V.K. u Akademska četvrt

Ne moraju dati uvjet, a sad i prenose 20 ECTS-a: Opravdano ili ne?

Pritiskom studentskog parlamenta, vlasti su ipak popustile i odobrile studentima prijenos čak 20 ECTS-a u sljedeću godinu. Postavlja se pitanje hoće li to pomoći ili odmoći studentima...

6. listopada 2021 14:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Susjedima u Bosni i Hercegovini trenutno nije lako. Njihovo visoko obrazovanje grca u problemima, studenti prijete izlaskom na ulice, a sad su im, po mišljenju nekih, napravili i "medvjeđu uslugu".


Sarajevski i tuzlanski studenti dobili su što su tražili mogućnost prijenosa većeg broja ECTS-a u novu studijsku godinu. To im je bio glavni zahtjev upućen nadležnima pod prijetnjom protesta, a svoj zahtjev su pravdali pandemijom koronavirusa. Inače, policija je zabranila studentima okupljanje u najavljenom protestu.


S obzirom na to da su tuzlanski i sarajevski kantoni popustili zahtjevima studenata, akademska zajednica je trenutno podijeljenog mišljenja – jedni smatraju da je opravdano tražiti prijenos ovolikog broja ECTS-a zbog korone, dok drugi smatraju da je ovo ipak medvjeđa usluga i da se ovom odlukom podilazi lošim studentima koji će se kasnije naći u još većim problemima, piše klix.ba.


>>>'Nema snižavanja kriterija!' Oglasio se dekan zagrebačke Medicine o poraznom rezultatu prijemnog<<<


Mogu prenijeti  puna četiri kolegija, čak 20 ECTS-a


Isprva je Skupština Tuzlanskog kantona razmotrila, a potom i usvojila izmjene Kantonalnog zakona o visokom obrazovanju, dok su nekoliko dana kasnije vlasti u Sarajevu učinile isto. Ipak, njih su zasjenili amandmani Vlade Tuzlanskog kantona jer su oni udovoljili zahtjevima studenata koji su tražili da se maksimalna granica prenošenja kolegija, koja je sada bila na dva kolegija, podigne na čak četiri.


"Oni ne moraju polagati ni uvjet, ovo im ne donosi ništa dobro"


Kako pojašnjavaju cijelu situaciju, njihov kantonalni tuzlanski ministar obrazovanja Elvis Baraković smatra s pedagoške strane kako prijenos tako velikog broja ispita, ali i bezuvjetni prelazak u novu akademsku godinu, što je od ranije slučaj, ne donosi ništa dobro studentima.


"S druge strane, u potpunosti razumijem cijelu situaciju u kojoj su se studenti našli u prošloj akademskoj godini, u kojoj je bilo teško organizirati nastavu, ali i praktične vježbe. Želim podsjetiti da su u lipnju 2020. godine donesene izmjene i dopune zakona kojima je studentima bilo omogućeno da uz odluku Senata Univerziteta u Tuzli, mogu bezuvjetno preći u narednu godinu. Taj amandman smo izmijenili te studenti sada mogu prenijeti maksimalno četiri ispita, odnosno 20 ECTS bodova", kaže Baraković za klix.ba.


Inače, tuzlanski studenti u nešto povoljnijem položaju u odnosu na kolege u Sarajevu koje sada mogu prenijeti tri ispita u novu studijsku godinu.


>>>Bivši student strojarstva o svom studiju: 'Muče te sa stvarima koje ti ne trebaju i s faksa izađeš kao nesposoban radnik...'<<<


"Neće moći pratiti bolonju!"


Profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli i skupštinski zastupnik DF-a Boris Krešić smatra da je donošenje izmjena i dopuna zakona produkt odluke iz 2020. o bezuvjetnom prelasku studenata u novu studijsku godinu. On smatra kako se sada izašlo ususret studentima, međutim, smatra da to nije dobro za njih, a tome u prilog navodi činjenicu da studenti u Tuzli u novu studijsku godinu mogu prenijeti 20 ECTS bodova, a svaki od njih označava maksimalno radno opterećenje studenta.


"Mislim da studenti s prijenosom četiri predmeta neće biti u stanju ispuniti sve obaveze iz Bolonjskog procesa koje se stavljaju pred njih. Uvijek prenose najteže predmete i oni se nalaze upravo na onim godinama na kojima bi trebali biti. To je najbolje usporediti s matematikom jer je suludo da prenosite matematiku jedan i dva, a u trećoj godini trebate slušati matematiku tri. Kolege profesori u praksi kažu da studentima nedostaju osnove određenih znanja, a već se nalaze na trećoj godini. To im je omogućio bezuvjetni prelazak, a sada i prijenos četiri predmeta u narednu godinu", upozorava Krešić.


