V.K. u Akademska četvrt

Predavanja u kinu? Studenti ovog fakulteta ove bi godine mogli 'preseliti' u CineStar

Nakon potresa, zgrada je ostala neuporabljiva, a do sada je još nisu sanirali. Stoga, studenti počinju svoju novu akademsku godinu u CineStaru.

15. rujna 2021 11:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Brucoši i studenti druge godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu možda će slušati svoja predavanja u Branimir centru, točnije, u CineStaru, jer glavna zgrada fakulteta i dalje nije sanirana.


Glavna zgrada fakulteta na adresi Trg Republike Hrvatske 14, zbog oštećenja od potresa i dalje je neuporabljiva, stoga postoji mogućnost da će studenti na svoja predavanja morati u Branimir centar. Ovo je jedina zgrada Pravnog fakulteta u kojoj se nastava ne može održavati jer je njena obnova vrlo kompleksna zbog stupnja oštećenja i zahtjevnosti radova.


Naime, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisao je javni poziv za zakup dvorana, a sklopili su ugovor s jedinim ponuđačem – Vox komunikacijama koji dijeli vlasništvo i sjedište s Blitz-CineStarom, piše Jutarnji. U drugim zgradama raspolažu još s 28 dvorana koje će biti maksimalno iskorištene.


>>>Studenti FPZG-a predavanja će slušati i na Velesajmu? Sanacija fakulteta trajat će godinu dana, evo kako planiraju nastavu...<<<


"Ta zgrada za fakultet je neuporabljiva, a trenutačno je u tijeku izrada projekta sanacije. Sve dok i ta zgrada ne bude u punoj uporabi, ne možemo računati na šest velikih dvorana u njoj, koje su nam nužne za uredno izvođenje nastave", rekao je dekan Pravnog fakulteta Igor Gliha.


Prema preporukama HZJZ-a i Ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, nastava se vraća u predavaonice, stoga je Pravni fakultet, u nedostatku prostorija, morao raspisati natječaj za zakup dvije dvorane velikog kapaciteta u centru Zagreba za dvije velike grupe studenata na prvoj i drugoj godini studija.


Do kraja godine u kinu?


Kako saznaje Jutarnji, uvjeti koje je postavio Pravni fakultet su da prostori za korištenje ne budu udaljeni više od 3 kilometara od glavne zgrade i da imaju minimalno 350 sjedećih mjesta. Ove uvjete jedino ispunjava CineStar u Branimir centru jer je od glavne zgrade udaljen svega kilometar i pol, a ima tri dvorane s dovoljno sjedećih mjesta. Također, CineStarove kinodvorane nesumnjivo ispunjavaju sve tehničke uvjete koje traži fakultet, a i ima nekoliko prostorija koja mogu primiti i više od 400 studenata.


>>>U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO<<<


Procijenjena vrijednost najma je 750 tisuća kuna jer je Pravnom fakultetu važna opremljenost dvorana za predavanja, stoga su zatražili dvorane koje imaju projektor visoke kvalitete slike, ozvučenje, Internet vezu visoke propusnosti koja omogućava streaming slike i zvuka te tehničku podršku za rad projektora i ozvučenja.

Dvorane će se koristiti 120 dana po dvorani, odnosno ukupno 240 dana za dvije grupe studenata, i to od sljedeće srijede, 22. rujna kada počinje nastava prvoj godini, pa sve do 1. srpnja naredne godine, u vremenskom razdoblju od 8 do 12 sati.


izvor: jutarnji.hr

Još vijesti