Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Općine diljem Hrvatske 'love u mutnom': Blokirale isplatu simboličnih stipendija jer 'nema faksa' i 'nema novaca'! Istražili smo je li to ZAKONITO...

Pandemija koronavirusa negativno će se odraziti i na gospodarstvo u Republici Hrvatskoj, a stručnjaci u medijima upozoravaju da će se posljedice u potpunosti osjetiti tek nakon što masovna ugroza od virusa prođe.

4. svibnja 2020 11:26
Općine diljem Hrvatske 'love u mutnom': Blokirale isplatu simboličnih stipendija jer 'nema faksa' i 'nema novaca'! Istražili smo je li to ZAKONITO...

Općine diljem Hrvatske 'love u mutnom': Blokirale isplatu simboličnih stipendija jer 'nema faksa' i 'nema novaca'! Istražili smo je li to ZAKONITO... Foto: MojFaks

Troškovi studentskog života i u uobičajenim uvjetima su visoki te ih većina studenata pokriva uz pomoć roditelja, radom posredstvom student-servisa i stipendijama. Već gotovo dva mjeseca, uslijed pandemije koronavirusa, ponuda poslova za studente drastično je smanjena. U ponudi hrvatskih student-servisa ostali su poslovi koji se mogu raditi online, dostavljački poslovi i poslovi u pojedinim trgovačkim lancima. Prije desetak dana pisali smo i o iznenadnom uručivanju otkaza studentima koji su radili u Konzumovim prodavaonicama diljem Zagreb, čime se povećao broj nezaposlenih studenata


...Pozivaju na bojkot! Top poslodavac otpustio studente: \'Radili smo na vrhuncu epidemije pod rizikom zaraze, a onda – otkaz preko noći...\'


Međutim, manjak poslova i pad potražnje za studentskom radnom snagom nisu nažalost ostali jedini udari na studentske džepove. Prošli tjedan na redakcijski mail javila nam se studentica (identitet poznat redakciji) i požalila se da kao stipendistica jedne općine u Krapinsko-zagorskoj županiji (podatak također poznat redakciji), stipendiju za travanj nije dobila. Riječ je o simboličnom iznosu od 250 kuna, a kako su našoj sugovornici nadležni ljudi iz općine rekli, razlog za neisplatu stipendija je taj što trenutno "nema fakulteta", u prijevodu, pretpostavljamo, konvencionalnog oblika nastave.

...Upozorenje svima koji primaju OPĆINSKE stipendije! Studentica revoltirana: \'Moja općina nije isplatila stipendiju studentima, a razlog je bizaran\'....


U objavljenom tekstu pozvali smo studente koji primaju općinske stipendije da nam jave ako su imali slična iskustva. U tjedan dana, zaprimili smo još nekoliko e-mailova studenata iz različitih dijelova Hrvatske. Nitko od studenata ne želi se eksponirati niti javno reći o kojim se općinama točno radi, no redakcija je upoznata s tim podacima. Zbog malih sredina iz kojih svi oni dolaze, strahuju da bi mogli snositi određene sankcije ukoliko se otkrije njihov identitet. Unatoč tome, radi se o problemu o kojemu je potrebno izvjestiti javnost i koji smo odlučili prokomentirati s pravnim stručnjacima.


"Ugovor se sklapa za akademsku godinu, a ne pohađanje nastave/predavanja"


Nakon objave našeg članka i priče prve studentice, javilo nam se još četvero studenata s istim problemom, konkretno iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zadarske županije te jedne otočne općine u Primorsko-goranskoj županiji. Kod nekih, matična općina kasni s isplatom posljednje rate, a kod jedne studentice čak s isplatom rate za veljaču pa nadalje.

"Moram vam reći kako ja također nisam dobila stipendije. Ne samo za travanj, nego mi je zadnja stipendija bila isplaćena za siječanj. Također dolazim iz jedne male općine u Krapinsko-zagorskoj županiji, a mjesečna stipendija iznosi 400 kuna", govori nam ova studentica.

