Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Student 'opleo' po REFERADI svog faksa: 'Razina neprofesionalnosti je zgražavajuća! Neka netko obavi inspekciju rada...'

Studentska svakodnevica na fakultetu teško bi mogla funkcionirati bez postojanja studentskih referada.

2. listopada 2020 15:05
Student 'opleo' po REFERADI svog faksa: 'Razina neprofesionalnosti je zgražavajuća! Neka netko obavi inspekciju rada...'

Student 'opleo' po REFERADI svog faksa: 'Razina neprofesionalnosti je zgražavajuća! Neka netko obavi inspekciju rada...' Foto: MojFaks

Kad god imate računicu koja sadržava fluktuaciju većeg broja ljudi, papirologije i potrebe da se najbitnije iskomunicira brzo i efikasno, vjerojatnost da će nešto poći po krivu eskponencijalno raste. Studenti nerijetko izražavaju žalbe na račun redova ispred referada, brzine njihovih zaposlenika i zbrke koja zna nastati tijekom udarnih termina (upisa, ispitnih rokova i sličnih prigoda). No, i djelatnici referade žale se na račun studenata, najčešće kada prilikom upisa nekoliko puta ponavljati kako točno ispuniti određeni obrazac.

...Navala na Filozofski: Ove godine više brucoša, a posebno žestoka borba bila za OVAJ studij!...


Student Filozofskog fakulteta u Zagrebu samo je jedan od onih koji tvrde da su nezadovoljni radom studentske službe na svojoj instituciji. Stoga je odlučio podijeliti svoje frustracij radom Studentske službe Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U opširnoj objavi, objavljenoj u jednoj od studentskih grupa na Facebooku, student je podijelio situaciju u kojoj se našao kako bi pokušao dosegnuti nadležne organe na koje apelira da obave inspekciju rada dotične referade. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

...Dovoljna je iksica: Jedan od najpopularnijih domaćih fakulteta ukinuo indekse...


"Ovo je objava kojom želim dosegnuti neke nadležne organe da obave inspekciju nad radom Studentske službe Filozofskog fakulteta u Zagrebu! Razina neprofesionalnosti kojom posluju kolege iz Studentske službe je zgražavajuća.

Dogovorena odrada školarine


U akademskoj godini 2018/19 ponovno započinjem studij na jednopredmetnoj Filozofiji. S obzirom na to da sam imao neke obavezne kolegije položene iz 2016/17 kada sam odustao od dvopredmetne Filozofije i Južnoslavenskih jezika, neki obavezni predmeti mi se priznaju iz te akademske godine. Na kraju akademske 2018/20 ostvarujem uspjeh od 61 ECTS, ali s obzirom na to da su određeni obavezni kolegiji priznati iz 2016/17 (u vrijednosti 13 bodova) računa se da sam položio samo 48 ECTSa u 2018-19 te moram platiti školarinu za sve nepoložene predmete u iznosu od 2150 kuna. Radi svog statusa samca i kao osobe koja u svom kućanstvu ima samo primanja od studentskih ugovora, dogovaram se za odradu školarine u Uredu za međunarodnu suradnju gdje od 86 sati uspijevam odraditi 30 u razdoblju od studenog 2019. do veljače 2020. nakon čega nastaje situacija s pandemijom korona virusa te obustava rada FFZG-a.

Drugi svibnja javlja mi se sada smijenjena prodekanica Bukovčan da mi prema njenoj evidenciji ostalo još 20 sati za odradu (86-30=20? matematika očito nije jača strana Filozofskog) koje odrađujem u knjižnici u razdoblju od svibnja do lipnja 2020. Međutim Filozofski odlučuje zablokirati moj Studomat u vrijeme ljetnih rokova radi duga od navodnih 1620 kuna.

Kako su došli do te svote? U vrijeme zimskih rokova kada mi je zablokiran studomat za izlazak na zimske rokove kolega u referadi mi odbija svotu od 530 kuna kao \'prvu ratu školarine\'. Navedenu svotu nisam niti odradio (u periodu studenog i prosinca 2019. nisam odradio toliko sati nego manje) niti ikome uplatio. Sad je malo jasnije zašto je evidencija prodekanice Bukovčan govorila da mi je ostalo još 20 sati jer je ona od svote od 1620 kuna oduzela 30 sati odrađenih u Službi za međunarodnu suradnju.

