Mojfaks.hr u Akademska četvrt

IMENOM I PREZIMENOM: Ovo su najbolji profesori po odabiru njihovih studenata

Za razliku od srednje škole, na fakultetu se osjećamo ravnopravniji s profesorima, posebic kada nas oslove s 'kolega', a mnoge od njih ćemo pamtiti cijeli život. Dok će nam neki ostati u sjećanju zbog svog terora, druge rado pamtimo jer su nam prenijeli znanje, ohrabrili nas i inspirirali za nove stvari u karijeri i u životu.

9. ožujka 2018 15:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Što sve čini dobrog profesora? Je li to kvalitetno prenošenje znanja, korektan i ugodan odnos prema studentima, pedantnost, otvorenost, stručnost ili nešto sasvim drugo? Na to pitanje će svatko dati drugačiji odgovor, ali će se svi složiti da imaju barem jednog dobrog profesora na fakultetu. Pa čak i onog kojeg smatraju najboljim.


Izvor: Profimedia/arhiva

O najboljim profesorima na fakultetu razgovarali smo sa studentima koji studiraju u različitim krajevima Hrvatske te dobili zanimljive odgovore. Naime, oni su nam imenom i prezimenom otkrili koji im je profesor najdraži i zašto je to tako, a ovo su njihovi odgovori:

"Omiljeni profesor mi je Ivica Puljak. Mislim da nije potrebno ništa posebno pojašnjavati u vezi njega. No, on nije jedini jer tu je i Tonko Garma. Legenda od čovjeka. Normalan, susretljiv, stručan. Uz Ivicu jedini čija predavanja nisu dosadna i monotona", student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split.

"Sve su profesorice s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu: Dunja Pavličević Franić, Marina Gabelica, Astrid Nox, Tea Pavin Ivanec. Navedene profesorice su vrlo stručne u svom području i stalo im je da na njihovim kolegijima zaista naučimo ono što trebamo. Izuzev toga, imaju odličan odnos sa studentima (ne osjećaš se kao još jedan student u nizu ili samo broj), susretljive su i inspirativne", studentica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

...Endemske vrste s fakulteta: Tipovi profesora koje ćeš susresti tijekom studiranja...


"Najbolji profesori bili su mi Iva Grgić (kasnije je dodala prezime Maroević pa otišla predavati u Zadar) i pokojni Vladimir Ivir. Od profesorice Grgić sam naučila ono najbitnije što mi je trebalo kasnije u poslu, a pokojnog profesora Ivira pamtim po erudiciji, skromnosti i toplini. Predivan čovjek", bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


Izvor: Shutterstock

"Na Fakultetu političkih znanosti najbolji mi je profesor bio Kurelić. Zato što drži najbolja predavanja i nije zaglavio u programu koji vrti 20 godina", bivši student Fakulteta političkih znanosti.

"Najbolja profa mi je Maja Pavela Vrančić s PMF-a u Splitu. Žena bolesno dobro objašnjava, ima sve u malom prstu, uz to je jako draga i pristupačna. Da su bar svi profesori takvi", studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

"U najljepšem sjećanju ostao mi je profesor EFOS-a Marcel Meler, koji je sada u mirovini, zbog svog načina predavanja i pristupa studentima. Za svako je predavanje bio izvrsno pripremljen, za sve bi našao primjer uz koji bi nam i teorija bila jasnija, bio je i duhovit pa su predavanja bila još zanimljivija, a lijepo mi je bilo i što je javno znao pohvaliti studente s izvrsnim rezultatima, a i malo ismijati one koji su na forumu fakulteta pod svojim imenom pisali o taktikama švercanja na njegovim kolegijima", studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

...FER, PMF, Medicina... Studenti otkrili na kojim fakultetima rade NAJBOLJE tete u referadi...


"Najbolji profesor na fakultetu bio mi je Nenad Vertovšek jer je čovjek zbilja znao o čemu predaje jer je i radio u struci (za razliku od mnogih koji nemaju pojma). Nažalost, brzo je prestao predavati na fakultetu. Spomenula bih tu i profesoricu Vesnu Kalajžić jer je uvijek bila otvorena za pitanja i raspravu te je od nas tražila da malo mućnemo glavom, a ne da učimo napamet", studentica novinarstva i odnosa s javnošću na Sveučilištu u Zadru.

"Dubravka Božić Bogović i Slađana Josipović Batorek s Odsjeka za povijest su dvije osobe koje su mi definitivno bile najkompetentnije tamo i čija su predavanja imala smisla jer sam doista nešto i naučila i bila su koncipirana na principu rasprava i debata", bivša studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.


Izvor: Shutterstock

"Damir Mađerić i Zlatko Botak s proizvodnog strojarstva na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. Definitivno najbolji profesori. Uvijek imaju vremena za tebe, možeš im se obratiti čak i kad nisu konzultacije, najbolje te pripreme za život inženjera, doslovno nema boljih profesora od njih"
, student Sveučilišta Sjever.

"Najbolja profesorica mi je Daria Mateljak. Inače je direktorica firme \'Hauska&Partneri\', a nama na Hrvatskim studijima predaje \'Odnose s javnošću u djelatnostima\' te \'Strateško razmišljanje\'. Racionalna, iznimno pametna i inteligentna žena, na njenim sam predavanjima naučio više nego igdje drugdje. Ispiti nisu testiranje pamćenja nego se dotiču trenutnih situacija i primjene naučenog, sto je iznimno rijetko, ali isto tako nevjerojatno korisno. Žao mi je što mi nije predavala više kolegija. Baš ju ne mogu dovoljno nahvaliti. Jako korektna prema svim studentima, pošteno ocjenjuje, sve je kod nje na iznimno visokoj razini",
student Hrvatskih studija.