>>>Zbog kolegija mijenjali uvjete upisa na KIF-u! Studenti revoltirani, a dekan poručuje: 'Kolaju netočne informacije...'<<<


"Ovo neće dovesti do apsurda da imamo ponovno bezuvjetni prelazak i studente koji nemaju niti jedan položen ispit"


Za razliku od Krešića, Vedad Pašić, dekan Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Tuzli ima blaže mišljenje po pitanju cijele situacije, pa tako staje i na stranu studenata jer smatra da su njihovi zahtjevi umjereni i opravdani zbog cjelokupne situacije s koronom, ali i zbog organizacije nastavnog procesa u vremenu pandemije.


"Mislim da su studenti imali velikih problema s realizacijom, odnosno usvajanjem predviđenih gradiva u svim predmetima kroz 'nesretnu' online nastavu, nemogućnost održavanja praktične nastave, ali i zdravstvenih problema. Tko malo dublje uđe u problematiku obrazovanja u pandemijskom uvjetima, vidjet će da je ovo kompromis koji će kolegicama i kolegama koji prenesu veći broj predmeta u narednu godinu otežati studij, ali istovremeno neće dovesti do apsurda da imamo ponovo bezuvjetni prelazak i osobu koja nema položen nijedan ispit, a student je treće godine", smatra Pašić.


Kako dalje kaže, oni su u lipnju prošle godine u određenoj mjeri studentima napravili medvjeđu uslugu uvođenjem bezuvjetnog prelaska u narednu akademsku godinu.


Medvjeđa usluga: "Ne može netko napraviti krov, a da ne zna izliti ploču"


"Na studentskoj populaciji se apsolutno osjetio teret, posebno za one koji nisu imali položen velik broj predmeta iz prethodne godine. Kao matematičar i netko tko drži nastavu na skoro svim godinama studija, logički gledam na to. Kolegicama i kolegama koji su na primjer bezuvjetno prešli na treću godinu studija, nemoguće je bilo pratiti predmet Diferencijalna geometrija, ukoliko nisu položili predmet Matematička analiza I s prve godine. To vam je kao da očekujete od nekoga da napravi krov kuće, bez da je izlio ploču", pojašnjava detaljnije svoje stavove Pašić.


Dekan u prošlom periodu nije dobio ni formalnu ni neformalnu žalbu na uvjete studiranja, a također smatra kako se treba pokrenuti bolji dijalog između studentskih predstavnika i menadžmenta fakulteta. Kako nastavlja, unazad nekoliko godina postala je praksa da se studentski predstavnički organi bave problemima loših studenata.


Uz njega, i profesor Krešić je kazao kako je razočaran činjenicom da Studentski parlament Sveučilišta u Tuzli nije podnio zahtjev da se studentima koji godinu završe u roku omogući oslobađanje plaćanja školarine ili da im se omogući slušanje narednih predmeta kako bi čim prije završili svoje studije.


>>>Tvrdi da ju profesor mobingira: Studenticu novosadskog KIF-a na zadnjem ispitu pratit će njen odvjetnik – dosad polagala već 8 puta<<<


"Ugrožavamo visoko obrazovanje BiH!"


"Potrebno je hitno ići u poboljšanje obrazovnog sistema. Moramo se baviti novim znanostima i novim pravima pojedinaca koja se pojavljuju svugdje u svijetu. S ovim što radimo trenutno ugrožavamo visoko obrazovanje u BiH", zaključuje je Krešić.


Iz Foruma građana Tuzle poručuju da bi usvojene izmjene zakona trebale bi biti samo privremenog karaktera, točnije, do prestanka pandemije. Član ovog foruma i pravni ekspert Vehid Šehić smatra da je većini studenata u Bosni i Hercegovini ipak stalo do kvalitetnog obrazovanja, pa naglašava da se oni nalaze pod teretom društva u kojem žive, ali i urušenog sistema visokog obrazovanja.


"Danas se više cijeni zvanje, nego znanje, što je vidljivo i kroz otvaranje pojedinih privatnih fakulteta kojima je bitan samo profit. Život u sustavu urušenih vrijednosti dovodi i do pada kvalitete obrazovanja i to može biti pogubno za budućnost ove države. Međutim, možda smo sada na početku toga da znanje ponovo bude dominantno jer to je nešto što vam nitko ne može oduzeti. Svakako, studenti bi se trebali boriti za što više znanja, bolju kvalitetu predavanja i to je nešto čemu kontinuirano trebaju stremiti", zaključio je Šehić.


izvor: klix.ba
 

Još vijesti