Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Lako se njima na jugu igrati Grka: Evo kako studenti u Dubrovniku pohađaju 'korona-predavanja' FOTO

Ovogodišnja predavanja su sve, samo ne ono na što smo navikli.

29. listopada 2020 15:40
Lako se njima na jugu igrati Grka: Evo kako studenti u Dubrovniku pohađaju 'korona-predavanja' FOTO

Lako se njima na jugu igrati Grka: Evo kako studenti u Dubrovniku pohađaju 'korona-predavanja' FOTO Foto: MojFaks

Kada je u ožujku donesena prva odluka o prelasku nastave na svim fakultetima u online sferu, mnogi su smatrali da će to biti nešto kratkotrajno. Međutim, najavljena dva tjedan pretvorila su se u mjesece, a predavanja su ove godine dobila potpuno novu dimenziju.

Zbog tadašnje povoljne epidemiološke situacije, ljetni i jesenski ispitni rokovi protekli su uglavnom uživo na većini fakulteta. Prije početka nove akademske godine tjednima se raspravljalo o tome u kojem bi obliku nastava u zimskom semestru trebala započeti. Odluke su prepuštene svakoj sastavnici sveučilišta pojedinačno, uz obvezu poštivanja epidemioloških mjera. 


...Zašto online ili u predavaonici kad može OVAKO?! Kod jednog zagrebačkog profesora ispiti se polažu na friškome zraku FOTO...


Kontaktna nastava na većini fakulteta odabrana kao optimalna


Tako su mnogi fakulteti odlučili semestar započeti kontaktnom nastavom, smatrajući da je nastava uživo ipak najbolji način usvajanja i razmjene znanja između profesora i studenata. Neki su se odlučili za "hibridni model" koji npr. uključuje pohađanje vježbi uživo i slušanje predavanja online, dok su neki nastavili onako kako je i prethodni semestar završen – u online ozračju.

Ni mjesec dana otkako započela akademska godina, zbog porasta novooboljelih od koronavirusa i sprječavanja širenja među studentskom i ostatkom populacije, fakulteti su vrlo brzo počeli odustajati od početnog plana i održavanja nastave uživo. Iz dana u dan, sve više sastavnica sveučilišta prelazi u online sferu. 


...Viralna fotka s jutarnjeg \'korona-predavanja\': Studenti nastavu pohađaju na PARKIRALIŠTU...


...Stigao DRESS CODE za online nastavu... i ne, nema više pidžama, hudica ni \'cipela s kotačićima\'...


No, čini se da oni kojima vremenski uvjeti malo više pogoduju, nastoje osmisliti i novi model predavanja, onaj koji nije ni u klasičnoj predavaoni, a ni ispred ekrana.

Nova normalna predavanja - na otvorenome!


Tako je Sveučilište u Dubrovniku, objavilo fotografije kako kod njih izgledaju nova normalna predavanja – na otvorenom. Na Sveučilišnom kampusu – Stara bolnica, izv. prof. dr. sc. Davor Pauković studentima treće godine preddiplomskog studija Mediji i kultura društva održao je predavanje u vanjskom amfiteatru. 

foto: Sveučilište u Dubrovniku @Facebook

Kako su napisali sa Sveučilišta u Dubrovniku "I mi imamo svoju agoru". Sudeći po fotografijama, studenti s profesorom, uz pridržavanje svih epidemiološki propisanih mjera, imaju novo "klasično predavanje". 

foto: Sveučilište u Dubrovniku @Facebook

Ovakve ideje i inicijative profesora u ovim čudnim vremenima, više su nego potrebne!

A.Z.
foto: Sveučilište u Dubrovniku@Facebook