V.K. u Akademska četvrt

2 dana prije praznika, SC opet radi kraće! Pitali smo imaju li previše zaposlenika ili premalo posla: Odgovor će vas iznenaditi

Ako neka institucija krati svoje radno vrijeme čak nekoliko dana prije obilježavanja blagdana, kako su rasporedili svoj posao među zaposlenicima? Imaju li možda premalo posla s obzirom na to da je sada sve online?

28. svibnja 2021 14:16
Studentski centar u Zagrebu

Studentski centar u Zagrebu Foto: MojFaks

Na službenim Facebook stranicama Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu jučer je objavljeno da danas, u petak 28. svibnja, rade skraćeno, ovaj puta povodom blagdana Dana državnosti, koji je tek u nedjelju.
S obzirom da je ovo već nebrojena situacija u kojoj djelatnici zagrebačkog SC-a rade kraće, iako su praznik ili blagdan koji na ovaj način obilježavaju tek za koji dan, kontaktirali smo Ured sanacijskog upravitelja kako bismo doznali zašto se dva dana prije Dana državnosti u SC-u radi kraće no inače.


"Ovisi za koga i što"


Pri prvom pokušaju da doznamo nešto više, na telefon Ureda upravitelja javila se gospođa koja nam je, kratko, ali kriptično, odgovorila na upit o današnjem radnom vremenu, s fokusom na službe koje koriste studenti. "Ovisi za koga i što", kazala nam je na upit do kad danas rade u zagebačkome SC-u, uz završnu uputu da se javimo na službenu e-mail adresu.


Pokušali smo telefonski kontaktirati i Mirka Bošnjaka, sanacijskog upravitelja Studentskog centra u Zagrebu, no do objave ovog članka nije "podignuo slušalicu". Unatoč tome, dobili smo odgovor e-mailom.


Kako nas obavještava, student servis danas ipak radi do 16 sati, a ne do 13 sati kako su naveli na jedinoj stranici gdje bi ažurno trebali obavještavati studente kako rade, s obzirom na to da su upravo studenti ti koji trebaju i traže njihove usluge. Ova informacija ipak, do trenutka pisanja ovog teksta, nije ažurirana na Facebook stranici na kojoj je prvotno objavljena odluka o kraćem radnom vremenu danas.


Smanjio se opseg ponude poslova uslijed "korone"


S obzirom da već godinama pišemo o neobičnoj navici SC-a da radi kraće usuret blagdanima i praznicima, zapitali smo se radi li se onda o problemu organizacije posla (previše zaposlenih, premalo zadataka po zaposleniku) ukoliko je moguće tako često nekoliko dana prije samih praznika ili blagdana kratiti radno vrijeme. U odgovoru napominju da se opseg posla uslijed pandemije koronavirusa smanjio, što se ne može osporiti jer je činjenica da je studentskih poslova uslijed panedmije doista bilo manje.


"Svi korisnici Student servisa mogu Ugovore o radu podizati online od 0 do 24 sata tokom cijele godine. Studentski centar u Zagrebu osim Službe Student servis pruža i ostale usluge studentima: smještaj, prehranu, kulturne i sportske sadržaje. Pogođeni pandemijom Covida-19 smanjio se opseg ponude i potražnje studentskih poslova, napominjemo da je Studentski centar u Zagrebu samo posrednik između Poslodavca i studenata", odgovaraju iz Ureda sanacijskog upravitelja za MojFaks.


No, ono što ovdje nije spomenuto jest da je ovakva praksa postojala i prije korone, a o čemu smo već mnogo puta pisali. Prisjetimo se, na primjer, spajanja slobodnih dana ususret blagdanu Velike Gospe 2017. godine. Tako je student-servis zagrebačkog SC-a te 2017. godine na svojim stranicama objavio da u ponedjeljak, 14. kolovoza, neće raditi. Naime, taj ponedjeljak se vezivao uz blagdanski utorak, no nisu štedjeli ni na petku jer su na taj dan radili - skraćeno.


