V.K. u Akademska četvrt

Studentica s Prava otkriva: 'Kako najlakše naučiti za ispit od 2 tisuće stranica'

Od mora raznih metoda za učenje koje možemo pronaći na internetu, studentica Prava nam otkriva koja njoj pomaže za pamćenje velike količine informacija.

2. ožujka 2022 15:25
skripte, trgovačko pravo, Pravni fakultet,

skripte, trgovačko pravo, Pravni fakultet, Foto: MojFaks

Svima se to dogodilo barem jednom: morate početi spremati vrlo težak ispit, a literature ima toliko da vam se čini da ju nikada nećete ni pročitati, a kamoli naučiti.


No, studenti se moraju uhvatiti u koštac s nepreglednim skriptama, knjigama, literaturom, sve organizirati i krenuti na učenje. Postoji nebrojeno mnogo metoda o tome kako učiti, kako je najlakše, kako je najbrže i slično.


Nedavno smo porazgovarali i sa studenticom četvrte godine Pravnog fakulteta, Tihanom, koja nam je otkrila kako najbolje učiti za ispite na kojima morate upamtiti puno informacija odjednom.


>>>Uči vas učiti: FER-ovac Dino je spas za studente 'štreberskih' fakulteta, ali i ostale koji ne žele 20 puta čitati istu stranicu<<<


„Savjet o kvalitetnom učenju 'iskače' od drugih“


„Mislim da tako nešto može pomoći i studentima drugih fakulteta koji su isti kao Pravo, barem po principu učenja, u smislu da treba zapamtiti puno činjenica, što je na primjer Medicina, kaže nam studentica.


Naime, pisali smo što studenti Prava najviše žale, što smatraju da su pogriješili za vrijeme studiranja na Pravnom fakultetu. Među najkorisnijim odgovorima koje je izdvojio naš sugovornik Vito Slišković, bio je onaj od njegove kolegice Tihane. „Definitivno najbolji savjet je kako kvalitetno učiti, pa hvala Tihani što je odvojila vrijeme i to mi objasnila. Taj savjet mi je jako koristan obzirom da predmeti imaju 400 ili 500 stranica, a na trećoj godini je građansko pravo sa 2500 stranica, pa zbog toga savjet o kvalitetnom učenju 'iskače' od svih drugih iako su ostali bili konstruktivni“, pojasnio nam je tada Vito, stoga smo kontaktirali Tihanu kako bi objasnila i nama svoju metodu.


skripta, trgovačko pravo, građansko pravo skripta, trgovačko pravo, građansko pravo Foto: Foto: privatna arhiva T.L., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Trgovačko pravo / Foto: privatna arhiva T.L., objavljeno uz dozvolu


Metoda brzog čitanja


„Ono što je meni pomoglo u učenju je metoda brzog čitanja za koju sam čula posve slučajno, prije par godina, ne mogu se točno sjetiti gdje, ali priznajem kako sam u početku bila sumnjičava. Dugo nisam željela istraživati. No, onda sam rekla sama sebi: 'Ok, ništa me ne košta malo istražiti o tome'“, smije se studentica.


>>>Štreberica i YouTuberica dijeli naj savjete za učenje: Knjiga pod jastuk – NE, ali bojanje MOŽE!<<<


„Da, kolega s faksa pitao me za mišljenje pa sam mu objasnila kako učim. Svjesna sam da svatko od nas ima neku svoju metodu koja ne mora nužno biti učinkovita kod svih, no meni je brzo čitanje dosta pomoglo. Dosta sam o brzom čitanju saznala na internetu“, pojašnjava nam studentica kako je otkrila ovu metodu.
„Radi se o tome da ne treba izgovarati tekst onog što čitamo, ni u sebi, nego, kako bih vam rekla, pogledom po njemu prelaziti. Bilo bi dobro obuhvatiti odjednom što je moguće više riječi. Naravno, tu je potrebna odlična koncentracija, a dobra je vijest da i za nju postoje korisne vježbe“, nastavlja pojašnjavati.


„Uvijek koristim takav način učenja“


„Meni su pomogle 'Schulte tablice' koje se također mogu naći na internetu“, daje studentica primjer. Schulteova tablica je mreža s nasumično raspoređenim brojevima ili slovima koja se koristi za razvoj brzog čitanja, razvoj perifernog vida, pažnje i vizualne percepcije.


skripte skripte Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Foto: V.K., MojFaks


„U posljednje vrijeme uvijek koristim takav način učenja, a prije sam podcrtavala, radila bilješke, čitala na glas, ali eto, kod mene se ovo pokazalo kao najbolja od metoda koje sam probala. Mislim da je, bez obzira na metodu učenja, uvijek potrebno početi pripremati ispit na vrijeme“, savjetuje studentica.


"Nisam se nikada zapravo susrela s toliko stranica, jer učim po skriptama", kaže i nadodaje: "Najviše što sam do sada imala bilo je međunarodno pravo koje sam po knjizi od 900 stranica učila jer mi se tako činilo sigurnije. Što se vremena tiče, nedavno sam primjerice učila Trgovačko pravo, iako još nisam izašla na ispit, mislim da bi mi tu bilo dosta 4 tjedna za skriptu od 200 stranica, dok mi je na primjer za Nacionalnu povijest, koju sam podcrtavala, trebalo i nekoliko mjeseci", pojašnjava.


>>>[VIDEO] Ovo je NAJMOĆNIJA metoda učenja – trebat će vam samo 3 stvari<<<


Uz to, Tihana daje savjete i ostalim studentima kako da svoje ispite polože čim lakše. „Također bih savjetovala ići na kolokvije ako je moguće, što više na predavanja, izvannastavne aktivnosti... Na taj se način također može dosta saznati o struci koju studiramo, ali i sklopiti poznanstva i prijateljstva“, kaže nam za kraj.

Još vijesti