Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Velike promjene: Što će sada biti sa studentima Hrvatskih studija i što će na to reći budući poslodavci?

Hrvatski studiji jučer su postali odjel i to nakon četverosatne sjednice Znanstveno-nastavnog vijeća. Zbog ove odluke studenti su već počeli negodovati na društvenim mrežama te smatraju kako Hrvatski studiji nisu nikakav 'odjel' nego 'pravi fakultet'.

10. Siječnja 2017 14:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zbog prijedloga Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa, znanstveno-nastavnog profila i ustroja Hrvatskih studija s namjerom pretvaranja Hrvatskih studija u sveučilišni odjel, jučer je na Hrvatskim studijima održana sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća. Uz zaposlenike Hrvatskih studija i Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, sjednici su prisustvovali i rektor Damir Boras kao i prorektori Mislav Ježić i Ante Čović.

No, kako portal h-alter i kolega Duje Kovačević pišu i neslužbeno doznaju, sjednica je trajala skoro četiri sata, a na kraju se glasalo za ili protiv prijedloga pretvaranja Hrvatskih studija u Sveučilišni odjel, odnosno predavanje ovlasti Sveučilištu u Zagrebu da ono preko Senata odlučuje o sudbini HS-a.

Na čuđenje mnogih, prijedlog je izglasan i to s 18 glasova ZA, 8 glasova PROTIV i 9 suzdržanih. Prema objavi inicijative Studenti govore, čak trećina članova ZNV-a nije se pojavila na sjednici, no broj prisutnih bio je dovoljan da se osigura kvorum.


Izvor: hrstud.unizg.hr

"Odjel je autonomno, pravno i znanstveno-nastavno gledajući ispod razine fakulteta"


Sudeći po komentarima studenata s Hrvatskim studija, nezadovoljstvo je veliko jer nitko nije očekivao da će se na kraju to dogoditi.

...Jeste li znali da Hrvatski studiji nisu fakultet već imaju status podružnice?...


...KAKO JE STUDIRATI NA: Predstavljamo Hrvatske studije...


Kolega Kovačević, i sam student Hrvatskih studija, već neko vrijeme prati ovaj slučaj i kaže da budući poslodavci često imaju problem kad u životopisu potencijalnog kandidata vide da je studirao na "odjelu", a ne na fakultetu.

"Sveučilišni odjeli postoje pri Sveučilištu u Splitu, Rijeci i Zadru, s tim da je Zadar potpuno integrirano Sveučilište te je kod njih sve ustrojeno u odjele. Međutim, tamo to funkcionira otprilike ovako - jedan studijski smjer, jedan odjel. Tako su svi ravnopravni, a upravljanje je uvelike na rektoratu. S druge strane u Splitu postoje i fakulteti i odjeli, a iz iskustva i razgovora sa studentima koji su studirali pri nekom odjelu u Splitu, naglašavaju kako su problem financije, unutarnja struktura u kojoj vlada anarhija (jer imaju samo pročelnika kao čelnika i jedno vijeće), a tu se javlja i jedna jako loša predrasuda poslodavaca kada se nakon tako završenog faksa nađete na radnom mjestu. Htjeli mi to priznati ili ne, odjel je autonomno, pravno i znanstveno-nastavno gledajući ispod razine fakulteta. Mislim da nitko točno ne zna što to znači za Studije jer nitko nije dao nikakve konkretne informacije po pitanju funkcioniranja i detaljnog ustroja takvog odjela. Nelogično je što se u prošlosti ZNV i svi uvedeni u priču zalagali za status fakulteta, a ne odjela! Ono što sugerira ishod jučerašnje sjednice je potpuna promjena mišljenja. Možda je najskandaloznije što su na jučerašnju sjednicu ZNV-a došli Boras, Ježić i Čović, a članovi Vijeća s tim nisu bili upoznati već ih je situacija uhvatila na prepad. Kako i zašto su ostali na sjednici i ne prepoznali namjerni pritisak i manipulaciju, nikome nije jasno"
, objašnjava Kovačević.

K tome, Kovačević kaže kako je još u ožujku prošle godine ZNV donio odluku da Hrvatski studiji idu u smjeru fakulteta pa su zato studenti to i očekivali. Tvrdi kako bi to bio jedini pravedni pravni status budući da su Hrvatski studiji ocijenjeni kao najbolje društveno-humanističko učilište u RH. Iako sada iz statusa "sveučilišnog centra", odnosno podružnice, prelazi u odjel, Kovačević napominje da to nije razlog za slavlje.

"Što se tiče ovog dijela - odjel ili centar, nije bolje što su Hrvatski studiji prešli u status odjela, bar ne eksplicitno. To je zbog toga što bi Hrvatski studiji postali opet odjel kao podružnica bez pravnog statusa, a onda tek poslije (navodno) dobili pravni status kao zasebni sveučilišni odjel. Stvar je u tome što nikakvi detalji nisu transparentno prikazani, tako da je misterija i ustroj i statut tog budućeg odjela i znanstveni profil, ali i  program studija", ističe Kovačević.Komentari na vijest o pretvaranju Hrvatskih studija u Odjel. Foto: Facebook@Studenti govore

Zanimljivo je i to što su na sjednici dva člana Odbora za rješavanje pravnog statusa, profesori Danijel Labaš i Josip Talanga, dali podršku ustroju Hrvatskih studija kao sveučilišnog Odjela što je zaprepastilo studente jer su ti profesori prije javno zagovarali upravo suprotan stav.

...Rezultati testa kvalitete: Hrvatski studiji bolji od Filozofskog u Zagrebu...


Na kraju ovog svega postavlja se pitanje zašto članovi Odbora tako brzo mijenjaju svoje mišljenje i hoće li nezadovoljni studenti izaći na ulicu i bez "rukavica" diplomacije pokazati što misle o odlukama koje se donose ishitreno i mimo onoga što je prethodno rečeno.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Hrvatski studiji

Još vijesti