V.K. u Akademska četvrt

[VIDEO] Gužva ispred KIF-a! Studenti na fakultet došli bez propusnica, ima i uhićenih: 'Samo nam dajte da studiramo'

Ispred Kineziološkog fakulteta u Zagrebu okupilo se stotinjak studenata koji su nakon sat vremena prosvjedovanja ispred ove visokoobrazovne institucije ipak ušli u prostorije fakulteta.

7. prosinca 2021 16:34
Studenti KIFA bez COVID potvrda

Studenti KIFA bez COVID potvrda Foto: Screenshot

Podsjetimo, nakon uvođenja novih mjera 16. studenog, kojima je Stožer zabranio ulazak u javne ustanove svima koji su bez propusnica, počeli su neredi na ulicama diljem Hrvatske.


>>>Počeli prosvjedi zbog COVID potvrda! Studenti palili lampaše pred FFZG-om, dekan poručio: 'Ja o Ustavu pojma nemam...'<<<


Osim nezadovoljnih građana, i studenti su se pobunili protiv ovu epidemiološke mjere. Nakon dva tjedna najavljene online nastave, studenti su organizirali prosvjed ispred Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu kada su i razgovarali sa Miljenkom Jurkovićem, koji je tada izvršavao dužnost dekana.

Osim Filozofskog fakulteta, obavezno predočenje EU digitalnih COVID potvrda, negativnog testa ili dokaza o preboljenju moraju imati i studenti Veterinarskog fakulteta, Medicinskog, PMF-a, a i Kineziološkog fakulteta - od danas.


>>>[VIDEO] Nekoliko desetaka studenata na Filozofski fakultet ušlo bez COVID potvrda<<<


Njih stotinjak je ušlo u zgradu fakulteta unatoč zaštitarima


Kako objavljuje HRT, stotinjak se studenata okupilo danas ispred Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su bili nezadovoljni ovom dekanovom odlukom o obaveznim propusnicama. Unatoč zaštitarima na ulazu, ušli u zgradu fakulteta bez propusnica i provjere potvrda, a onda je dekan pozvao i policiju.


>>>Necijepljeni studenti ovog faksa odsad sami plaćaju testiranje: 'Trošak je prevelik, nećemo imati za struju i grijanje…'<<<


"Glavna poruka je pustite nas da studiramo, pustite nas da možemo ulaziti na fakultet", poručio je Rafael, student 5. godine Kineziološkog fakulteta. Također, pozdravio je i odluku dekana o neobaveznosti dolaska na predavanja do kraja semestra, no, napominje kako će to biti teže za izvesti s praktičnim dijelom nastave, a obavezni su i dolasci na kolokvije i ispite.


"To je dobra odluka, praktična se nastava teško bude izvela. Ljudi će se vjerojatno testirati za dolazak na kolokvije i ispite", poručio je. "Mi pozivamo na dijalog, a ovo je spontano okupljanje", tvrdi Rafael i napominje kako će vrijeme pokazati svoje.


Držali govore


"Prije svega zahvaljujem svim studentima koji su nam se pridružili danas, ali i svim ostalim studentima koji su s drugih fakulteta i profesorima koji su na našoj strani", obratio se okupljenima još jedan student Kineziološkog fakulteta i počeo nabrajati ciljeve okupljanja. "Želimo živjeti slobodno. Danas smo postigli dobru stvar i drago mi je vidjeti nas u ovakvom velikom broju", kazao je i spomenuo kako želi da svi znaju da na ovom putu nisu sami.


Uz njega, govor je držao i student Pravnog fakulteta koji se predstavio kao Leo, "predstavnik odmetnika s Pravnog fakulteta". "Došao sam vas podržati u ime nas s Pravnog fakulteta i došao sam vam reći da imate pravo na ovo2, poručio je pozivajući se na Ustav RH.


>>>Peti po redu: Još jedan zagrebački fakultet uvodi COVID potvrde, ali tek od siječnja – evo svih detalja<<<


Lucija, studentica 2. godine Kineziološkog fakulteta komentirala je kako ne vjeruje da će se testirati cijelo vrijeme s obzirom na to da nema potvrdu. "Nisam se cijepila, nisam dobila potvrdu. Jeste li se spremni testirati redovito? Pa pošto trebaju stalno testovi, ne vjerujem da ću se testirati cijelo vrijeme. Kako ćete se organizirati? Ne znamo, ni fakultet ni studenti, nitko ne zna još tako da...", kazala je za HRT.
Kako se čuje na videu, studenti su pljeskom podržali kolege koji nisu imali propusnice, neki su održali govore, a većina se nije držala propisanog razmaka niti su nosili maske, a dekan je nakon toga pozvao policiju.


Kako prenosi Index, dobili su potvrdu iz policije da je bilo i uhićenja. "Policija je postupila i privela 58-godišnjaka zbog sumnje u kršenje javnog reda i kršenje odredbi zakona vezano uz javna okupljanja", objavili su iz PU zagrebačke.


izvor: HRT

Još vijesti