Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Studenti mogu odahnuti: Nakon naših članaka MZO srušio spornu Odluku MEV-a - ipak nisu imali dopuštenje za mijenjanje iznosa školarine

O nevoljama studenata s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu izvještavali smo tijekom protekla dva tjedna. Podsjećamo, riječ je o izmijenjenoj Odluci o upisu studenata u višu godinu tako da osim ECTS bodova koje prenose, moraju platiti i punu školarinu. Ova Odluka prošla je bez potpisa i pečata Ministarstva, a na veliku štetu studenata koji su najavili ispis s faksa.

19. rujna 2017 13:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Neugodno iznenađenje dočekalo je studente MEV-a još u srpnju kada je sporna Odluka stupila na snagu. "Odlukom o uvjetima upisa redovnih studenata u drugu godinu preddiplomskih stručnih studija u akademskoj godini 2017./2018." odlučeno je da se mijenjaju kriteriji za upis u višu godine, a koji se tiču ECTS bodova, ali i plaćanja školarine. Konkretno, osim povećanja broja bodova koji vam je potreban za upis u višu godinu (45 ECTS-a umjesto dotadašnja 42), studenti koji nisu ostvarili pravo na subvencioniranje školarine (min. 55 ECTS-a) po novoj su odluci uz prijenos bodova morali platiti i punu cijenu školarine što je nekim studentima povisilo troškove upisa i školarine do vrtoglavih 6908 kuna.


Službeni odgovor MEV-a nismo dobili dva tjedna... izvor: mev.hr

Kao što smo već pisali, nakon prvog članka o MEV-u nismo dobili službeni odgovor Veleučilišta nego je uslijedila promjena Odluke, odnosno zamjena nove starom, općom "Odlukom o modelu participacije studenata u troškovima studija u akademskoj godini 2016.-2017. i 2017.-2018." donesenom još 2016. godine. Razlog za ovo vjerojatno je činjenica što u ovoj odluci na početku teksta piše da je donesena uz suglasnost osnivača, što nije bio slučaj s prethodno objavljenom verzijom Odluke. Bez obzira na navedeno, ni ova nema pečat MZO-a, niti potpis odgovorne osobe koja predstavlja ovu instituciju.

MZO srušio spornu odluku


Budući da u Stručnom vijeću MEV-a mora biti 15 % studenata od ukupnog broja članova Vijeća, prošli put smo razgovarali sa studentom Svenom Rede koji upravo ondje sjedi. On nam je rekao da se o toj Odluci uopće nije raspravljalo na sjednicama. Kada je Rede pitao odgovorne na MEV-u u čemu je stvar i zašto o tome nije bilo govora na sjednicama, pokušali su ga uvjeriti da nije tako, a kasnije pokušali prebaciti lopticu na MZO.

...Gdje je pečat? Poskupjele školarine na MEV-u: Šokirani studenti najavili prekid studiranja - sve je napravljeno bez potpisa i žiga Ministarstva?...


...Nakon našeg članka o MEV-u promijenili Odluku: Studenti tvrde da ih veleučilište nije upozorilo na povećanje školarine - neki odustaju od studija...


Odgovor na pitanje zašto su sada Odluku promijenili i objedinili akademske godine nismo dobili od MEV-a, ali smo zato dobili reakciju MZO-a. Naime, nakon našeg pisanja i upozorenja na Odluku, MZO je odlučio opozvati spornu Odluku.


Nakon našeg upozorenja reagiralo je i Ministarstvo pa je Odluka povučena... izvor: mzo.hr

"Nastavno na naš prethodni odgovor, a u vezi Odluke Stručnog vijeća Međimurskog veleučilišta u Čakovcu o uvjetima upisa na više godine obavještavamo Vas kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavilo dodatne konzultacije i održalo sastanak s predstavnicima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, na kojemu je dogovoreno kako će se sporna Odluka Stručnog vijeća o uvjetima upisa na više godine staviti izvan snage.

Naime, nesporno je kako Međimursko veleučilište u Čakovcu ima suglasnost upravnog vijeća i osnivača na osnovnu Odluku o modelu participacije studenata u troškovima studija u akademskoj godini 2016/2017 i 2017/2018. (Klasa: 003-03/16-01/08, Urbroj: 2109-63-03-16-06, od 10. lipnja 2016.).

Međutim, Odluka Stručnog vijeća od 12. srpnja 2017. godine o iznosu školarine za redovite studente koji nisu ostvarili pravo na sufinanciranje troškova studija prilikom upisa u višu godinu studija ili ponovnog upisa godine, za koju je Ministarstvo mišljenja da je sadržajno dio osnove Odluke, nije prošla istu proceduru donošenja.

Drugim riječima, mišljenja smo kako Veleučilište prilikom donošenja odluka o izmjenama i/ili dopunama osnovnog modela participacije treba pribaviti prethodnu suglasnost upravnog vijeća i osnivača. Stoga je dogovoreno kako će se sporna odluka staviti izvan snage.

Također je dogovoreno kako će se svaka odluka koja se tiče modela participacije studenata u troškovima studija, sukladno utvrđenome u Ugovoru o sufinanciranju troškova studiranja redovitih studenata i materijalnih troškova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu u akademskim godinama 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018., donijeti I objaviti na internetskim stranicama Veleučilišta najkasnije do 31. ožujka za sljedeću akademsku godinu"
, glasi odgovor MZO-a.

Nadamo se da će studenti sada moći dijelom odahnuti i da je agonija gotova, a mi ćemo i dalje biti u kontaktu sa studentima i pratit ćemo razvoj situacije.

Ivana Petrić
foto: studomck.mev.hr

Još vijesti