Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Studenti se okupili pod inicijativom 300=300 i poručuju: Stop diskriminaciji 70 tisuća studenata

Odlukom Ustavnog suda objavljenom 17. travnja, u jeku koronakrize, ukinuti su članci Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru što je izazvalo nezadovoljstvo među studentima stručnih studija.

10. lipnja 2020 14:14
Studenti se okupili pod inicijativom 300=300 i poručuju: Stop diskriminaciji 70 tisuća studenata

Studenti se okupili pod inicijativom 300=300 i poručuju: Stop diskriminaciji 70 tisuća studenata Foto: MojFaks

Ustavni sud smatra da novi Zakon nije u skladu s Ustavom, jer su "bez objektivnog i razumnog opravdanja kvalifikacije stečene završetkom stručnih i sveučilišnih studija smještene na istu razinu HKO-a", piše u ocjeni Ustavnog suda. 

Što to zapravo znači?


Nakon objave o osporenom zakonskom rješenju, u jednoj od grupa studenata specijalističkog diplomskog studija, zapitali su se što nova odluka zapravo znači za njih?

"Ukratko: platili smo studij 9000 kuna, očekuju da im platimo još 9000 kuna i onda nećemo dobiti ono što smo trebali dobiti na početku jer nas je naš vlastiti fakultet zaj****. Drugim riječima, nećete imati VSS, ostajete na VŠS razini", napisano je u grupi studenata. 

...\'Nećete imati VSS, ostajete na VŠS!\' Studenti bijesni zbog promjene u zakonu, tvrde da ih je zaje*** vlastiti fakultet...


Prof. dr. sc. Sanja Barić s Katedre za ustavno pravo na riječkom Pravnom fakultetu odluku Ustavnog suda smatra samo kozmetičkom. "Ova odluka ništa ne mijenja. Svi su u strahu jer nitko ne razumije o čemu se radi. Stručni studij po novom nije niža razina, nego je uži opsegom. Tako je bilo oduvijek", navodi.

No studenti stručnih studija ne prihvaćaju odluku kao nešto kozmetičko, već žele stati na kraj diskriminaciji velikog broja studenata. Njih preko četiri tisuće udružili su se u inicijativi "300=300" čiji je cilj spriječiti diskriminaciju koja se vrši nad 70 tisuća ljudi. U samo nekoliko dana postojanja, grupa na Facebooku prikupila je tisuće članova, među kojima su se našli i profesori i studenti sveučilišnih studija, spremni da ih podrže.

...Pobjeda za 45 tisuća studenata: Od danas diplome stručnih vrijede jednako kao i diplome sveučilišnih studija...


Kako iz inicijative 300=300 navode, do svojih ciljeva žele doći pritiskom na nadležne institucije, ali i organizacije koje su dopustile da dođe do aktualne situacije, a nisu na vrijeme pripremili kvalitetna rješenja. 


foto: Stop diskriminaciji stručnih studija @Facebook

“Cilj Studentske inicijative je aktivno praćenje i sudjelovanje u javnoj raspravi povodom donošenja novog Zakona te vršenje pritiska na Vladu i resorno Ministarstvo kako bi se naš kvalifikacijski status što prije riješio. Naime, slijedom ovih događanja, studente stručnih i specijalističkih studija se stavlja u neravnopravan i degradirajući položaj naspram kolega sa sveučilišnih studija, iako se radi o istom broju ECTS bodova ostvarenih na kraju školovanja (300)", navode u priopćenju medijima. 


...Što se mijenja za stručne i sveučilišne studije? Izmjene HKO-a neće ići na ruku privatnim željama...


Pored glavnog cilja, studenti okupljeni u inicijativu postavili su i nekoliko specifičnih-dodatnih ciljeva, među kojima se navode:

1) Transparentnost svih državnih institucija i (studentskih) organizacija koje se, naročito zadnjih dana (vrlo zanimljivo) doslovno kunu u to da su na našoj strani i da su svjesni ovog problema.

2) Želimo uključenost u rad Povjerenstva koje donosi Nacrt rješenja kojim se planira ova diskriminacija spriječiti. Nemojmo zaboraviti da je trenutnu Zakon donesen 2018. godine, a u izradi Zakona su sudjelovali pravnici koji očito nisu znali/mogli/željeli predvidjeti ovu situaciju danas – tko će snositi odgovornost za ovo?

3) Želimo jednakost svih studenata ovisno o ostvarenju njihovih ECTS bodova i to ništa više nego što je to isto Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i odredio.

Nakon specifičnih ciljeva, iz inicijatibe poručuju da neće dozvoliti da se ono što rade "ispolitizira". "To znači jedno veliko NE bilo kojoj političkoj opciji koja planirati skupljati poene na naš račun – ovo je jasan stav i jedini ispravan način", napisali su u objavi.

Studenti okupljeni iza inicijative 300=300 u slučaju potrebe, kao jednu od opcija vide i izlazak na ulice i organiziranje prosvjeda, a sve s ciljem sprječavanja diskriminiranja 70 tisuća studenata. 

A.Z.
foto: ilustracija/arhiva, MojFaks