Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Cijene do 500 kuna i grozna fotka za uspomenu: Je li vrijeme da 'papirnati' indeksi odu u prošlost?

Indeks je 'knjižica' u koju se studentima upisuju svi kolegiji, profesori te naravno – ocjene. Osim toga, indeks je i dokaz o studiranju – jedan od identifikacijskih studentskih dokumenata. Osim 'fizičkog' indeksa, godinama na fakultetima postoje oni u digitalnom obliku pa se postavlja pitanje je li indeks postao gnjavaža za studente i ima li on uopće u 21. stoljeću smisla.

10. svibnja 2018 14:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Cijene indeksa na fakultetima variraju, ali se kreću u rasponu od 120 kuna pa do 500 kuna. Bez fizičkog indeksa većina studenata u Hrvatskoj ne može ni prijeći prag fakulteta iako već godinama postoje indeksi u digitalnom obliku, odnosno ISVU sustav za upis ocjena i potpisa u digitalnoj bazi.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Jesu li indeksi u današnje vrijeme uopće potrebni nego samo stvaraju tlaku za studente koji svake godine moraju ići lijepiti naljepnice s kolegijima u indeks i zbog toga čekati pred referadom satima? Osim toga, kao što je već spomenuto, indeks je trošak za studente.

Studenti uglavnom mrze svoju fotku u indeksu koja ondje mora biti cijelo školovanje, a i dosta im je plaćanja


Da se može i bez fizičkog indeksa pokazali su zagrebački FER kao i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na FER-u već godinama studenti ne nose indekse u svojim ruksacima, a od prošle godine niti studenti agronomije. Studentica FER-a kazala nam je da to na tom fakultetu funkcionira tako da se studenti samo trebaju pojaviti na ispitu, napisati ga, a kasnije su rezultati i ocjene uneseni u studomat. K tome, spominje da upise ocjena i skupljanje potpisa profesora nemaju što im dodatno olakšava cijelu stvar. Vjeruje da bi i studentima na drugim fakultetima tako bilo bolje. Čini se da se s njom slažu i mnogi drugi studenti s kojima smo razgovarali.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu revoltirana je pojedinim situacijama koje doživljava u referadi samo zbog indeksa. Najčešće se te situacije odnose na čekanje u redovima te lijepljenje naljepnica u indeks.

"Mislim da su indeksi bespotrebni jer sve se ocjene ionako moraju unositi u ISVU. Apsurdno je što moramo čekati u redovima na kraju semestra samo da bismo dobili potpis, a uz to su još bespotrebno skupi. Ako loše ispadnemo na slici u indeksu, zapeli smo s njom tijekom cijelog studiranja. Mislim da se ljudi drže tih indeksa samo zato što je to tradicija i kao lijepo je imati indeks kad si student, ali praktičnu primjenu nemaju nikakvu, a stvaraju više problema nego koristi", komentirala je studentica.

...Otvorili nam svoje indekse: Zagrebački studenti nam pokazali \'najfriškiju\' ocjenu koju su dobili...


Isto mišljenje dijeli i student Pravnog fakulteta u Osijeku. Misli da indekse treba ukinuti jer su bespotrebni. Smatra da bi se ukidanjem indeksa uštedjelo vrijeme studentima jer ne bi morali dolaziti po potpis u isti već bi profesor to odrađivao digitalno. No, suprotno mišljenje dijeli brucoš osječkog Odjela za matematiku. On pak kaže da je njemu užitak imati indeks i samim time uspomenu na studiranje i fakultet. Kaže da će ga posebno veseliti kada se za nekoliko godina bude sjetio usmenih i da mu je drago što će uvijek moći vidjeti kojeg je datuma što položio.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"Mislim da bi bilo super da se indeksi u papirnatom obliku ukinu jer koja je uopće korist od njih u današnje vrijeme. Profesori ionako unose ocjene u digitalni, pa zašto u oba, ovako se samo na upisima ocjena rade ogromne gužve i studenti gube puno vremena za ništa. Ista je stvar i na upisima godine, tj. nakon njih, kada treba ići po svoj indeks i tražiti ga pola dana u toj ogromnoj hrpi nerazvrstanih indeksa. Jedina pozitivna strana papirnatog indeksa bi bila da ti kao ostane uspomena na faks kada ga završiš"
, misli studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Bivša studentica pedagogije iz Osijeka kaže da joj i dalje nije jasno koja je poanta indeksa jer je ionako bitnije jesu li ocjene unesene u studomat. Ne ono što piše u indeksu. Osim toga, i ona spominje fotku u indeksu kao jedan od problema.

...Kad izvanredni studenti moraju platiti iksicu: Ovo su NAJAPSURDNIJI troškovi na domaćim fakultetima...


...Ali ne postoji ocjena 7! Studenti ispričali kako su roditeljima objašnjavali da ECTS bodovi nisu ocjene...


"Potpise u indeksu nitko nije ni gledao, niti je profesorima bilo bitno imaš li potpis za izaći na ispit ili ne. Ali ako ti ocjena nije bila u studomatu (iako je bila u indeksu), onda je bila frka. Jedino što mi je taj indeks dobio je 500 kuna troška koji sam mogla pametnije iskoristiti. Najjače mi je bilo kad su nam rekli da ne smijemo ništa dirati u indeksu, pogotovo naše slike na prvoj stranici. Kako sam ja svaki semestar skoro imala drugačiji frizuru, mijenjala sam si stalno fotke u indeksu. Mislite da je itko od profesora ili referade primijetio?", rekla nam je djevojka.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Budući da oko nas ipak postoje primjeri koji pokazuju se studirati može i bez indeksa i tako studentima i ovako tankih novčanika uštedjeti lovu, fakulteti bi svakako trebali razmisliti o ovoj promjeni. Premda je indeks dio tradicije studiranja u Hrvatskoj, dolaskom "novih" tehnologija te uvođenjem indeksa u digitalnom odliku, zaista nema potrebe i za ovima fizičkima.

Zbog indeksa studenti moraju "ganjati" profesore za potpise, čekati satima u redu u referadi i na koncu, masno ga platiti, što pokazuje da je fizičkom indeksu zaista došao kraj. Barem tako smatra većina studenata.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks
Još vijesti