Kako nam objašnjava, rata za protekli mjesec isplaćuje se u tekućem mjesecu najkasnije do 20., a dosad nijednom nije kasnila. Stipendiju prima već tri godine.

Hrvoje Novak, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije za naš portal govori nam suprotno od onoga na šta su se požalile dvije studentice da Krapinsko-zagorska županija i dalje isplaćuje stipendije i financijske potpore studentima i učenicima u skladu s potpisanim Ugovorima. 

"Ugovori se sklapaju za akademsku godinu (ne za pohađanje nastave/predavanja) koja nije gotova, iako nema fizičkih predavanja ona se odvija online putem. O nastavku/prestanku stipendiranja ili vraćanju dobivenih sredstava odlučuje se po završetku akademske godine kada svi stipendirani studenti/studentice dostavljaju potvrde fakulteta iz kojih je vidljiv broj ostvarenih ECTS bodova za godinu za koju je stipendija bila dodijeljena, a koji su jedan od kriterija", govori nam Novak.

No, kao što smo naveli, ne radi se samo o KZŽ. Na redakcijski mail javila se i studentica koja prima stipendiju jedne općine u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kako nam govori, kontaktirala je pročelnika za financije ove županije koji ju uvjerava da će problem biti riješen.

"No i dalje nema uplate na računu. U ugovoru jasno stoji, kao i kod kolegice iz članka, da se stipendija isplaćuje. Tamo nema točke za izmjenu radi \'izvanredne situacije\'. Mi smo i dalje redovni studenti", požalila se ova studentica.

...Dio studenata bez rate stipendije: Zbog \'epidemiološke situacije\' isplata za travanj nekima će kasniti...


Je li argument da "nema faksa" pravno valjan?


Ako je u proračunu općine već propisan i predviđen iznos za stipendiranje učenika i studenata u ovoj školskoj odnosno akademskoj godini, postavlja se pitanje zašto stipendije u pojedinim općinama nisu isplaćene prije proglašenja pandemije koronavirusa, kao i gdje će novci koji, nakon premiještanja nastave u online domenu, nisu isplaćeni na račune stipendista završiti? Također, može li argument da "nema fakulteta" biti pravno valjan za raskidanje ugovora o stipendiranju?

Prilikom sklapanja ugovora o stipendiranju, predviđeni su uvjeti pod kojima ga koja od ugovornih strana može otkazati. Kako za portal MojFaks govori redoviti profesor na Pravnom fakultetu dr. sc. Ivan Koprić, riječ je o tzv. upravnim ugovorima koje regulira Zakon o općem upravnom postupku.

"Kako studenti nisu prestali studirati jer i dalje studiraju, a nastava se održava online, nema osnove da se ugovori otkazuju, osim ako je u ugovoru navedeno da se stipendija daje samo i isključivo za podmirenje troškova prijevoza ili stanovanja izvan mjesta prebivališta. Da bi se moglo reći nešto pouzdanije trebalo bi dakle izvršiti pregled svakog ugovora. U ugovoru se obično navodi i kako se rješavaju slučajevi sporova između ugovornih strana, a ako to nije posebno ugovoreno, onda vrijede pravila o nadležnosti za sudske sporove u građanskopravnim sporovima", govori nam Koprić.

Kao savjet studentima kojima općinske stipendije nisu isplaćene, profesor Koprić upućuje ih prema Pravnoj klinici Zagrebačkog pravnog fakulteta gdje mogu dobiti stručan savjet.

...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: \'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?\'...


Naši sugovornici redovni su studenti, a prema dokumentima Natječaja i Ugovora (u posjedu redakcije) nisu prekršene odredbe Ugovora koje bi opravdale raskidanje ugovora o stipendiranju (promjena studija ili pak potpuni prekid školovanja) niti je u Ugovor uvrštena stavka "više sile" koja bi se onda uzela u obzir pri raskidanju Ugovora. Također, nitko od naših sugovornika nije obaviješten o razlozima neisplaćivanja stipendije stoga se čini da je odluka donesena netransparetno i bez valjane pravne osnove.
 
