L.B. u Akademska četvrt

Studentica medicine 'oprala' ministra zbog apsurda: Nisu na prioritetnoj listi, lakše do cjepiva u Srbiji nego vlastitoj zemlji

Apsurdno je da su studenti s drugih bosansko-hercegovačkih sveučilišta dospjeli na prioritetnu listu.

14. svibnja 2021 15:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

O problemima s kojima se, uslijed pandemije i online obrazovanja, susreću studenti medicine sa Sveučilišta u Tuzli već smo mnogo puta pisali. Osim što im je onemogućena praktična, klinička nastava i kontakt s pacijentima, zbog čega smatraju da im kvaliteta obrazovanja pati, u ovom kantonu nemaju se prilike niti cijepiti jer nisu na prioritetnoj listi.


>>>Doktor se ne postaje online... Studenti medicine u čudu: 'Ne daju nam da odradimo praksu, a ne želimo biti loši liječnici'<<<


I dok su studenti medicine u Hrvatskoj već početkom ožujka ove godine uvršteni na listu građana koji imaju prioritet pri cijepljenju te su mnogi ovu priliku iskoristili bez imalo razmišljanja, čini se da je kolega u susjedstvu ovo onemogućeno do daljnjega iako je ovo pravo na što skorije cijepljenje dodijeljeno studentima medicine u, primjerice, Zenici i Banjaluci.


>>>Ušli na prioritetnu listu građana: Studenti ovog fakulteta moći će se cijepiti protiv korone prije ostalih kolega<<<


Zbog svih ovih problema Alisa Dedić, studentica četvrte godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli i predsjednica Udruženja studenata medicine "MEDICUS" putem svog Facebook profila obratila se ministru zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, Boži Juriću, kao i Kriznom stožeru TK.


Tri generacije budućih liječnika već drugu godinu nisu vidjeli pacijenta


Tema njenog FB statusa je cijepljenje studenata spomenutog Medicinskog fakulteta koji, za razliku od njihovih kolega iz drugih bosansko-hercegovačkih gradova, nisu uvršteni u prioritetnu skupinu za cijepljenje. Kako kaže, ministru zdravstva u tamošnjoj vladi već su se obraćali dopisima, no na njih nikad nije odgovorio.


"Dobro ste upoznati sa činjenicom da studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, već više od godinu dana nemaju apsolutno nikakvu praksu u zdravstvenim ustanovama bez kojih je naše obrazovanje kao budućih ljekara koji će liječiti Vas i Vaše najmilije, u zadnjih godinu dana uništeno. Trenutno, tri generacije budućih ljekara i zdravstvenih radnika već drugu akademsku godinu nisu vidjeli pacijenta", piše u svojoj objavi Alisa.


Dodaje da su se neki kolege obratili Vladi Republike Srbije koji su im pozitivno odgovorili i pozvali ih na cijepljenje.


>>>Krenulo masovno cijepljenje studenata medicine – otkrivaju nam koje su nuspojave najčešće osjećali!<<<


"Prvih sedam dana semestra smo na UKC-u potpisivali izjave u kojima smo preuzeli svu odgovornost na sebe u slučaju da se zarazimo, i iako većina nas ni u tih 7 dana nismo vidjeli pacijente, optužili su nas da smo mi doveli do pogoršanja epidemiološke situacije, a da ne spominjem da smo imali zaštitnu opremu koju mnogi zaposlenici ni pacijenti nisu koristili", nastavlja dalje ova studentica.


Kako dalje piše, jedini cilj ovih studenata je što brži povratak na praksu s ciljem stjecanja znanja i vještina da bi bili što bolji liječnici, jer sutra će, kako smatra, odgovarati za živote naših građana. "Čisto sumnjam da će netko htjeti da ga liječi doktor koji je glavne godine studija završio online", dodaje.


Ne želi se cijepiti u drugoj zemlji već u svojoj domovini


Na kraju piše da ne planira ići u drugu državu na cijepljenje nego svoja prava traži u svojoj domovini uz apel da se srame svi članovi Kriznog stožera, među kojima sjede i njihovi sveučilišni profesori.


Nakon neodgovorenih mailova, čini se da se još jednom pokazala sva snaga Facebook komentara. Ovo je studentici, naime, na njenu objavu, ministar odgovorio, piše Studomat.ba.


"Poštovanje, opet ponavljam. Ja sam za to da se svi cijepe, ali o tome ne odlučujem. Prioritetne skupine za cijepljene protiv Covid-19 određuje stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju na razini FBiH. Ja sam ponovno kontaktirao navedenu instituciju i opet dobio isti odgovor. Preporučujem vam da se sa upitom obratite navedenom tijelu. Što se tiče praktične nastave nadležan sam kao 1/16 dio kriznog stožera za stanje od 26. siječnja. Znate i sami da sam bio među prvima koji su se zalagali za povratak studenata medicine na praktičnu nastavu i da se to počelo i odvijati, istina kratko. Lijep pozdrav", napisao je.

Još vijesti