Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Svi znaju da su loši i nitko ne poduzima ništa: Treba li postojati javna 'crna lista' profesora?

Na svakom fakultetu se kriju najmanje dva profesora od kojih svi strepe te ne znaju kako se uopće postaviti kada su oni u pitanju i to ne zato što su strogi nego zato što su prosto rečeno – loši.

23. studenog 2016 16:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istina je da postoje strogi, ali pravedni profesori, a točno je i da postoje oni koji rade sve samo ne svoj posao. Postoje različite kombinacije osobina i navika u nekom profesoru da ga možemo osloviti s "loš", ali uglavnom se radi o lijenim profesorima koji ne objašnjavaju ništa, ali od studenata očekuju sve, tjeraju studente da kupuju njihove knjige, namjerno ih ruše, tjednima ne odgovaraju na upite studenata, ne pojavljuju se na konzultacijama i drugo.

Osobno sam se nagledala hrpetine takvih profesora, ali jedan će mi zasigurno ostati zauvijek u sjećanju. Radi se o čovjeku koji je napisao preko 10 knjiga iz područja društvenih znanosti, metodologije istraživanja u socijalnom radu i medijskih istraživanja. Navodno je prije predavao na drugom fakultetu gdje je slične metode, baš kao i na sadašnjem radnom mjestu, primjenjivao pa je samo "maknut".


Izvor: Shutterstock

Neopisivu frustraciju sam osjećala kada sam prvi put pala ispit jer sam znala da ga vjerojatno neću proći i naredna tri puta i to zato što ljudi ne prolaze jer znaju nego to isključivo ovisi o profesorovom raspoloženju.

...Kašnjenje, ucjenjivanje, omalovažavanje: Stvari koje nijedan profesor ne bi trebao raditi...


Prva tura od deset studenata uvijek prođe, druga tura padne, pa ih opet troje prođe i tako u krug. Kada idete na taj ispit osjećate se kao kockar koji je već unaprijed izgubio jer naravno, uvijek "kuća dobiva". Nakon te proživljene agonije odlučila sam zagrijati stolicu do zapaljenja i doći do točke kada me neće moći srušiti, ali naravno to se nije dogodilo jer na zadnjem roku u rujnu on pušta sve – bez obzira na njihovo znanje ili neznanje.

Tko god kaže da je takvo ponašanje profesora normalno i da može biti "još gore" taj laže


Ako netko smatra da je takvo ponašanje profesora normalno onda ima opasno ispran mozak jer to ne bi tako smjelo biti i ne mora biti tako. Ovo je samo jedan primjer u moru njih i zato se postavlja pitanje: treba li napraviti javnu "crnu listu" profesora na fakultetima? Nažalost, često i evaluacije od strane studenata budu neobjektivne jer neki profesori ih pod prijetnjom prisile da ispune to onako kako bi oni htjeli.

Koliko profesori ne snose sankcije za svoje ponašanje pokazuju i primjeri iz afere Indeks koja je bila 2008., kada su profesori s Prometnog i Ekonomskog fakulteta dobili presudu zbog primanja mita, a čak su i dvije godine kasnije, 2010., još uvijek normalno radili i primali plaću. Zbog toga je uvijek najvažnije o toj temi pitati ljude koji su najčešće u doticaju s profesorima, a to su studenti.


Izvor: Shutterstock

Studentica treće godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, A.V., kaže da još nije čula da je neki profesor bio sankcioniran zbog lošeg obavljanja svog posla. Ona je mišljenja kako bi javna lista groznih profesora trebala postojati baš zato da se svaki od njih potrudi obavljati svoj posao kako treba.

"U tri godine studiranja nagledala sam se zaista svakakvih profesora: i onih lijenih i onih na kojima se vidi da mrze studente i sve oko sebe. Ja razumijem da se i profesorima nekada ne da raditi i da imaju tanke živce, ali oni su to sami birali i za to su plaćeni. Mene nitko na budućem poslu neće pitati radi li mi se ili ne nego ću za lijenost i nemar dobit otkaz, a oni to neće dobiti. Javna \'crna lista\' profesora bi definitivno trebala postojati jer tada mislim da bi se svaki od njih barem pinkicu više potrudio kada je riječ o objašnjavanju i predavanju gradiva", misli A.V.

...\'Korupcija tijekom studiranja\': rezultati istraživanja!...


Odjel za kulturologiju u Osijeku pohađa studentica E.B. koja misli da "crna lista" profesora ne bi trebala postojati kada bi fakulteti na vrijeme reagirali na loše profesorsko ponašanje.

"Bilo bi svakako dobro da su studenti informirani pri upisu na određeni fakultet kakvi ih profesori čekaju te koliko kvalitetno održavaju predavanja. Po mom mišljenju loš profesor je neetičan te podilazi određenim studentima koji su voljni platiti kako bi položili određeni kolegij. S takvim slučajevima sam se susretala u svojoj okolini, no nakon temeljite istrage nekolicina profesora je sankcionirana te su udaljeni sa svojih radnih mjesta", opisuje studentica.


Izvor: Shutterstock

Slažemo se sa studenticom i s tvrdnjom da bi studenti trebali biti informirani o tome kakvi ih profesori očekuju na predavanjima jer bi tada mogli znati što očekivati, a što ne jer mnogi ostanu i razočarani takvim ponašanjem profesora, osobito oni koji su zaista i došli učiti.

...Endemske vrste s fakulteta: Tipovi profesora koje ćeš susresti tijekom studiranja...


Upravo zato smo odlučili pitati vas, mislite li da bi trebala postojati javna "crna lista" profesora?Ivana Petrić
foto: Pixabay