studiranju u ovoj situaciji, na što nam je Kotlo odgovorila da bi se jedino ispitivanjem svih okolnosti moglo odgovoriti na pitanje je li fakultet navedenom odlukom prekršio Pravilnik o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Kako dalje navodi, studentski pravobranitelj nema uvid u detalje organizacije, niti je ovlašten donijeti pravno mišljenje u ovoj situaciji, posebice u situaciji kada je nastava organizirana po posebnim uvjetima zbog virusa.


Skijanje nosi 6 ECTS boda, a ove godine ga nisu mogli slušati zbog epidemiološke situacije / Foto: screenshot via Facebook@Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu


"Fakultet je poduzeo određene mjere kako bi ublažio posljedice nastale situacije. Smanjen je broj ECTS bodova koji su potrebni za upis više godine s 55 na 49 te se 'Skijanje' neće računati kod djelomičnog plaćanja participacije. Omogućili su upis dodatnog izbornog predmeta u ljetnom semestru kako bi studenti sa skupljenih 54 ECTS-a mogli skupiti preko 55 ECTS-a i dobiti maksimalni broj bodova na natječaju za studentski smještaj", pojašnjava nam Kotlo.


Nezadovoljstvo je nastalo kod studenata koji imaju 10 ECTS-a manje


Kako navodi dalje, postoje slučajevi u kojima su studenti ostvarili manje od 54 ECTS-a pa im upisivanje izbornog predmeta nije pomoglo da nadomjeste svih 6 potrebnih ECTS-a. "U trenutku kada je Studentski pravobranitelj dobio informaciju o situaciji, žalbe na natječaj već su završile te nije bilo moguće promijeniti ishod", pojašnjava problematiku.


Kako pojašnjava, pitanje upisa predmeta u zimskom semestru četvrte godine studija izazvalo je nezadovoljstvo studenata. "Studenti KIF-a sada mogu, bez obzira na prethodni uspjeh u studiju, uz puno semestralno opterećenje upisati dodatnih 5 ECTS bodova predmeta kojeg ponavljaju, i to s bilo koje niže studijske godine. Nezadovoljstvo je nastalo kod studenata koji imaju više od 10 ECTS-a zaostataka, ako se ne računa predmet 'Skijanje'. Da nije bilo ove situacije, takvi studenti bi upisali sve predmete četvrte godine u zimskom semestru i zaostatke u ukupnom iznosu do 5 ECTS-a", kaže za MojFaks i navodi kao ovakva situacija nije moguća zbog Skijanja, jer bi to značilo upis predmeta u ukupnom iznosu od 76 ECTS-a u predstojećoj akademskoj godini.


Upravo su se ovakvih slučajeva dotaknuli i na spomenutom sastanku studenata treće godine, dekana, prodekanice za nastavu, studentskog pravobranitelja te predstavnika studentskog zbora. Kako kaže, došli su do nekoliko zaključaka.


Studiranje se neće produljiti za jedan cijeli zimski semestar


"Neki studenti će sada zbog Skijanja upisati 6 ECTS-a manje s četvrte godine u zimskom semestru te ponovno 'Skijanje'. Kada dođu upisi sljedeće godine, moći će uz sve predmete pete godine u zimskom semestru upisati i tih 6 ECTS-a koji nedostaju s četvrte godine. Bez obzira što se semestralno može prenositi višak od samo 5 ECTS-a, molbe za upis većeg broja ECTS-a će se odobravati. Na taj način se studiranje neće produljivati za jedan cijeli zimski semestar, nego će studenti imati priliku već sljedeće godine završiti studij ukoliko uspiju riješiti zaostatke iz ljetnih semestara", pojašnjava.


Za kraj dodaje da će Studentski pravobranitelj pratiti situaciju sljedeće godine te će, ako nastane situacija na upisima u kojoj student može dokazati da je zbog Skijanja nastala okolnost produljenja studiranja, Studentski pravobranitelj poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se takvom studentu upis godine prilagodio.


Dekan smatra da se radi o nepotpunim i netočnim informacijama


Na situaciju se osvrnuo i dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krstičević koji kaže kako studenti raspolažu "netočnim i nepotpunim informacijama o situaciji s predmetom 'Skijanje'".


Prijašnje su generacije putovale u Italiju kao bi položli ovaj kolegij / Foto: screenshot via Facebook@Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Dekan se potrudio kao bi nam objasnio o čemu se radi. "U tekućoj akademskoj godini spomenuta generacija studenata je upisala Sukladno planu i programu u zimski (5) semestar 3. godine studija i predmet Skijanje koji nosi 6 ECTS bodova. Napominjem da studenti Kineziološkog fakulteta osim obaveznih 60 ECTS bodova godine koju upisuju mogu dodatno upisati i 10 (11) bodova od ispita koji su im ostali ne položeni sa nižih godina što čini zaduženje od 70 (71) ECTS bodova u jednoj akademskoj godini", pojašnjava za MojFaks.


>>>Tvrdi da ju profesor mobingira: Studenticu novosadskog KIF-a na zadnjem ispitu pratit će njen odvjetnik – dosad polagala već 8 puta<<<


Dekan nam pojašnjava kako je Italija odgađala otvaranje svojih skijališta sve do druge polovice veljače, kada su na kraju obavili da uopće neće otvarati svoja skijališta te sezone. Istog trenutka su sazvali sastanak studenata treće godine. Kaže dekan kako su na tom sastanku pojasnili studentima da, zbog toga što nisu postojali uvjeti izvođenja nastave iz predmeta 'Skijanje', oni nemaju mogućnost polaganja istog, stoga se kolegij 'Skijanje' brisao sa zaduženja u ovoj tekućoj godini.  