"Potpisala sam ugovor i sada se nekome sprdnulo da ušpara na studentima i učenicima. Opravdanje koje sam dobila nakon kontaktiranja Općine da je stipendija obustavljena jer \'nema fakulteta\' je bizarno. Napominjem i da odluka još nije ni službena jer je vijeće tek 28.5. i nije bilo nikakve obavijesti, ali novci na račun nisu legli", govori naša sugovornica.


Na opstojnost ugovora ne utječe proračun


Kako profesor Koprić govori za naš portal, na opstojnost ugovora ne utječe proračun, stanje sredstava na pojedinim stavkama, ni druge promjene osim onih koje su ugovorene. 

"Po odredbi čl. 152. ZUP-a ugovorna strana kojoj je postalo bitno otežano ispunjenje ugovora može zahtijevati da se ugovor izmijeni sukladno nastalim okolnostima, ako se te nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora, o izmjeni ugovora se ugovorne strane moraju usuglasiti. Dakle, može se dogoditi da lokalna jedinica nema dovoljno sredstava (premda ne vjerujem da se to moglo dogoditi u ovako kratkom roku i za tako male iznose kao što obično jesu iznosi ugovoreni za studentske ugovore o stipendiranju studija), ali ugovori se ne otkazuju jednostrano, ni ne mijenjaju jednostrano, nego se mogu izmijeniti ili otkazati samo suglasnom voljom obiju strana. Zahtjev mora doći od strane lokalne jedinice, pisano, pa se svatko tko ugovor ima treba suglasiti s njegovom izmjenom ili otkazivanjem", objašnjava Koprić.


Hrvatska nije proglasila izvanredno stanje...


Izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za MojFaks govori da u ovoj situaciji treba jasno utvrditi nekoliko činjenica, no odmah na početku valja reći da opravdanje općina kako se nastava ne izvodi – nije valjano jer nije istinito. 

"Nastava na Sveučilištu u Zagrebu nije prestala. Ona je samo prešla u online okruženje. Predavanja, seminari i slično održavaju se online. Dakle, studenti i dalje imaju svoje studentske obaveze. Nekad čak i veće nego prije, upravo zato što je jedan dio nastavnika studentima dao i veće obaveze u pogledu čitanja, zadaća, eseja i sl., kako bi se tako kompenzirao izostanak predavanja u dvorani", govori nam profesor Đulabić. 


foto: Shutterstock By Robson90

Prema riječima našeg sugovornika Đulabića, Hrvatska nije proglasila izvanredno stanje u pravnom smislu pa zbog toga nema ni osnove na temelju toga uskraćivati preuzete obaveze. 

"Studenti su potpisali ugovore o stipendiranju, stipendije su dodijeljene po nekim pravilima, pa bi trebalo vidjeti je li neisplata stipendija utemeljena na postojećim pravno obvezujućim aktima ili je riječ o \'procjeni\' općinskih načelnika. Pitanje je i tko je i po kojoj proceduri odlučio o uskrati stipendije? Ako su sredstva za isplatu predviđena u lokalnom proračunu kojeg je donijelo predstavničko tijelo, je li ono konzultirano oko obustave isplate stipendija ili nije?", pojašnjava Đulabić.

Studenti imaju pravo znati razlog obustavljanja isplate stipendije


Informacije o ugovorenim sredstvima i isplatama stipendija teže su dostupne jer svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave ponaosob odlučuje o tome. Dražen Hoffmann iz Gonga za naš portal napominje kako studenti imaju pravo tražiti i dobiti informacije što je s neisplaćenim sredstvima namijenjima za stipendije. 

"Studentice i studenti bi mogle/mogli (i trebale/trebali) upitati vlastite općine, gradove ili županije o tome što je u planu sa sredstvima za njihove stipendije te u slučaju neisplate, kojom osnovom su te jedinice jednostrano mijenjale ugovore koje su sklopile sa studentima. Podsjećamo da su sve jedinice lokalne i regionalne samouprave ujedno i tijela javne vlasti, a time i obveznici Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI). Svako postupanje tijela javne vlasti trebalo bi biti praćeno donošenjem odgovarajućeg službenog dokumenta koji je putem ZPPI-a moguće zatražiti. Sigurno je da će lokalne jedinice nastojati obustaviti neke od ugovorenih isplata kako bi uštedjele u kriznim vremenima, ali na aktivnim građanin je da zatraže informacije o takvim postupcima", govori Hoffmann. 

