V.K. u Akademska četvrt

'Sva sveučilišta koja ne mogu vratiti fizičku nastavu, moraju smanjiti školarinu', kaže ministar obrazovanja

Britanski ministar obrazovanja jučer je dao izjavu u kojoj smatra kako bi sveučilišta morala sniziti školarine ako ne misle vratiti nastavu uživo.

11. kolovoza 2021 13:32
Cambridge

Cambridge Foto: Shutterstock

Jučer je britanski ministar obrazovanja Gavin Williamson komentirao da ako sveučilišta ne mogu dati ono što se od njih očekuje, tada ne mogu ni naplaćivati pune školarine. 

Specifično naglašava kako je vlada dala zeleno svjetlo za povratak svih studenata na kampuse. „To želimo vidjeti“, kazao je.


Kao i u Hrvatskoj, u Velikoj Britaniji su sveučilišna tijela autonomna, stoga vlada ne može vršiti pritisak za povratak u predavaonice, no naglasio je: „ Naš smjer je jasan i očekujemo da će se sva sveučilišta, osim ako postoje validni razlozi, vratiti u situaciju da drže fizička predavanja“.


>>>Do 2030. godine potrebno stvoriti novih 300 tisuća mjesta na fakultetima zbog prevelike potražnje<<<


Gavin Williamson poručio je kako će vlada dati punu podršku i svu moć Uredu za studente (neovisnom regulatornom tijelu visokog obrazovanja u Engleskoj) u traženju sveučilišta „koja ne pružaju dovoljno studentima koji plaćaju njihove pristrojbe“, komentirao je za Sky News.


U smjernicama Ministarstva obrazovanja navodi se: „Budući da su pružatelji visokog obrazovanja autonomne institucije, oni bi trebali utvrditi i postaviti odgovarajuće planove, u skladu s ovim smjernicama i svim drugim relevantnim smjernicama vlade, na temelju njihovih pojedinačnih okolnosti“.


„U skladu sa smjernicama Ureda za studente, pružatelji usluga trebaju jasno obavijestiti svoje studente o tome što mogu očekivati od planirane nastave i učenja“, prenosi Sky.


>>>Nikad veća navala na ovaj faks: Brucošima nude novac i smještaj, ali samo ako upišu studij sljedeće godine<<<


Ministar nastavlja kako bi to trebalo uključivati različite scenarije. „Jedan se temelji na trenutnim okolnostima, a drugi na promjenama koje bi se izvršile kao odgovor na promjenu zdravstvenih savjeta, kako bi mogli donositi informirane odluke“, poručuje.
Podsjetimo, svojevremeno je i britanski premijer Boris Johnson dao prijedlog o obaveznom cijepljenju studenata prije vraćanja na kampuse, što je Ministarstvo odbilo, a britanska javnost osudila.


>>>Britanski premijer predlaže: Studenti se mogu vratiti na kampuse, ali samo nakon dvije doze cjepiva<<<


>>>Brutalno predobre ocjene? Ovogodišnji maturanti briljirali: Svaki drugi se može pohvaliti peticom<<<


Također, ove vijesti dolaze samo dan nakon što su stigli rezultati njihovih standardiziranih ispita. Naime, kao i u Hrvatskoj, broj izvrsnih učenika je naglo porastao (44,8 posto učenika ima ocjenu izvrstan), stoga se njihova vlada nalazi u još jednom problemu: broj prijava na fakultete. S obzirom na to da britanska vlada sufinancira školarine za svoje studente preko državnog proračuna, dolaze do problema prevelikog duga, kojeg kasnije studenti neće moći otplatiti, prenose.Izvor: Sky News