>>>I u student servisima spajaju oko Gospe: Doznajemo u kojim gradovima u ponedjeljak nećete moći podići ugovore<<<


No, nije to jedina situacija. Pisali smo i o Prvom maju 2018. godine koju je zagrebački SC obilježio tako što je, taj najveći student-servis u Hrvatskoj, radio skraćeno čak i u petak 27. travnja zbog Međunarodnog praznika rada koji je tek u utorak. Naravno, skraćeno radno vrijeme radnici student-servisa pri Studentskom centru u Zagrebu imali su i u ponedjeljak.


>>>Dok svi drugi rade 'normalno', najveći hrvatski student-servis radi skraćeno u petak zbog praznika koji je u utorak<<<


Zbog ovakvih "modifikacija" radnog vremena servisa, svojevremeno smo pisali i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, iz kojega su nam tom prilikom istaknuli kako je usluga studentskih servisa ključna i od izuzetne važnosti za održavanje standarda života svih studenata koji rade.


"Ministarstvo znanosti i obrazovanja ističe velik značaj instituta studentskog rada koji se obavlja posredstvom nadležnih studentskih servisa kao jednog od studentskih prava te izuzetno značajnog mehanizma zaštite studentskog standarda, a pogotovo za studente slabijega socio-ekonomskog statusa. Ministarstvo očekuje od svih studentskih centara da stave u prvi plan kvalitetnu uslugu prema studentima, uključujući i kvalitetno pružanje usluge posredovanja pri povremenom i privremenom zapošljavanju  studenata te osiguravanje maksimalne dostupnosti iste u okviru propisanog radnog vremena", tada su nam odgovorili na upit o skraćenom radnom vremenu studentskih centara.

Dakle, u kontekstu čestog "prilagođavanja" radnog vremena i spajanju dana u "male godišnje odmore", zanimalo nas je kako se organizira rad zaposlenika SC-a.


Sve odluke o radnom vremenu donose se "u dobroj vjeri"


Nakon što smo zamolili za dodatno pojašnjenje, u kontekstu vijesti o kraćem radnom vremenu, a o kojima smo imali prilike pisati i prije same pandemije koronavirusa, među ostalim i o svrsishodnosti broja zaposlenika dobili smo odgovor da se u organizaciji radnog vremena vode Zakonom o radu, ali i prema potrebama korisnika - studenata.


"Radno vrijeme SC-a Zagreb organizira se prema potrebama korisnika naših usluga i prema odredbama Zakona o radu RH. Svi smještajni kapaciteti i restorani SC-a Zagreb po studentskim domovima rade normalno. SC Zagreb kao Poslodavac odgovoran je za raspored rada - korištenje ljudskih potencijala koje ima na raspolaganju prema zakonskim odredbama. Raspored rada i organizacija posla u vrijeme epidemije COVID-19, imajući u vidu prosječnu starost zaposlenika u SC-u Zagreb, posebno je zahtjevna. Sve odluke donosimo odgovorno, rukovodeći se dosadašnjim iskustvom, u dobroj vjeri", odgovorili su nam iz Ureda Mirka Bošnjaka.

Uz sve navedeno, u jednadžbu treba uvrstiti i podatak o financiranju studentskih centara. Kako smo već pisali, zagrebački SC u godišnjim prihodima "računa" i na donacije iz državnoga proračuna koje su za 2020. godinu, prema Financijskom izvještaju neprofitnih organizacija, iznosila gotovo 15 milijuna kuna. Dakle, dio prihoda stiže i iz državnog proračuna koji pak pune porezni obveznici, hrvatski građani, roditelji studenata koji poslove obavljaju posredstvom studentskih centara koji rade skraćeno jer se tek za nekoliko dana bliže blagdani i državni praznici.


Javio se vatrogasac


Na kraju ćemo samo dodati da smo, u pokušaju da dođemo do informacija koje su nam tada bile potrebne, 29. travnja zvali više brojeva telefona zaposlenika zagrebačkog SC-a, no javio nam se samo dežurni vatrogasac koji nam je rekao da zovemo sutradan, u petak, ali do 13 sati jer će taj dan raditi skraćeno. Pretpostavljamo opet zbog nadolazećeg Praznika rada koji smo ove godine proslavili u subotu.