...Baš ih briga kako vam je na studiju: Studenti objasnili koje su NAJVEĆE RAZLIKE između profesora na faksu i u srednjoj...


"Prvi najbolji profesor mi je Hrvoje Kačer jer je genijalan stručnjak u svom poslu, čovjek s masu iskustva, od studenata traži razmišljanje i primjenjivanje struke na konkretne situacije u životu što je mnogima mrsko i vole naučiti od korica do korica bez da ih netko pita nešto van toga, a njemu je to zanimacija. Mana mu je jedino što studentu druge godine studija pristupa kao da već ima iskustvo dvije do tri godine u Saboru i na Vrhovnom sudu. Nadalje, super mi je Andrijana Bilić jer je isto odličan stručnjak u svom poslu i u rješavanju problematike, zna prenijet znanje na studenta, ljubazna, simpatična, opuštena profa", studentica Pravnog fakulteta u Splitu.

"Hrvoje Klasić će mi uvijek biti jedan od dražih profesora. Čovjek zbilja zna što priča, poznaje materiju, a uvijek je otvoren za pitanja i vrlo susretljiv čovjek. Također, ima smisla za humor",
bivša studentica novinarstva na Veleučilištu Vern.


Izvor: Shutterstock

"Najbolja profesorica mi je Ivana Bestvina Bukvić. Surađivao sam s njom na projektu, uvijek se zalagala za nas, par puta nam držala dodatna predavanja jer smo je tražili, super profa, uvijek super raspoložena i kad je ona došla faks se probudio iz mrtvih", student Odjela za kulturologiju u Osijeku.

"Najbolji profesor na faksu mi je Igor Kanižaj - i to iz nekoliko razloga. Njegova su predavanja uvijek bila zanimljiva iako se više puta radilo o nekim općim i osnovnim kolegijima - dovodio nam je goste predavače i trudio se neko \'obično\' gradivo prikazati kroz primjere i približiti nam neke tada još nove pojmove. Osim toga, odnos prema studentima mu je jedan od najboljih koje sam vidjela na faksu- uvijek je toliko ljubazan prema svima i objasnit će i odgovoriti na svaku glupost koju ga netko pita. Imala sam s njim jednom situaciju da nisam stigla na upis ocjene i uhvatila sam ga doslovno na izlaznim vratima na faksu i tamo mi je upisao ocjenu, a mogao mi je samo reći da se pojavim na drugom roku, a to sam sigurna da bi mi većina profesora i napravila. Posebno je nekako drag", studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

...Koliko je trajao vaš najduži usmeni? Pronašli smo patnike koji tvrde da su ih profesori \'mrcvarili\' po 8 sati...


"Najbolji mi je doc. dr. sc. Goran Vlašić, zbog inovativnog pristupa nastavi - traži da razumiješ sadržaj o kojem se radi. Slao nam je članke s, recimo, Harvard Business Reviewa koje smo morali čitati i pripremiti se za nastavu tjedan prije. Nekome je to bilo vrlo naporno i glupo, meni je to bilo odlično. \'Praksala\' sam poslovni engleski i u isto vrijeme učila i pratila kako funkcionira tržište po pitanju marketinga i inovacija, što je sada IN i slično. Uvijek navodi mnoštvo konkretnih primjera vezanih uz poznata svjetska poduzeća.Taj lik je prije 30. godine imao 2 doktorata!",
studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

"Ivica Šola. Mislim da je njegov pristup studentima i koncept održavanja kolegija odličan.Posjeduje znanja o svemu ticalo se to kolegija ili ne i nerijetko je nalazio vremena na predavanju da popriča sa studentima o brojnim bitnim temama.U biti, odlično je predavao studentima i teorijsko znanje, ali i neke moralne i etičke vrijednosti pa vjerojatno tu zaključujem o njegovoj kvaliteti kao edukatoru"
, bivša studentica s Odjela za kulturologiju u Osijeku.


Izvor: Shutterstock

"Moram pohvaliti profesora Slavena Ravlića s Pravnog fakulteta u Zagrebu kao najboljeg profesora jer je zaista zaslužio. Vedra i pozitivna osoba, uvijek nasmijan, bilo da ga sretneš na ulici, ispitu il predavanju"
, student Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Moj najbolji profesor na faksu bio je većini najgori profesor ikad. Radi se profesoru Tončiju Kursaru koji mi je predavao predmet \'Uvod u političku znanost: pojmovi\'. Lika su istukli nekoliko puta zbog strogoće, a meni je totalno cool. Ako hodaš na njegova predavanja, gradivo postane ekstra zanimljivo i \'pitko\'. Strog je, ali zauzvrat pruža stvarno znanje, ono koje ostaje... Na njegovim predavanjima sjedila sam s guštom i stvarno slušala",
bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Najbolji profesor mi je Žarko Puhovski jer ima tu energiju koju izražava riječima, ne može se opisati znanje koje izlazi iz njegove glave dok 90 minuta s jednom pauzom od 5 minuta stoji i gleda u jednu točku, koliko god \'pokretima\' možda nije dinamičan, za njegove godine svakoga začuđuje poznavanje nove generacije i komentiranje vijesti koje su se dogodile istog dana", bivši student novinarstva na Veleučilištu Vern.


Izvor: Shutterstock

A koji je vaš najdraži profesor?

Ivana Petrić
foto: ilustracija/Profimedia/arhiva