V.K. u Akademska četvrt

Zadarski studenti TUGUJU – srušili im binu za druženje! Sveučilište tvrdi: 'Koristilo se za neprimjerene radnje'... Studenti uzvraćaju: 'To je mjesto najljepših uspomena'

Sveučilište u Zadru posljednje dane u godini koristi za rušenje kultnog okupljališta za studente u sklopu kampusa.

30. prosinca 2021 14:04
Rušenje pozornice, Zadar

Rušenje pozornice, Zadar Foto: MojFaks

Studenti Sveučilišta u Zadru ostali su bez poznate pozornice u sklopu kampusa na kojoj su se često okupljali. Nakon što je 2018. godine prvo nestao poznati mural "Hvala ti za svaki tren djevojčice draga", sada nestaje i pozornica koja je izgrađena još za vrijeme JNA, a koju su studenti svojevremeno sami uredili u sklopu projekta "Ritam kulturizma", piše 057.info.




"Okupljalište mlađih osoba koje su ga koristile za neprimjerene radnje u noćnim satima"


Kako doznaju, radovi nisu povezani s obližnjim cestovnim projektom već ih izvodi samo Sveučilište u Zadru, na iznenađenje i samih djelatnika tamošnjih sveučilišnih odjela i obližnjih školskih ustanova. Uz to, sa Sveučilišta su i podsjetili da je "pozornica, takozvana bina, bila dio infrastrukture vojarne, a služila je za političko-vojne smotre i priredbe u organizaciji vojske nekadašnje socijalističke države", prenosi detalje 057info.


>>>[FOTO] Ovoga nema u menzama! Studenti jeli kao stari Rimljani: Dagnje, jaja u kikirikiju, sufli od malih riba...<<<


rušenje pozornic u Zadru rušenje pozornic u Zadru Foto: Foto: P.D.P., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: P.D.P., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Taj dio nekadašnjega vojnog kompleksa je prenamijenjen, a unatoč pokušajima da ga se sadržajno i estetski obogati, uglavnom je funkcionirao kao okupljalište mlađih osoba koje su ga koristile za neprimjerene radnje u noćnim satima. Sveučilište u Zadru je u nekoliko navrata zamolilo nadležna tijela da se tijekom noći učestalije obavljaju ophodnje i nadzor, ali to očito nije rezultiralo očekivanim stanjem i zbog toga je zabilježeno više remećenja javnog reda i mira, onečišćenje okoliša kao i druge materijalne štete u neposrednoj blizini zgrada u kojima borave učenici osnovne i srednje glazbene škole i dviju strukovnih škola te studenti. Zbog toga je predviđeno uklanjanje i hortikulturno uređenje toga malog djelića nekadašnjega vojnog kompleksa", pišu iz Uprave Sveučilišta u Zadru, a pritom nisu htjeli otkriti traženu vrijednost i ime izvođača radova.


>>>[FOTO] Donosimo fotografije najiščekivanijeg hrvatskog studentskog doma – izgleda odlično<<<


Studenti napravili osmrtnicu


Osim toga, valja spomenuti kako su studenti bili ti koji su ovu pozornicu obnovili 2019. godine, a samo dvije godine nakon, ta pozornica je sada srušena.


Stoga ne čudi što su revoltirani ovom odlukom Sveučilišta pa su na Facebook grupi studenata Sveučilišta u Zadru nedavno objavili i osmrtnicu pozornice. "U dubokoj boli javljamo svim studentima i onima koji se tako osjećaju da je naše mjesto okupljanja pozornica tragično razrušena 28.12.2021. zbog pretjeranih studentskih druženja", pišu ožalošćeni studenti Sveučilišta u Zadru.


Kratko su dodali: "Sad pijemo kod bagera."


>>>Kraj Novog kampusa Sveučilišta u Zadru osvanuo mural u spomen zadarskim 'djevojčicama'<<<


osmrtnica za pozornicu osmrtnica za pozornicu Foto: Foto: studentizam.zd, privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: studentizam.zd, privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


>>>Drama na Sveučilištu u Zadru: Zbog politike i afera 46 studenata ostaje na ulici? <<<


U 10 na binu? Uvijek i zauvijek!


Studentske reakcije su većinom zbunjenost i razočaranje ovakvom naglom sveučilišnom odlukom. "Ovo je gore od kazne Hajduku", piše netko. "Znači, strašno", "Tužno", "Od muke se moram napit i to tamo kod bagera direkt", pišu tužni studenti. Jedan dio njih oplakuje popularno mjesto okupljanja, a drugi dio njih prisjeća se lijepih uspomena s ovog kultnog mjesta. "U 10 na binu?", pita netko i dobiva odgovor: "Uvijek i zauvijek".


Studenti su šokirani zbog rušenja bine / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru (studenti)


"Ovdje mi je mladost ostala", uključuje se netko. "Ovo je znak da treba privest faks kraju", zaključuje jedan student. "Koliko je uspomena otišlo s njom", prisjeća se još netko. "Koji je ovo poraz od grada", samo je još jedan od skoro 100-tinjak komentara skupljenih ispod slike porušene bine i bagera.


Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru (studenti)


>>>Studentice u požaru ostale bez krova nad glavom – u zadarskom studentskom domu za njih NIJE BILO MJESTA… Danas će ipak imati gdje prenoćiti<<<


Bina kao kolačić madeleine


"Prvi veliki tulumi vezani za zadarski studentski dom završavali su nam na bini. Upravo je ovo često bilo mjesto okupljanja prije odlazaka na neke od najboljih izlazaka/noći ikad za vrijeme studentskog života. Ili pak kao mjesto rastajanja i ponekad višesatnog osvrta na taj isti izlazak/noć. I kasnije kad bi došao u Zadar usputno ili na kakav skup na kampus sam pogled na binu bi ima efekt ka Proustov kolačić madeleines i vratio neka stara sjećanja. Koliko god bila neugledna obilježila je neke lipe trenutke kojih ću se uvijek rado sjećati. Možda sad prostor dobije neku bolju vizuru u skladu s vremenom na kojoj će počivati uspomene nekih novih generacija domaćih ili došljaka koji su tu samo u prolazu. Samo da ne bude prošireni dio parkinga već da ima kakvu društvenu funkciju po mogućnosti s još malo zelenila", komentirao je još netko.


Nikada neće zaboraviti... / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru (studenti)


Još vijesti