V.K. u Akademska četvrt

Ne puštaju ga ni na online nastavu jer nije cijepljen! S fakulteta kažu: 'Takva su pravila'

Iako je u potpunosti i dalje online, student psihologije nema pristup čak ni online predavanjima jer, po pravilima fakulteta, mora biti cijepljen što on odbija.

8. rujna 2021 12:57
Online nastava

Online nastava Foto: Unsplash

Logan Hollar student je psihologije na Sveučilištu Rutgers, koji pošle godine nije ni kročio na fakultet jer su imali virtualnu nastavu cijele godine, stoga je predavanja slušao od kuće u okolici Sussexa, blizu New Brunswick kampusa, u New Jerseyju, a tako je planirao nastaviti i ove godine.


Student se nije cijepio, niti to planira. "Nisam u visoko-rizičnoj skupini. Zdrav sam i vježbam često. Ne plaši me COVID virus", kazao je 22-godišnji student za nj.com. "Ako se netko želi cijepiti, mene se to ne tiče, ali ne mislim da ih se na to mora prisiljavati", nastavlja.


>>>49 studenata dobilo 'nogu' s predavanja: Prvo sveučilište ISPISALO studente koji se nisu cijepili<<<


Prošlog proljeća, Rutgers je bilo prvo sveučilište u državi koje je donijelo pravilo obaveznog cijepljenja svih studenata, no, puna procijepljenost nije se tražila od studenata koji pohađaju nastavu na daljinu. Iako Hollar "pohađa" samo virtualna predavanja, ne zaobilazi ga obveza obaveznog cijepljenja.


"Sve je donedavno bilo u redu!"


"Kada su u ožujku objavili upute, detaljno sam ih pročitao. U njima piše da se, ukoliko planirete povratak na kampus, morate cijepiti", rekao je student. "Mislio sam da neću biti dio toga jer su mi sva predavanja svakako online", dodaje.


Hollar napominje da je početkom kolovoza i dalje normalno koristio službeni sveučilišni email i da je uspješno odslušao svoja predavanja zaključno s 6. kolovoza. Potom je ispunio obaveznu anketu o cjepivu protiv korona-virusa. Označio je kućicu u kojoj je pisalo kako se pravilo o obaveznom cijepljenju ne odnosi na njega "jer je vjerovao da je to takav slučaj", s obzirom na to da će studirati od kuće.


>>>Profesor dao otkaz usred predavanja jer studentica nije htjela staviti masku: Sad će ostali kolege studirati dulje<<<


"Nakon što sam poslao anketu, nije mi se pojavio skočni prozor da mi je cjepivo i dalje potrebno – kao što bi to skakalo prije, a budući da sam bio na online predavanjima, anketa mi je potvrdila da je sve u redu, pretpostavio sam da se mailovi koje sam dobio od sveučilišta za obavezno cijepljenje ne odnose na mene", pojašnjava. "No, pokazalo se da to ipak nije bio slučaj i za mene", kaže Holler. Kako navodi dalje, 27. kolovoza ulogirao se na stranicu fakulteta kako bi platio školarinu, no, nije imao pristup svojoj e-mail adresi ni povezanim računima.


Nije jedini ovakav slučaj


Nakon toga, nazvao je Sveučilište s kojega je dobio odgovor da se mora cijepiti bez obzira na to što mu je nastava u potpunosti i dalje online. Potom, kako mladi student tvrdi, pokušao je nekoliko puta dobiti odgovor od sveučilišta zašto se mora cijepiti ako nije na sveučilištu niti planira dolaziti.


Čak su mu predložili da traži izuzeće, što bi i učinio, no za potvrdu njegovog slučaja (kako bi dobio izuzeće) čeka se i do četiri tjedna, što bi u njegovom slučaju značilo da će propustiti nekoliko tjedana nastave. "Par dana kasnije, opet sam ih nazvao jer nikakav odgovor nisam dobio. Rekli su mi da su, na žalost, odlučili kako neće dopustiti odobravanja ovakvih izuzeća za one koji su to tražili nakon 23. kolovoza, iako su mi rekli kako mogu dobiti izuzeće bez problema, 27. kolovoza", kaže.


Virus ne prolazi kroz ekran


Mladi student trenutno ne može na nastavu, koja je počela 1. rujna, a potvrdio je i kako zna za još jedan takav slučaj na fakultetu. Njegov očuh, Keith Williams rekao je da je ostao u šoku kada mu je Logan ispričao svoju situaciju. "Vjerujem u znanost i vjerujem u cjepiva, ali ne vjerujem da se virus širi kroz Internet i ekran", kaže inače cijepljeni očuh.


Logan Holler Logan Holler Foto: Screenshot

 Logan Holler / Foto: screenshot via nj.com


"Logan je odlučio ne dolaziti na kampus kako se ne bi morao cijepiti", kazao je Williams. "Čini se pomalo ludim da ga sad isključuju iz svih online računa i virtualne nastave na početku svoje posljednje godine", dodao je.


"Rutgers ima politiku cijepljenja koja se nije mijenjala od ožujka kada je i donesena", kazala je  glasnogovornica sveučilišta Dory Devlin za nj.com. "Od ožujka pružamo sveobuhvatne informacije i upute studentima da ispune zahtjeve za cjepivima putem nekoliko komunikacijskih kanala, uključujući naše sveučilišne web stranice, izravnu e -poštu i poruke koje se prenose tijekom procesa registracije i upisa", rekla je.


Napomenula je da Rutgersova politika prepoznaje razliku između načina školovanja. "Registriranje za predavanja koji su potpuno udaljeni (sinkroni/asinkroni) nije isto što i upis u potpuno internetski program dodjeljivanja diploma", pojašnjava.


Ima dva izbora: napustiti faks ili se cijepiti


Hollar se žalio na "sive zone" i nejasnoće u njihovim pravilima, na što su sa odgovorili da su nadopunili pravila o obaveznom cijepljenju studenata koji se vraćaju na fakultet najesen. Kako u pravilima stoji da je to za studente koji se vraćaju na jesen u kampus, on i dalje smatra da može biti isključen iz pravila jer se ne vraća fizički.


>>>Ne mogu ih prisiliti, pa lupaju po džepu: Studenti ovog sveučilišta morat će platiti skoro 5 tisuća kuna kazne ako nisu cijepljeni<<<


Glasnogovornica je nadodala kako svi studenti koji se nisu pridržavali politike cijepljenja dobivaju obavijest kako moraju ispuniti podatke, tražeći od njih da ispune sve informacije o cijepljenju koje imaju.


Izuzeće samo vjersko ili medicinsko


"Putem tog portala, studenti mogu prijaviti osnovu za medicinsko ili vjersko izuzeće od cijepljenja. Studenti koji su podnijeli zahtjev za izuzećem nakon 1. kolovoza, trebali bi očekivati odgovor nakon dva tjedna za koje vrijeme neće imati pristup sveučilišnim sustavima", napominje glasnogovornica te dodaje da je studentima dopušten pristup sveučilišnim stranicama nakon što se njihovi zahtjevi provjere i verificiraju.


Logan je suočen s dva izbora: napustiti sveučilište ili se cijepiti. "Smatram da je zabrinjavajuće da me na cijepljenje prisiljava sveučilište, a ne vlastiti doktor. Vjerojatno ću se prebaciti na drugo sveučilište", kaže. "Nije me briga imam li pristup kampusu ili ne. Ne treba mi. Mogu mi zabraniti dolazak, samo želim da me ostave na miru", kazao je za kraj.


izvor: nj.com