V.K. u Akademska četvrt

Na dva hrvatska sveučilišta kasni izdavanje iksica: 'Nećemo ih dobiti cijeli mjesec!' Evo što kažu iz SRCA i AKD-a

Studenti sa Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Sjever koji su u ovoj akademskoj godini upisali diplomske studije žale se da im 'kasne iksice' zbog čega ne mogu koristiti pravo na subvencioniranu prehranu u menzama.

14. listopada 2021 14:01
Iksica

Iksica Foto: MojFaks

"Svaki početak je težak", stara je uzrečica koja vrijedi za studente, a posebice one u sjevernoj Hrvatskoj. Nakon što su dvije godine predavanja uglavnom slušali od kuće, ove su se godine vratili na kontaktnu nastavu. Nažalost, ova tranzicija "na staro" ne prolazi glatko.


Nedavno se u Facebook grupi stanara studentskog doma "Stjepan Radić" razvila rasprava o tome kada će studenti napokon dobiti iksice. Uključilo se nekoliko studenata koji dijele isti problem - još uvijek čekaju svoje iksice. U razgovoru sa studentima saznali smo da na nekim fakultetima studenti koji su upisali diplomske studije još uvijek čekaju svoje "kartice", a čekanje će se, prema informacijama koje su dobili, produljiti i na iduća 2 tjedna.


Na FPZG-u će čekati cijeli mjesec?


"Bok ekipa, trebala bih jednu informaciju. Na Fakultetu političkih znanosti studenti prve godine diplomskog neće svoje iksice dobiti cijeli mjesec jer su im upisi bili kasnije pa me zanima kakva je situacija na drugim fakultetima po tom pitanju?", postavila je pitanje u grupi stanara sa Save jedna studentica.


>>>Što je iksica, kako se 'puni', gdje na ručak... Vodič za brucoše nudi odgovore na sva vaša pitanja<<<


Jedna studentica sestrinstva prisjetila se situacije od prošle godine. "Prošle godine smo mi studenti sestrinstva na Medicinskom fakultetu čekali iksice do 12. mjeseca, hrpa poslanih mailova i upućenih poziva, dok na preporuku SRCE-a nismo kontaktirali Ministarstvo jer više nije imalo smisla slušati: bit' će do kraja tjedna“, podijelila je svoje iskustvo studentica sestrinstva.


Uz nju, još je jedan student, ovaj put FER-a, komentirao kako je to bilo prošle, a kako je ove godine. "Na FER-u ovisi kad si se upisao. Ovi s ljetnog roka su iksice već dobili, tj. preuzimaju ih, ekipi s jesenskog još nisu ni aktivirane. Prošlih godina su nakon upisa u ljetnom iksice bile dostupne prije početka akademske godine, ili eventualno 1. dan, dok su ljudima koju su upisali faks na jesenskom roku stigle na kraju 1. tjedna, tj. početku drugog. Provjeru statusa iksice možeš obaviti na ISSP-u, generalno ako ti je iksica aktivirana možeš i u menzu s njom", napisao je.


U referadama spominju "jedno poduzeće" za izradu zbog kojega se čeka


Jedna joj je studentica 4. godine Građevinskog fakulteta odgovorila kako joj je u referadi rečeno da "se iksice cijelog Sveučilišta izrađuju u jednom poduzeću i da zbog toga moraju čekati po tri tjedna da budu gotove." Uz to, u razgovoru nam je spomenula kako su poručili studentima da će iksice biti gotove za dva tjedna.

Kontaktirali smo još jednu studenticu PMF-a na Geografskom odsjeku koja također nema iksicu. "Ma evo, tako nam je rečeno ali nismo dobili nikakvu novu informaciju i čekamo petak da vidimo jel' će doći ili ćemo još čekati", kaže za MojFaks. Potom smo ju upitali kako se za sad studenti snalaze bez iksica. "Osobno, idem u menzu jednom dnevno s cimericom jer mi onda ona posudi svoju iksicu, to jest, jedemo na njen račun ili kuham sama, a pretpostavljam da i ostali kolege funkcioniraju na ovaj način", kaže nam.


>>>Zagrebački student izgubio pravo na menzu – evo kako se snašao: 'Tek sad shvaćam koja je ljepota iksice'<<<


Studentica se raspitala kod kolega i kako nam kaže, njima su iz referade poručili da "ništa do idućeg tjedna".