Kada se režu troškovi – studenti prvi na meti 


Ubrzo nakon proglašenja pandemije koronavirusa, studenti su počeli upozoravati na tešku financijsku situaciju u kojoj će se zasigurno naći. Tako se Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvorenim pismom obratio Vladi Republike Hrvatske te pokrenuo peticiju kojom se bore za financijsku pomoć kolegama studentima. Apelirali su na donošenje mjera pomoći koje bi osigurale isplaćivanje naknada studentima koji rade na studentski ugovor, a osobito onima koji su ugroženiji zbog slabijeg socio-ekonomskog statusa. 

Ne samo da apel studenata nije uslišan već su, ako je suditi po ovom problemu na razini hrvatskih općina, primili još jedan udarac.

"Zaista je žalosno da se studentima uskraćuje stipendija od svega nekoliko stotina kuna, a da se prije toga nije našla mogućnost da se režu troškovi na drugim stavkama, a ne na stipendiranju obrazovanja mladih ljudi", poručio je naš sugovornik profesor Đulabić.

Isplata tijekom pisanja članka, a ostalima ni to


Odgovorni iz samo jedne općine odlučili su isplatiti stipendije tijekom pisanja ovog teksta. Kako kaže naša sugovornica kojoj je novac uplaćen prošloga petka, ovaj put to je učinjeno na malo drugačiji način. "Inače u opisu plaćanja uvijek piše na koji se točno mjesec odnosti isplata, a ovaj put tog podatka nema, piše samo \'pomoć u školovanju\'", kaže studentica iz jedne općine s područja Krapinsko-zagorske županije.


...Država ne brine o studentima? Ako završite u izolaciji ili karanteni – na naknadu zaboravite...


Druge pak općine nisu tako revne. Iz one pak, na području Koprivničko-križevačke županije, našoj sugovornici obećavaju da će se cijela situacija riješiti, no do objave ovog teksta, unatoč obećanju nadležnih, uplata još uvijek nije izvršena.

Većina naših sugovornika u konktatu je s predstavnicima svojih općina i s nadležnima za financije. I dok neki od njih govore da "nema novaca" ili pak da treba pričekati "donošenje službenih odluka", neki drugi od prošloga tjedna naše sugovornike uvjeravaju da će im sredstva biti isplaćena – što se još nije dogodilo. Ima pak i onih studenata koji se općini još uvijek nisu obratili jer čekaju da "krene nastava".

Iznosi općinskih stipendija gotovo da su simbolični, no svakako u skladu s općinskim proračunima koji u slučaju ovako malenih općina nisu suviše raskošni. Iako našim sugovornicima ovakva financijska pripomoć olakšava studentske dane, jasno je da ne ovise isključivo o njoj kad je njihova egzistencija u pitanju. Stoga ih netransparentnost poslovanja općina i izostanak bilo kakve službene obavijesti od strane odgovornih u općinama mnogo više smetaju od same neisplate stipendija.

***

Nakon objave teksta, jedan od naših sugovornika ukazao nam je na propust u dijelu u kojemu se dotičemo rada Krapinsko-zagorske županije, a što se isplate stipendija tiče. Naime, kako Hrvoje Novak njegov iskaz nije u suprotnosti sa situacijom na terenu (kako smo napisali) jer se odnosi na stanje u Županiji, a ne u pojedinim općinama.

Nadalje, predsjednik savjeta mladih KZŽ-a kaže da je nakon naših upita poslao dopise jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama) s apelom na poštivanje ugovora koje su sklopili sa stipendistkinjama i stipendistima. "U dopisu smo ponovili da nastavna godina još nije završila te naglasili kako se u ovim vremenima poseban naglasak treba staviti na mlade", kazuje nam Novak.

Anja Zulić
foto: MojFaks