V.K. u Akademska četvrt

Sveučilište upozorilo studente na svjetski klasik: 'Oprez, pun je eksplicitnih scena… ribolova'

Apsurdna upozorenja studenti dobivaju i za "Ilijadu" i "Romea i Juliu", među ostalima.

28. veljače 2022 13:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studente Povijesti i književnosti na Sveučilištu Highlands and Islands u Škotskoj upozorili su da svjetski klasik sadrži „eksplicitne scene ribolova“.


Svjetski klasik Ernesta Hemingwaya „Starac i more“ priča je o herojskoj borbi jednog čovjeka i često se promatra kao metafora za život, stoga je uvršten i u literaturu za čitanje u školama. No, ovaj roman je posljednja žrtva u nizu današnjih takozvanih „probuđenih standarda“, pa su studenti upozoreni da sadrži „grafičke scene ribolova“, piše Daily Mail.


Filmska adaptacija prikladna za djecu


Iako su filmske adaptacije iz 1952. godine dobile certifikate da su prikladni za djecu, studentima Povijesti i književnosti Sveučilišta Highlands and Islands izdano je upozorenje o sadržaju romana, iako je upravo to područje Velike Britanije poznato po – ribolovnoj industriji.

Mary Dearborn, autorica knjige „Ernest Hemingway, Biografija“, komentirala je: „Ovo je besmislica. Nevjerojatno je da bi ovo moglo studente potaknuti da se klone ove knjige“.


>>>21-godišnji desničar neće u zatvor zbog terorizma: Umjesto toga, za kaznu mora pročitati književne klasike<<<


„Svijet je nasilno mjesto i kontraproduktivno je pretvarati se da je drugačije. Velik dio nasilja u priči ukorijenjen je u prirodnom svijetu, to je zakon prirode“, pojašnjava.
„Ovo je posebno glupo s obzirom na ovisnost ekonomije tog područja, Highlands and Islands, o industrijama kao što su ribarstvo i poljoprivreda. Mnoga velika književna djela uključuju reference na poljoprivredu, ribolov, kitolov ili lov. Sugerira li sveučilište ozbiljno da na svu ovu literaturu treba staviti upozorenja?“, pita Jeremy Black, profesor povijesti emeritus sa Sveučilišta Exeter.


S upozorenjima dolaze i još neki svjetski klasici


Kako nastavlja Daily Mail, ovo nisu jedine besmislice s ovog sveučilišta koje ima 13 istraživačkih institucija i fakulteta. Oni su naime izdali upozorenja i za druge klasike.
Studenti koji proučavaju Homerovu „Ilijadu“ iz 8. stoljeća prije Krista i „Beowulf“, englesku pjesmu napisanu oko 1025. godine, upozoreni su na „prizore nasilne bliske borbe“, pišu. Osim toga, klasik „Frankenstein“ Mary Shelley označen je da sadrži „nasilno ubojstvo i okrutnost“, a studenti koji trenutno proučavaju Shakespearove „Hamleta“ i „Romea i Juliu“ , upozoreni su da predstave sadrže „scene uboda, otrova i samoubojstva“.


>>>Ljutiti student bez cenzure: 'Sve profesore bih poslao na psihološku procjenu'<<<


Sa Sveučilišta se oglasio glasnogovornik koji brani ovakva „upozorenja“. „Upozorenja o sadržaju omogućuju studentima da donose informirane odluke“, kazao je bez dodatnog objašnjenja.

Izvor: dailymail.co.uk



Još vijesti