V.K. u Akademska četvrt

Kako koji fakultet odluči? Studenti ne znaju kako će izgledati nastava: Evo što o predavanjima kažu iz Ministarstva

Već se nekoliko dana u domaćim medijima raspravlja o početku nove školske godine. S obzirom na to da nije bilo ni riječi o fakultetima, odlučili smo kontaktirati Ministarstvo jer nova akademska godina počinje za nešto više od mjesec dana.

25. kolovoza 2021 16:39
Prazna predavaonica

Prazna predavaonica Foto: Shutterstock

Na nekim fakultetima jesenski rokovi već su počeli, dok nekima tek slijede. Popuštanjem epidemioloških mjera početkom ljeta, ispiti se prema preporukama Stožera smiju održavati uživo.


No, kako nam ljeto polako odmiče, a na vijestima slušamo o početku školske godine, morali smo se upitati što je s akademskom godinom? Iako počinje za nešto više od mjesec dana, o početku predavanja i o studentima nema mnogo informacija, stoga smo upitali Ministarstvo znanosti i obrazovanja što je s predavanjima koja ubrzo započinju i načinu na koji će se odvijati.


"Što se tiče izvođenja nastave na fakultetima, nastava na visokim učilištima počinje 01.10. dok do tada traju ispitni rokovi za koje su donesene ublažene mjere koje možete pronaći ovdje, temeljem kojih je dozvoljeno održavanje ispita uživo", pišu nam iz Ministarstva.


>>>'Online predavanja su zapravo super': Objasnio zašto se nada da će i najesen studirati na daljinu<<<


Većina studenata nema potpune i službene informacije


Kako navode po društvenim mrežama, studenti i dalje nemaju potpune i službene informacije o tome kako će im se organizirati nastava, stoga dio njih ne zna treba li si potencijalno tražiti smještaj ili su i ovaj semester kod kuće.

Također, studenti smatraju da će odluku donositi unutar svakog posebnog sveučilišta, pa čak i po odsjecima ili će profesori sami za svoje kolegije donositi odluke.


"Mislim da je vjerojatnost da će staviti dvije opcije, online i uživo, pa kako kome više odgovara, što mi iskreno i je pravedno da se pokaže fleksibilnost i solidarnost. A i sve ovisi kakve će mjere staviti Stožer na stol od 1. rujna. Nekako ja mislim da je u dogovoru s predmetnim nastavnicima održavanje ispita pa sada vidjet ćemo kako koji odjel odluči", komentirala je studentica zadarskog Sveučilišta u Facebook grupi koja okuplja studente ovog sveučilišta na upit kolege kako će se održavati ispiti u jesenskim rokovima.


>>>I treća godina online? Nezadovoljstvo studenata raste, žele povrat novca: 'Ne želim plaćati YouTube tutorijale'<<<


Nastava će ovisiti o epidemiološkoj situaciji


Iz Ministarstva nisu raspolagali konkretnim informacijama. "Mjere za izvođenje nastave na fakultetima bit će donesene na vrijeme, a uvelike će ovisiti o epidemiološkoj situaciji tijekom rujna", poručili su za MojFaks.


Upitali smo sva veća sveučilišta u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Split, Rijeka, Zadar) kako će organizirati nastavu za studente, a sukladno dolaskom njihovih odgovora, obavijestit ćemo i naše čitatelje.