Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Trošak UPISA GODINE: Studenti plaćaju paprene svote, a često ne znaju za što – najskuplji fakulteti naplaćuju od 400 do 500 kuna

Studenti su već započeli s pripremama za novu akademsku godinu koja službeno počinje 1. listopada.

17. rujna 2020 13:26
Trošak UPISA GODINE: Studenti plaćaju paprene svote, a često ne znaju za što – najskuplji fakulteti naplaćuju od 400 do 500 kuna

Trošak UPISA GODINE: Studenti plaćaju paprene svote, a često ne znaju za što – najskuplji fakulteti naplaćuju od 400 do 500 kuna Foto: MojFaks

Ljetni semestar bio je novo iskustvo za sve. Počeo je sasvim uobičajeno: čekali su se redovi za upis, lovili profesori za potpis i rješavali zaostali ispiti, da bi se ubrzo sve promijenilo. Nastava je prešla u online sferu, a studenti su na fakultete kročili mjesecima kasnije.

Informacije o početku novog zimskog semestra i načinu održavanja nastave, počele su pristizati prije desetak dana, kada su pojedini fakultet objavili upute o detaljima provedbe semestra koji započinje u vrijeme epidemije. Na nekima će predavanja započeti uživo, s mogućnošću prebacivanja u online sferu po potrebi, neki ne planiraju povratak u učionice već će semestar  početi online, dok su se treći odlučili za hibridni model, po kojem otpočetka kombiniraju online i uživo nastavu. Na studentima je samo da upišu godinu i pojave se - bilo na fakultetu ili ispred ekrana.

...Novi besplatni studij u Hrvatskoj: Nema prijemnog, nema plaćanja školarine, nema predavanja na faksu...


...Koliko košta studentski život u većim hrvatskim gradovima? Najdetaljniji troškovnik za brucoše...

 
Studentski život neodvojiv je od studentskog budžeta, koji je uslijed lockdowna i nedostatka studentskih poslova znatno na gubitku. Već u travnju, studenti su upozoravali na tešku situaciju u kojoj su se našli. S obzirom na online semestar koji je trajao, mnogi su se pitali što će biti najesen i trebaju li plaćati punu školarinu za predavanja "na daljinu".

...O da, naplaćuju i ispis! Trošak koji uvijek iznenadi studente: Saznajte koliko će vas koštati odlazak s fakulteta...


...Zadiru li tako u privatnost? Na ovom domaćem fakultetu se školarina može platiti u ratama, ali samo uz uvid u plaću roditelja...


Jesen stiže, a s najavom početka semestra ide i neizbježni trošak upisa, koji varira od fakulteta do fakulteta. Izdvojili smo nekoliko - od najskupljih do najpovoljnijih.

Muzička najskuplja, slijede Medicina, KIF...


Muzička akademija je rekorder. Za upis na ovaj fakultet potrebno je izdvojiti čak 500 kuna. KIF slijedi, ako se u obzir uzmu redovni studenti koji pri upisu plaćaju 450 kuna (za izvanredne taj je iznos 250).
 
Kako je jedan student prokomentirao: "Dobro, ipak vi najviše opreme dobivate, sad ste dobili novu strunjaču", a drugi je dodao: "Ispada da mi na KiF-u studiramo na prestižnom fakultetu izgrađenom od mramora i zlata koliko plaćamo upis".

I upis na Medicinski fakultet u ovom je "elitnom" društvu. Naime, za upis valja izdvojiti 446,69 kuna. Ne zaostaje mnogo ni Veterinarski fakultet u Zagrebu s troškom upisa od 400 kuna.

Između 300 i 350 kuna


Na Farmaceutsko – biokemijskom fakultetu studenti upis plaćaju 350 kuna."Možda zvuči puno, ali ono kaj dobiješ zauzvrat je neprocjenjivo", prokomentirala je jedna studentica. Isti iznos plaćaju i studenti zagrebačkog PMF-a kao i studenti Fakulteta prometnih znanosti te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koji ovako plaćaju "upisni paket".

Za upis na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Pravni fakultet studenti trebaju izdvojiti 300 kuna. Ovdje se smjestio i FER na kojemu se upis doduše plaća 200 kuna, ali brucoši k tome plaćaju i upisni komplet koji košta dodatnih 100 tako da upis u prvu godinu ipak plaćaju 300 kuna.


Između 250 i 200 kuna


Medicinski fakultet trošak upisa naplaćuje 250 kuna kao i Fakultet hrvatskih studija svojim brucošima, a među fakultetima koji upis naplaćuju 200 kuna su: Fakultet političkih znanosti, Ekonomski fakultet, Učiteljski fakultet i Filozofski fakultet.

Kao što je slučaj bio prethodnih godina, tako će i u ovoj, pomalo drugačijoj akademskoj godini studenti platiti upis, a cijene sežu do 500 kuna. Prilikom plaćanja upisa, studenti potpisuju i ugovor, no nekim studentima i dalje nije jasno što zapravo plaćaju, odnosno što će cijena upisa pokriti.

...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...

 
Kako je komentirao jedan student Kineziološkog fakulteta: "Rekao bi čovjek da sve dobijemo, kimono, skijašku opremu, opremu za plivanje, reket za stolni, hlačice, majicu…"

A.Z.
foto: Shutterstock By 99Art

Još vijesti