"Zamislite situaciju da je studentima ostalo na zaduženju 6 bodova od ispita koji ne bi mogli niti prijaviti, a kamo li položiti, koji bi problem nastao", komentira za MojFaks.


Uspješni studenti "zadužili" dodatna 2 ECTS-a


Dodatno nam pojašnjava kako su pokušali korigirati situaciju s brisanjem kolegija. "Kako smo smanjili broj ECTS bodova koje su studenti mogli zadužiti, postojala je opasnost da oni uspješni studenti koji su u prethodnim godinama položili sve ispite i u tekućoj godini zadužili samo 60 bodova sa 3. godine, neće imati dovoljan minimalni broj bodova za prijave za dom. Za te uspješne studente smo otvorili mogućnost zaduživanja dodatna 2 ECTS boda izbornog predmeta. Za sve one studente koji nisu sa prethodnih godina položili sve ispite ta opasnost nije postojala jer su imali dovoljno ne položenih ECTS bodova (64) pa nije ni postojala potreba za upis dodatnih bodova", pojašnjava detaljno.


Kako bi studenti bili oslobođeni plaćanja školarine zbog ukupno (ne)ostvarenih ECTS-a, dekan komentira kako su smanjili i broj bodova koje studenti trebaju položiti u ovoj akademskoj godini s 55 ECTS-a na 49 ECTS-a, što je umanjeno dakle, za 6 bodova koliko nosi i ovaj kolegij. "Sve to smo napravili s ciljem da ni na koji način studenti ne budu zakinuti zbog nemogućnosti održavanja nastave iz predmeta 'Skijanje'", komentirao je Krstičević koji se također osvrnuo na sastanak. "Moram istaknuti da je studenska pravobraniteljica pohvalila postupke i odluke Fakulteta te potvrdila da studenti s time nisu ni na koji način bili zakinuti", kaže za MojFaks.


"Izvanredna situacija je činjenica, a ne izgovor"


"Pandemija je promijenila sve što se događalo u protekle dvije akademske godine te je to činjenica, a ne izgovor", tvrdi Krstičević. "Komentare poput toga gdje i kako bi trebalo provoditi nastavu pojedinih predmeta sveučilišnih studija od strane osoba koje nisu niti odslušale iste stvarno ne bi uzimao kao relevantne i raspravljao o njima", kaže dekan uz napomenu kako su dobili "zeleno svjetlo" za svoj postupak od neovisne studentske pravobraniteljice.


Nije moguće prenositi toliko bodova koliko traže pojedini studenti


Dekan navodi kako je informacija koju su nam studenti dali lažna, jer, kako kaže, u nadolazećoj akademskoj godini svi studenti koji upisuju 4. godinu imaju pravo zadužiti sve predmete i pripadajuće bodove sa te godine, što je 60 ECTS bodova, uz to upisuju predmet 'Skijanje', dakle 6 ECTS-a, i uz to imaju prostor za još dodatnih 5 ECTS bodova od eventualnih ne položenih ispita sa prethodnih godina. "Tako da je tvrdnja da zbog ponovnog upisa predmeta 'Skijanja' ne mogu upisati sve obavezne predmete više godine i još dodatne potpuno lažna. Uz sve predmete i skijanje, još imaju i prostor za ne položene ispite sa prethodnih godina. Problem nastaje jer pojedini studenti imaju veći broj nepoloženih ispita sa nižih godina studija te zahtijevaju da im se osim obaveznih 60 ECTS bodova 4. godine studija, 6 ECTS bodova 'Skijanja' i 5 koje nisu položili sa nižih godina (što ukupno iznosi 71 ECTS bod) dozvoli prijenos još više bodova na ovu godinu studija, a to nije nikako moguće", kaže Krstičević.


>>>Poznato političko lice uskoro na KIF-u: Možda neće biti gradonačelnica, ali će predavati na fakultetu<<<


Nitko nije kontaktirao Ministarstvo


S obzirom na kompleksnost situacije, obratili smo se i Ministarstvu obrazovanja iz kojeg su nam ubrzo javili kako se "studenti u vezi s navedenim pitanjem dosad nisu obratili Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao ni Kineziološki fakultet."

Također napominju i da je svim visokim učilištima bilo teško veći dio nastavnog procesa prenijeti u virtualno okruženje, a pozivaju se na Preporuke koje su donijeli zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo da je od 1. lipnja 2021. ponovo omogućena nastava licem u lice, odnosno u predavaonicama za nastavne sadržaje koji su odgađani zbog nepovoljne epidemiološke situacije, kao što je praktična nastava, studentske vježbe i seminari, laboratorijska nastava, terenska nastava i slično.  


Visoka su učilišta samostalna u utvrđivanu pravila uvjeta upisa u višu godinu


Na naš upit o tome jesu li morali s Fakulteta tražiti odobrenje za izmjene uvjeta za upis u višu godinu, Ministarstvo se pozvalo na nekoliko članaka Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, prema kojem su visoka učilišta samostalna u utvrđivanju pravila studiranja i upisa studenata iz čega proizlazi da nisu obavezna tražiti odobrenje Ministarstva za izmjenu uvjeta upisa u višu godinu.

"Studijski program sadrži i akademske uvjete upisa na studij na početku studija, uvjete upisa studenta u sljedeći semestar ili trimestar, odnosno uvjete upisa na sljedeću godinu studija, kao i preduvjete upisa studijskih obveza", podsjeća Ministarstvo.


Situacija na Kineziološkom fakultetu, posebice za ovu generaciju studenata, svakako je stresna i teška no, s obzirom na to da se rješenje donijelo, jedino im preostaje opet upisati 'Skijanje' i nadati se kako će ove godine ipak talijanska skijališta otvoriti svoja vrata kako bi uspješno položili kolegij.

Još vijesti