Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Sud zabranio štrajk profesora Hrvatskih studija jer ga smatra nezakonitim i neutemeljenim

Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak je zabranio štrajk Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja koji je bio na Hrvatskim studijima. U njihovom obrazloženju stoji da je štrajk nezakonit i neutemeljen.

11. travnja 2017 13:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sindikati imaju pravo pozvati na štrajk kako bi zaštitili i promicali gospodarske i socijalne interese svojih članova te zbog neisplata plaća, smatra Sud koji je uvažio mišljenje Hrvatskih studija da niti jedan od sindikalnih zahtjeva ne predstavlja razlog za štrajk, piše Telegram.


Izvor: vijesti.hr

Pitanja upisnih kvota je riješeno, a druga pitanja, koja se tiču prava na samoupravu i autonomiju sastavnica Sveučilišta organizacijske su naravi i nisu od gospodarskog i socijalnog interesa za sindikat, kaže se u obrazloženju Suda te dodaje da autonomija ne može značiti autonomiju u odnosu na samo Sveučilište. Prije štrajka, od 27. do 31. ožujka, proveden je postupak mirenja.

Rektor Damir Boras tvrdi da je zabrana bila očekivana


Telegram piše da je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je da je odluka o zabrani štrajka očekivana jer Senat Sveučilišta mora imati prava uređivati odnose na Sveučilištu, uključujući i studijske programe, štiteći pri tome prava zaposlenika. On je izrazio očekivanje da Senat u utorak potvrdi upisne kvote za preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima.

...1. Studentski sabor rezultirao blokadom Hrvatskih studija...


...Smanjuju se upisne kvote: Gasi li se studij filozofije na Hrvatskim studijima?...


Povjerenik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Tomislav Janović rekao je da je sindikat uvažio odluku Suda i prekinuo štrajk, jer žalba ne odgađa izvršenje postupka, ali smatra da je Sud krivo ocijenio. Organizacijska pitanja itekako mogu ugroziti radna i socijalna prava zaposlenika i ovdje je upravo o tome slučaj, ustvrdio je Janović te izrazio nadu da će Vrhovni sud uvažiti njihove razloge.

Ivana Petrić
izvor: Telegram
foto: Facebook@Hrvatski studiji

Još vijesti