S obzirom da iksice kasne mnogim studentima koji su upisali diplomske studije, upitali smo ju zar nije postajala mogućnost zadržavanja stare iksice. "Nismo ih mogli zadržati i stvarno ne znam iz kojeg razloga to nije bilo moguće s obzirom da smo nastavili studiranje na istom fakultetu, na istom odsjeku", kaže zbunjena studentica za MojFaks, koja ipak vjeruje da je samo bilo do papirologije ispisa sa preddiplomskog i upisa na diplomske studije. Kako nastavlja, iksicu nije pretjerano koristila više nego što sad koristi, ali s cimericom. "Nisam svoju iksicu koristila puno više. Kad sam bila u domu i imala pravo na tri obroka, tad sam maksimalno dva puta dnevno išla u menzu, tako da mi ovaj odlazak samo jednom dnevno ne predstavlja problem", kazala je.


Osim Sveučilišta u Zagrebu, problemi i na Sveučilištu Sjever


Osim problema na Sveučilištu u Zagrebu, javio se i jedan student sa Sveučilišta Sjever. Kako nam kaže, zadnje informacije koje je dobio bila je da su brucoši tek nedavno dobili svoje iksice. "Rečeno je 12. listopada da im je tek prije par dana stigao paket iksica za brucoše, a za diplomaše ne znaju još ništa. Rekli su da može biti sljedeći tjedan, a može biti i krajem mjeseca", pojašnjava situaciju na Sjeveru.


Također, student nam spominje kako nije siguran zašto je i brucošima iksica kasnila s obzirom na to da je većina njih fakultet upisala u ljetnom roku. "Ne znam kada su bili upisi brucošima, mislim da je to nekad u srpnju, ili neki kasni upisi u rujnu, ali u svakom slučaju, ako tvrtka koja radi iksice nije stigla to napraviti u roku od 2-3 mjeseca, realno je za očekivati da će kasniti i za diplomaše koji su na Sjeveru upise imali prošli četvrtak", zaključuje student.


>>>Greška ili? Cimerice otišle u menzu – jednoj ručak subvencioniran 68, a drugoj samo 48%... Evo u čemu je 'caka'<<<


I njega smo također upitali kako se snalazi bez iksice. "Posuđujemo zasad, ili si uzimamo sa strane pa jedemo, nije baš neki problem, barem meni osobno. Ionako nisam fan menze, zgadila mi se nakon tri godine. Stalno ista hrana pa je lijepo pojesti i nešto drugo za promjenu", komentira za MojFaks.


Potvrđuje da je situacija ista na njihovom Sveučilištu kao i u Zagrebu, točnije da u referadi nemaju nikakve informacije. "Kažu da će biti obavijesti ma webu kada saznaju nešto", kaže student.


iksica iksica Foto: Freepik

Student nam je poslao svoje podatke iz SRCA kako bismo proučili u kojem je procesu s iksicom / Foto: privatna arhiva J.B., objavljeno uz dozvolu


U daljnjem razgovoru, student nam je kazao kako s financijske strane, ovo može predstavljati veliki problem za studente kojima je iksica bitna. "Ali tko financijski ovisi o ovome, vjerojatno mu predstavlja povelik problem što nemaju iksicu. Nije hrana baš jeftina da si dnevno možeš priuštiti tri dobra obroka", zaključuje student i komentira kako se sve u ovoj državi odrađuje presporo.


Samo nove iksice prolaze u menzama


>>>Iskaznica za koju se plaća i do 1700 kuna! Ako i vi kupujete X-icu, ove stvari MORATE ZNATI<<<


Student nam je i pojasnio što ih trenutno najviše zbunjuje. "Ja sam inače tek upisao diplomski. Piše negdje na stranicama SRCA ako se ne varam, kad se prijavim sa svojim edu e-mailom, da je iksica aktivna i da se može koristiti, ali kad odem u menzu odbije im. Također je negdje pisalo na tim stranicama da se od 15. listopada može koristiti za menzu, što čisto sumnjam da je istina. Iz referade kažu samo ove nove iksice mogu proći u menzi, a njima ni traga ni glasa", nastavlja objašnjavati student koji nam je rekao da je u menzu pokušao ići 4, 5 puta u tri dana i nikad mu nije prošla.


iksica SRCE iksica SRCE Foto: Foto: privatna arhiva J.B., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Kako mu piše na stranicama SRCE-a, student ima prava koristiti iksicu koju još uvijek nije dobio / Foto: privatna arhiva J.B., objavljeno uz dozvolu


iksica SRCE iksica SRCE Foto: Foto: privatna arhiva J.B., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: privatna arhiva J.B., objavljeno uz dozvolu


iksica iksica Foto: Foto: privatna arhiva J.B., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Iksica je zatražena, a ipak mu piše da ima saldo koji može trošiti / Foto: privatna arhiva J.B., objavljeno uz dozvolu


Uz to, kazao nam je kako je ista situacija i na FOI-u u Varaždinu, jer je u kontaktu s kolegom koji je također upisao diplomski. "I on sada posuđuje", kaže nam. "Jedino što ima smisla ako jedna firma samo radi iksice za sve, pa ima smisla ako kasne", zaključuje student koji se također upitao zašto im samo ne aktiviraju stare da budu funkcionalne.


