V.K. u Akademska četvrt

'Šuškanja' o poskupljenju u menzama sve su glasnija: Evo što ministar Fuchs kaže o tome

Hoće li cijena menija u hrvatskim menzama rasti?

9. veljače 2022 14:18
Količina hrane poslužena za večeru

Količina hrane poslužena za večeru Foto: MojFaks

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jutros je gostovao u HRT-ovoj emisiji "A sada Vlada" u kojoj je adresirano trenutačno najaktualnije pitanje svih studenata: hoće li poskupjeti menze?


Iako je glavna tema emisije većinski bila o testovima za učenike, ministar se osvrnuo i na situaciju sa studentima i mogućim poskupljenjima. Stoga, Fuchs je za HRT komentirao kako su računi za plin visokoškolskih i istraživačkih institucija varijabilni: ili su drastično porasli ili nešto manje. Pritom je pojasnio da je razlika u tome kakve su ugovore zaključivali.


Fuchsa su upitali za one institucije s kojima je ugovorena varijabilna cijena te tko će snositi troškove, na što je ministar kazao da će se sve rješavati u dogovoru s institucijama no, "nitko neće institucije ostaviti na cjedilu", poručuje za HRT.


>>>Cijena menija u menzi raste na 26 kuna?! Ravnatelj ovog SC-a ipak tvrdi: 'Poskupljenja ne bi smjeli osjetiti studenti'<<<


Odlučuju u Ministarstvu i hrvatskim studentskim centrima, ali u sprezi sa studentskim zborovima


Jedno od najvećih pitanja koje se postavlja je i potencijalno poskupljenje menzi, točnije obroka za studente. "I to je nešto što moramo sagledati i vidjeti koliko je opravdano eventualno nekakvo poskupljenje ili nije opravdano, ali to razgovaramo, Ministarstvo i uprave studentskih centara", poručio je kratko ministar.


Podsjetimo, Nenad Milijaš, predsjednik Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske te ujedno i ravnatelj Studentskog centra Varaždin nedavno je za portal Studentskog centra Rijeka Svjetionik pričao o ovoj temi.


>>>Zagrebački SC desetkovan?! 45 radnika u izolaciji, zovu studente da 'uskoče': Evo što slijedi ako brojke narastu<<<


Kako je kazao, najavljene su povećane cijene nekih dobavljača, pa čak i potencijalni otkazi ugovora zbog kojih će oni biti prisiljeni provoditi nove postupke javne nabave. "Podaci koje šalju centri, vezano uz nove, veće cijene dobivene na natječajina, nisu optimistični", kazao je Milijaš.


Osim povećanja cijena namirnica za restorane, Milijaš upozorava na još veći šok, a to će biti cijene energenata, posebice struje i plina. "Neki centri su proveli nove postupke javne nabave za struju i dobili cijene veće od 40 do 240 posto, a plin čak do 350 posto veće cijene", poručio je.


izvor: hrt.hr

Još vijesti