Zbog blokade Studomata izgubio rokove


U lipnju i srpnju pokušavam odblokirati svoj studomat i tek 25. lipnja gospođa Knežević diže blokadu s mog studomata, kada su već skoro svi ljetni rokovi prošli i odgađa plaćanje na 30. rujna. S obzirom na to da sam izgubio ljetne rokove morao sam ostvariti preko 30 ECTS bodova u jesenskim da prijeđem prag od 55 ECTS-a što kroz marljivi rad i trud uspijevam i napraviti. 


...\'Završila sam Filozofski u roku, pročitala hrpu knjiga i nosim štikle od 12 cm\': Opako \'popljuvala\' sve koji misle da je šminka samo za \'sponzoruše i glupače\'...


U rujnu nakon ispita vršim evidenciju svojih sati i zamjećujem kako imam potvrde za samo 50 od odrađenih 86 sati, te obzirom da je sa 30. rujna zablokiran moj studomat tražim da mi odrade izračun.

Poziv na broj novopostavljenog prodekana Pavline završava time da je za izračun školarine sada zadužena studentska služba, a ne prodekan. Poziv na broj gospođe Gregurić završava time da mi navedena ne dopušta da joj postavim pitanja te da me tražeći tipku za prekid poziva pošalje u, citiram, \'kur**.

...U kojem gradu studirati: Studenti otkrili gdje je najbolje upisati medicinu – evo gdje su najbolje menze i tete u referadi, a gdje možete izostati s predavanja...


Naknadni poziv na broj gospodina Hrvoja zaključuje se time da me pošalje kolegici Knežević. Kolegica Knežević i Golub zahtijevaju od mene da im dam potvrde za odrađene sate. Pošaljem im tablicu u google docsu unutar kojih su navedeni moji sati U međunarodnoj suradnji i sliku potvrde o odradi u knjižnici, međutim gospođa Golub ne zna otvoriti knjige u google docsu te tvrdi da sam joj poslao tablicu bez potpisa i naziva službe u kojoj sam odradio samo 9 sati (9 sati je pisalo u knjizi za veljaču 2020 lol). Te da služba traži fizičke originale potvrda o odrađenoj školarini. Međutim služba ne radi s fizičkim strankama što bi značilo da im potvrdu iz knjižnice mogu poslati poštom ili gurnuti ispod vrata referade. Međutim potvrde iz Ureda za međunarodnu suradnju je imala gospođa Bukovčan te mi se čini kako su navedene potvrde smjenom gospođe Bukovčan bacili ili izgubili.

Nadalje gospođa Golub izračunava moju školarinu iz iznosa od 1620 kuna? Iako ja navedenu ratu nisam platio.
Dakle ovakva razina neprofesionalizma je ne čuvena čak i za standarde hrvatske birokracije te tražim da netko ili nešto provede istragu u postupanju s mojim slučajem.

Molio bih još jednom kolege da ovaj status puste kako bih dobio informacije na koji način razriješiti ovu birokratsku trakavicu i napokon regularno upisati svoju treću godinu", napisao je ovaj student.

Platio je svotu i Studomat je odblokiran


Kontaktirali smo studenta M.Č. koji nam je kazao da je ponovno kontaktirao referadu i dobio naknadnu uputu da plati 883,60 kuna, što je na kraju i odlučio učiniti.

"To je svota koju je gospođa Golub izračunala oduzimajući 29 sati od svote od 1620 kuna. 29 sati je izračunala iz tablice na google docsu unutar koje je pod veljačom pisalo 9 sati (s tim da i dalje nije znala u google docsu kliknut na siječanj ili prosinac ili studeni) i 20 sati od knjižnce. Iako znam da je napravila pogreške u izračunu odlučio sam platit tu svotu jer je otprilike ista onoj koju sam dužan, ali sam ju upozorio da ukoliko nastanu daljnje komplikacije da ju držim odgovornom za sve komplikacije. Toliko o tome. Studomat mi je odblokiran, ali ako se dozvoli da i dalje tako rade onda će samo netko drugi imati problem kakav sam i ja imao, a možda neće imati upornosti da se za njega izbori", govori naš sugovornik.

A.Z.
foto: Facebook@Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu