V.K. u Akademska četvrt

Od veljače neće imati gdje studirati? Sveučilištu u Slavonskom Brodu prijeti deložacija

Posljednjih 40-ak godina, Sveučilište, a prije toga Veleučililište u Slavonskom Brodu, besplatno koristi zgrade Grada. Ako na Sveučilištu ne pristanu na plaćanje zakupnine, prijeti im deložacija početkom veljače.

14. Siječnja 2022 11:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nekoliko dana nakon početka nove godine, Sveučilište u Slavonskom Brodu dobilo je "čestitku" od grada: otkaz ugovora o korištenju više gradskih prostora. Ako Sveučilište ne pristane na plaćanje zakupnine, prijeti im deložacija već početkom veljače, no, sa Sveučilišta javljaju da će krenuti u i pravnu bitku ako će to biti potrebno.


>>>Živopisno na državnoj maturi u Slavoniji: Svih 100 minuta rješavanja testa kraj maturanata pjevali dječji zbor i klapa<<<


"I to prostora kojeg Strojarski fakultet, ali i Sveučilište koriste već 43 godine, od 1979. godine", pojašnjava prof.dr.sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom brodu za HRT.


Sveučilište koristi ove prostore besplatno, bez zakupnine. Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošle godine pokrenulo pitanja dodatnih prostora za rad Sveučilišta, grad je dogovor uvjetovao rješavanjem starog duga iz izgubljenog sudskog spora s državom. Drugim riječima, Sveučilište mora pristati na plaćanje zakupnine, a ako ne pristane, prijeti im deložacija.


"Mi smo u 9. mjesecu prošle godine bili u Ministarstvu i načelno dogovorili da bi mogli ići u prijeboj", kazao je za HRT Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda. Oni su u proračunu prošle godine izdvojili oko 800 tisuća kuna za rad Sveučilišta. "Sveučilište se nije pozitivno oglasilo, odnosno nije potpisalo taj ugovor koji smo poslali", nastavlja objašnjavati gradonačelnik. S druge strane, rektor Samardžić kaže kako nema pravo potpisati ugovor na pet godina za iznos od 800 tisuća kuna u prvoj godini, a da za drugu godinu iznos nije definiran.


>>>Prvo pa fail! Najnovije hrvatsko sveučilište pozdravilo studente pravopisnom greškom na jumbo plakatu<<<


Stoga, gradonačelnik kaže kako je naredni razvoj događaja jasan: ili potpis na ugovor o zakupu ili deložacija. "Ja smatram da mi imamo ugovore koji nas ostavljaju u tim zgradama", brani se s druge strane rektor. Navodno, ako do toga dođe, kreću i u pravnu bitku.


Sveučilište je tražilo mišljenje Ministarstva jer nemaju više od 2 milijuna kuna za plaćanje godišnjih zakupa. "Ako rektori i ostali imaju sredstva da kupuju derutne zgrade po Đuri Đakoviću koje sigurno nisu primjerene za boravak studenata, ne znam zašto to onda ne bi radio i Grad u Slavonskom Brodu", tvrdi gradonačelnik Duspara.


izvor: hrt.hr

Još vijesti