S obzirom na sve studentske komentare, obratili smo se Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (SRCE) kako bismo dobili više informacija o tome što se događa s iksicama, ali i subvencijama na koje su studenti ostvarili pravo upisom na fakultet u ovoj akademskog godini. Iako su upisom dobili pravo na korištenje subvencija, zbog kašnjenja iksica oni ju nisu u mogućnosti i koristiti. Upitali smo također i za pojašnjenje kako se obračunava subvencija za iduće obračunsko razdoblje i tretira li se subvenciju kao neiskorištenu, "propada" li na taj način ili nešto treće. Iz SRCA nam je ubrzo stigao odgovor.


Referada može izdati PRIVREMENU iskaznicu


"Potpora se korisniku dodjeljuje za dva razdoblja u mjesecu: od 1. do 14. te od 15. do kraja mjeseca pri čemu se neiskorišteni dio iznosa dnevne potpore može prenositi isključivo na preostale dane prvoga odnosno drugog razdoblja u mjesecu. Dnevna subvencija predstavlja osnovicu za izračun dodjele dvotjedne subvencije, a računa se na sljedeći način: broj radnih dana (bez blagdana ili praznika) x dnevna subvencija (za razinu prava 1 dnevna subvencija je 16,10 kn) = ukupna subvencija; Maksimalna dnevna subvencija predstavlja maksimalni iznos koji može biti subvencioniran u jednom danu te uvijek iznosi 2x dnevna subvencija. Ako student prekorači maksimalnu dnevnu subvenciju, plaća razliku do pune cijene jela, tj. jelo se subvencionira djelomično ili uopće ne", pojašnjavaju iz SRCA uz napomenu da studenti nemaju subvenciju tokom ljetnih praznika.

"Iz gore navedenog, subvencija se iz mjeseca u mjesec ne prenosi, dakle 'propada'. Upisi brucoša u pravilu počinju u 7. mjesecu, a pravo na prehranu tek ostvaraju od 1.10, što ostavlja dovoljno vremena za narudžbu iskaznica. Također, za studente koji čekaju izradu iskaznice, referada može izdati privremenu iskaznicu sa određenom subvencijom", poručili su nam iz SRCA.


>>>110 studenata zagrebačkog prava još nije upisalo godinu: Pitali smo dekana ostaju li bez studentskih prava<<<


Tvrtka zadužena za izradu iksica jest AKD, točnije Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o., smještena na Savskoj cesti 31. Ironično, odmah kraj centralnog zagrebačkog SC-a i menze. S obzirom da izdavanje iskica kasni na dva sveučilišta, obratili smo se i njima, ne bismo li saznali zbog čega dolazi do kašnjenja.


AKD tvrdi: "Iskaznice isporučujemo u roku od tjedan dana"


"AKD izrađuje studentske iskaznice sukladno Pravilniku o studentskoj ispravi (»Narodne novine«, broj 90/14). a za potrebe izrade studentskih iskaznica imamo rezervirane kapacitete - svaki ponedjeljak zaprimamo podatke za personalizaciju, a iskaznice isporučujemo sukcesivno u roku od tjedan dana, ovisno o količini zaprimljenih podataka", poručuju iz AKD, iz čega se ipak daje zaključiti da fakulteti kasne sa slanjem podataka za personalizaciju iksica (upisivanje podataka o studentima, matičnoj instituciji te umetanje fotografije).


Podsjetimo, nedavno smo pisali o tome da neki fakulteti, poput Pravnog fakulteta u Zagrebu, još uvijek nisu upisali sve svoje studente u tekuću akademsku godinu, stoga postoji mogućnost da je do kašnjenja došlo upravo zbog cijelog prolongiranog procesa upisa studenata.


No, slijedom informacija iz SRCA, ukoliko studentima do kraja ovog mjeseca stignu iksice, i dalje će moći potrošiti subvenciju koja će im se, iz prvog razdoblja dodjele potpore prenijeti u drugi. Ukoliko pak iksice ne dobiju do kraja mjeseca, subvencije za listopad ostat će neiskorištene.