Ivana Petrić u Akademska četvrt

Buđenje u zoru, pospremanje, postrojavanje: Kadeti otkrili kako se studira na vojnom učilištu

Iz vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' izlaze pravi profesionalni hrvatski vojnici, a u odnosu na neka druga učilišta, ovdje studenti odmah po završetku imaju zagarantiran posao.

23. Siječnja 2017 11:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kada pomislimo na vojnike uglavnom ih zamišljamo u vojnoj odori, s puškom preko ramena, mrkog pogleda te sa spremnošću za akciju. Kako bi se uvjerili da nije sve tako crno-bijelo, učilište 'Dr. Franjo Tuđman' otvorilo je svoja vrata te pokazalo maturantima što se sve ondje tijekom studija mora naučiti. Osim toga, ovo učilište je sve popularnije među mladima i to zato što ih odmah nakon studija čeka zaposlenje.

"Naši studenti imaju osigurano radno mjesto koje ovisi o završenom smjeru, njihova je obveza da nakon završenog studija rade u MORH-u dvostruko trajanje studija, a nakon toga kako žele. MORH svima njima nudi stalni posao", rekla je brigadirka Vesna Trut za portal Zagrebancija.

...Nude smještaj, prehranu, udžbenike, stipendije: Sve veći interes za vojne studijske programe...


Neki bi rekli da je posao vojnika namijenjen samo dečkima, ali brojne djevojke koje ondje studiraju i uče postati vojnikinje dokazuju suprotno. Među njima je i buduća vojnikinja Antonija Vuglec kaže da ju dečki ne doživljavaju drugačije samo zato što je žensko te da je sve u timskom radu.

"Od malena su me roditelji odgajali u tom smjeru, da volim i poštujem svoju domovinu. Najteže mi je u početku bilo odvojiti se od njih, otići od kuće, ali navikneš se nekako. Nije bilo teško snaći se jer svi pomažemo jedni drugima, a momci nas ne gledaju drugačije samo zato jer smo žene", rekla je kadetkinja Antonija za Zagrebanciju.

Kadet prve godine, Vjekoslav Rajić ima i poruku za sve koji još uvijek imaju dvojbe oko toga trebaju li ići na vojno učilište ili ne, a njegov savjet je: probajte vojnički život.

"Najbolja poruka svima je da probaju vojnički život, ako im se ne svidi, na pripremnom kampu uvijek mogu odustati i otići doma spavati do podne, a ne ustajati kao mi u 06.00 sati. Moraju osjetiti tu čar ustajanja rano ujutro, brijanja, spremanja sobe, postrojavanja, učenja itd. To tko ne osjeti, propustio je puno u životu", savjetuje kadet Vjekoslav.

Iako su neki motivirani domoljubljem, a drugi pomaganjem, ovi mladi ljudi odlučili su vojničku uniformu nositi s ponosom i biti na usluzi domovini.

Još vijesti